Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / For biblioteker / Nyheder / Aalborg Bibliotekerne som litterær DJ
For biblioteker
Navigation
 

Aalborg Bibliotekerne som litterær DJ

Udgivet 8. maj 2014

Musik/lyrik-lounge. Tag en pause fra det talte ord og nyd en kop kaffe eller øl. DJ vender plader med pop/rock musik med begavede tekster.

Dette års Ordkraft Festival i Aalborg bød på et nyt og spændende bidrag fra Aalborg Bibliotekerne i form af Musik-Lyrik-lounge, hvor biblioteksmedarbejderne Frank Helenius og Lars Simonsen præsenterede musik med dybde og refleksion, og hvor tekst og musik går op i en højere enhed. Bibzoom leverede playliste på Bibzoom Radio.

Ordkraft er en årligt tilbagevendende festival, som sætter fokus på ordet i litteratur, drama, film, billedkunst og musik. Festivalen finder sted i Nordkraft, som er Aalborgs og Nordjyllands nye kraftcenter for kultur. Festivalen samler læsere, forfattere, musikere, forlæggere, boghandlere og formidlere omkring ordet i dets mange former.

Frank og Lars fra Aalborg Bibliotekerne beskriver selv forløbet:

”Vi greb det således an, at vi mødes for at definere vores opfattelse af betegnelsen ”litterær musik”. Vi talte blandt andet om, at musikken skulle bære præg af at have en vis dybde, være reflekterende, og at tekst og musik skal gå op i en højere enhed. Dernæst fremhævede vi, blandt mange, mange andre;

Tom Waits, Vi Sidder Bare Her (Jørgen Leth, Fritjhof Toksvig & Mikael Simpson), Bob Dylan, Søren Huss, Tindersticks, Nikolaj Nørlund, Leonard Cohen, Allan Olsen, Lou Reed

Rent praktisk oprettede vi en playliste, koblede en iPad til lydanlægget og stillede en mikrofon op på scenen. Vi havde adgang til et rigtigt godt lydanlæg, og vi valgte et godt, solidt lydniveau.

Vi tog et udvalg af vinylplader og musikbiografier med, som vi brugte til at lave en lille udstilling, forrest på scenen. Desuden hang vi plakater op.

Konceptet for selve afholdelsen af aktiviteten bestod i al sin enkelhed i en kort præsentation af kunstner og musiknummer, at spille ”god musik” for det fremmødte publikum.

Vi præsenterede her numrene på skift. Vi udvalgte undervejs, hvilke numre (vi havde rigeligt at vælge imellem), vi hver især ville afspille, og gav en lille præsentation af kunstneren og titlen, samt evt. en lille anekdote og/eller lidt om, hvorfor netop dette nummer var valgt. Vi gav med andre ord god plads til intuition og improvisation.

Efter hver præsentation blev der lyttet intenst til nummeret. Det var herligt at se, hvordan publikum nød musikken, blev forundret/overrasket, og flere lukkede øjnene og smilte for sig selv, mens de bare lod musikken og lyrikken tage styringen.

Efter sidste nummer var afspillet, kom flere publikummer op til os, takkede og tilkendegav, at de syntes, det var et skønt arrangement.

Der er ingen tvivl om at konceptet vil tiltale mange musik-interesserede der nyder at lytte intenst til musik, og man kan nemt forestille sig andre temaer end ”litterær musik”. Det er vel kun fantasien der sætter grænser.

Vi har efterfølgende talt om at udvikle konceptet ved at have en mikrofon ekstra med, som kan gå på ’rundtur’ blandt publikum, så de nemt har mulighed for at bidrage med deres egne oplevelser og/eller anekdoter i forbindelse med den musik, vi afspiller.

Konceptet fungerede rigtigt godt i loungen på spillestedet ”Skråen”, hvor der var dæmpet belysning, spotlys på scenen, god lyd, bløde stole og mulighed for at købe øl og kaffe."

Frank Helenius og Lars Simonsen (Aalborg Bibliotekerne).


Aalborg Bibliotekernes DJs på slap line