Hvad er Projekt Newcomers?

klog dreng1

Newcomers logo blå”Jeg har aldrig hørt om nogen, der er taget hjem, fordi de ikke var glade for deres arbejde. Men jeg har hørt om mange, der er taget hjem, fordi ægtefællen ikke er faldet til”
Anette Pilmark, Direktør for Spousecare

En generel antagelse er, at integration på arbejdspladsen er afgørende for at fastholde udenlandsk arbejdskraft (newcomers), men undersøgelser viser at det er mindst ligeså vigtigt at den medfølgende familie trives. Med andre ord skal en fastholdelsesindsats diffentieres og inkludere både arbejdsmigranter og medfølgende partnere og børn.

Både newcomers og deres familier særlige behov for at lære om Danmarks kultur, for vejledning til at navigere i samfundet og for at lære danskerne bedre at kende. Og det er lige netop i denne situation at de danske fokkebiblioteker kan spille en afgørende rolle i kraft af deres lokale forankring og erfaringer med litteratur-, kultur- og integrationstilbud.

Så selvom newcomers er en ny målgruppe for bibliotekerne, passer bibliotekernes kernekompetencer og allerede eksisterende services perfekt til denne nye brugergruppes behov. Det handler dermed ”bare” om at bibliotekerne får øjnene op for newcomers som en ny brugergruppe, og derefter synliggører eksisterende og tilbyder nye relevante services og tilbud.

Projekt Newcomers er kort og godt et nationalt biblioteksprojekt, som har til formål positionere bibliotekerne som en uundgåelig aktør i fastholdelsen af udenlandske vidensmigranter - newcomers. Dette skal ske ved at udvikle og markedsføre bibliotekernes mangfoldighed af services.

Projekt Newcomers udføres af BiblioteksCenter for Integration i samarbejde med Greve Bibliotek, det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI) og tre regionale tovholderbiblioteker.

Projektperioden løb fra 1. april 2010 til 15. marts 2012. Læs mere om Projekt Newcomers i projektresuméet (pdf)

logo_bib/medierStyrelsen for Bibliotek og Medier har fra indsatsområdet "Støtte til den danske vidensstrategi" (pdf) bevilget 1,5 mio kr. til projektet.

 

Newcomer 1

newcomers

Inspiration og værktøjer

Hvem er med?

Kan dit bibliotek hjælpe dig med at få et lykkeligere liv?

Det mener Projekt Newcomers helt bestemt! Derfor har vi lavet nedenstående engelske brochure og video. Se og læs dem, og få et smil på læben :-)