Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / For biblioteker / Nyheder / Bibzoom - hvad er der sket i 2013?
For biblioteker
Navigation
 

Bibzoom - hvad er der sket i 2013?

Udgivet 11. december 2013


Af Niels Mark, ansvarsh. redaktør, Bibzoom

Vi nærmer os så småt udgangen af 2013. Redaktionen benytter lejligheden til at gøre status over, hvad der er sket i det forløbne år. Året har budt på en række nye redaktionelle tiltag og begivenheder for Bibzoom, hvoraf de vigtigste opridses i det følgende.

Statistikker viser en markant fremgang!
Først og fremmest glæder redaktionen sig over en markant fremgang i antallet af artikellæsninger. I løbet af et år er antallet af læsninger fordoblet fra 58.000 læsninger i 2012 til 120.000 i 2013. Udover en mere offensiv formidling via Facebook hænger det sammen med et markant forøget antal af indlæg, som udover intensiveret arbejde fra redaktionen, også hænger sammen med et udvidet samarbejde med eksterne partnere. Vi ridser op i det følgende:

Festivaler
Vanen tro har Bibzoom haft et skarpt fokus på et udvalg af de mange gode musikfestivaler, der kan opleves over hele landet. Festivalindsatsområdet har været intensiveret i år i forhold til tidligere år. Festivalerne har gennem tiden vist stor begejstring for den formidlingsindsats, som Bibzoom sammen med bibliotekerne har stået for i forhold til festivalerne. Følgende citat er fra en mail fra Maria Theessink, som er marketingsansvarlig for Tønder Festival 2013:

"Bibzooms Tønder-foldere BLEV REVET VÆK!!! Festivalen havde tre mand, der konstant sørgede for, at der var foldere i alle boder, barer, scener osv. osv. Meldingerne var, at folk var SUPER glade for dem."

Fra, at det før var os, der kontaktede festivalerne, har vi i stigende grad oplevet, at det er festivalerne, der kontakter os for at indgå samarbejde. Derfor har vi her i 2013 valgt at fokusere på de festivaler, som ønskede de tættere partnerskaber omkring Bibzooms lytteguides.

I 2013 har vi haft etablerede partnerskaber med følgende musikfestivaler. Aktuelle statistikker for læsninger er angivet i parentes ved hver festival).

Vinterjazz 2013
(6665 læsninger i digital udgivelse + 8.000 læsninger i fysisk udgivelse)

Spot Festival 2013
(8110 læsninger i digital udgivelse + 16.000 læsninger i fysisk udgivelse)

Roskilde Festival 2013
(5855 læsninger i digital udgivelse + 16.000 læsninger i fysisk udgivelse)

Copenhagen Jazz Festival 2013
(4519 læsninger i digital udgivelse + 6.000 læsninger i fysisk udgivelse)

Smukfest 2013
(11.032 læsninger i digital udgivelse + 16.000 læsninger i fysisk udgivelse)

Tønder Festival 2013
(6557 læsninger i digital udgivelse + 16.000 læsninger i fysisk udgivelse)

Bibzoom Radio
Også på andre fronter er festivalindsatserne her i 2013 blevet intensiveret.
I juni måned lancerede Bibzoom sin første enhed til mobile devices herunder iPhone/iPad og Android-telefoner. Som del af festivalformidlingen blev der lavet specielle radioplaylister, hvor et udvalg af bands fra festivalprogrammerne kan høres.

Festivalkanaler er blot et lille udpluk af de 180 kanaler, der er blevet lavet hen over sommeren. Genrebaserede radiokanaler har været en anden type. Her guides brugeren til nogle af milepælene inden for den pågældende musikgenre, som kan tælle alt fra thrash metal via shoegaze til klassisk sommermusik.

Det interessante ved Bibzoom radiokanalerne er, at hver kanal er redaktionelt kurateret således, at hvert enkelt track er nøje udvalgt efter emneområdet. Redaktionen og en række af bibliotekarer og eksterne samarbejdspartnere har kurateret Bibzoom Radiokanalerne.

Samarbejde med musikblogs
I løbet af 2013 har redaktionen etableret samarbejde med en række af de mange spændende musikblogs, der findes rundt omkring i landet. Formålet er at guide danskerne gennem junglen af undergrundsmusik fra ind- og udland. Indtil videre samarbejdes der med mere end ti af landets musikblogs.

Et af de mere interessante partnerskaber på denne front er med bloggeren Kjartan Baldursson, der har sat sig for at anmelde samtlige albums fra musikmagasinet Rolling Stones "500 bedste albums"-liste. Bibzoom udgiver ugentligt disse fremragende anmeldelser af musikhistoriske album-milepæle.

Samlet set er der i løbet 2013 udgivet mere end 600 artikler og anmeldelser på Bibzoom.

Del din stemme
Også i World-redaktionen har man her i 2013 haft tætte partnerskaber med eksterne skribenter og bidragydere. Bibzoom World har i 2013 haft skarpt fokus på projektet Del Din Stemme, der har til formål at få frivillige flersprogede borgere inddraget i formidlingen af litteratur, film og musik. Siden december 2012 har de frivillige skribenter bidraget med 83 anmeldelser og 28 podcasts til Bibzoom World.

Podcasting og Radio Jazz
Podcasts har været et aktivt område i løbet af årets første otte måneder. Udover de 28 førnævnte podcast-udsendelser fra Del Din Stemme-projektet er der lavet 26 podcast-udsendelser med samtlige danske upcoming bands, som spillede på Smukfests Live Camp, ligesom serierne om ny elektronisk musik "Ultra FM" : "Transmissions of exploratory music" og "Ambient : Emissions of sonic beauty" ligeledes har udsendt en række af nye udsendelser.

Endelig leverer Radio Jazz i den kommende tid nogle portrætudsendelser af kendte komponister. En af dem er en to timer lang udsendelse om den berømte musical-komponist Jerome Kern. I alt er der i løbet af 2013 udgivet mere end 60 nye podcast-udsendelser.

P6 Beat klubben - rock-baserede lytteklubber på bibliotekerne
Imens de klassiske musiklytteklubber DR Klub Klassisk gør klar til at tage hul på 5. sæson i september måned, ser en ny lytteklubserie dagens lys. P6 Beat Klubben er et samarbejde mellem DR, musikmagasinet GAFFA og Bibzoom. På en række af landets biblioteker afholdes der hver måned musikarrangementer, hvor publikum i fællesskab lytter til aktuelle temaer om rock i bredeste forstand. Sideløbende med de fysiske klubber på bibliotekerne udsender radiokanalen DR P6 Beat en seks timers udsendelse om månedens tema. Hver måned udgives en guide til det aktuelle tema. Temaguiden indeholder bidrag fra GAFFA og Bibzoom.

Ovennævnte indsatsområder fra Bibzoom er udviklet i tæt samarbejde med de mange aktive bibliotekarer fra biblioteker landet over i løbet af 2013.

Vi glæder os over den redaktionelle succes sammen med jer her i 2013 og vi glæder os til i samarbejde med jer at fortsætte missionen med at gøre Bibzoom til en tjeneste som glæder brugerne, og som bibliotekerne kan være stolte af.