Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / For biblioteker / Nyheder / Bibzoom myter – fup eller fakta:?
For biblioteker
Navigation
 

Bibzoom myter – fup eller fakta:?

Udgivet 5. december 2012

Af Nicola Ravden, formand, Bibzoom Strategisk Udviklingsgruppe

1. Kunstnerne får ikke ordentlig betaling eller slet ingen betaling!

 1. Bibzoom har igennem alle årene haft officielle aftaler med de relevante rettighedshavere og -organisationer. Alle kunstnere modtager deres retmæssige betaling for afspilninger i Bibzoom.
 2. Download af musik (som på Bibzoom) afregnes med et signifikant højere beløb til kunsterne end streaming.

2. De store pladeselskaber har trukket deres kataloger ud af Bibzoom.

 1. Bibzoom indeholder stadig alle pladeselskabernes indhold.
 2. Der er indgået en aftale 1. oktober 2012 med Sony og Universal Music omkring visse begrænsninger, hvilket betyder, at man kan opleve en måneds ”karantæne” ved konstant lån og genlån af et bestemt nummer i én måned.
 3. Der er ingen begrænsninger på antal afspilninger i låneperioden.

3. Man kan slet ikke bruge Bibzoom på Apples produkter.

 1. Jo, det kan man da. Bibzoom er tilgængelig via download app’en til PC og Mac.

4. Det er meget besværligt at downloade fra Bibzoom.

 1. Med Bibzooms applikation til PC og Mac downloader man enkelte numre eller hele albums med kun et enkelt klik – numrene placeres automatisk på ens computer, og man skal derfor hverken zippe, vælge mappe, udpakke eller genlåne filer. Det sker automatisk.
 2. I gennemsnit tager det ca. 10 sekunder at downloade app´en. (std. Bredbånd).
 3. I gennemsnit tager det ca. 50 sekunder at downloade en hel CD (std. Bredbånd)

5. Man må kun låne og aflytte et vist antal albums og musiknumre ad gangen.

 1. Man kan downloade så mange albums man vil. Der er ingen begrænsninger på antallet af downloads man foretager, og man vil derfor i princippet kunne låne alle 10 millioner numre i Bibzoom
 2. Man kan aflytte downloadet musik et ubegrænset i antal gange i låneperioden.

6. Man kan ikke få lov til at afspille downloadet materiale på ens hjemme/sommerhus pc, når jeg har downloadet det på arbejdet & det virker vel heller ikke i udlandet

 1. Man kan i princippet downloade og afspille det samme nummer på alle de computere man vil. Både på arbejde, i sommerhuset og hjemme. Visse begrænsninger på download af Universal og Sony musik er pålagt Bibzoom.
 2. Bibzoom kan anvendes fra alle lande, og hvis musikken allerede er downloadet koster det kun ganske små datamængder at afspille

7. Bibzoom er for dyrt!

 1. 1.09 kroner per borger for fri adgang til velskrevne artikler og anmeldelser samt fri download til en lav stykpris sammenlignet med andre af folkebibliotekernes licenser, synes vi er en meget attraktiv pris for bibliotekerne. Bibzoom er den mest brugte digitale bibliotekstjeneste i Denmark. I 2012 nedsatte vi stykprisen ca. 40% og i 2013 nedsætter vi igen prisen – denne gang med ca. 20%

8. Der kommer en ekstraregning sidst på året, hvis for mange bruger Bibzoom.

 1. Hvis forbruget på Bibzoom lader til at overskride det med rettighedshaverne aftalte niveau, så varsles bibliotekerne med det samme. Man skal altså ikke gå og holde øje med forbruget. Det står nærmere beskrevet i Abonnementsvilkår 2013: ”Bibzoom hviler på et solidarisk princip, hvor bibliotekerne deler prisfordele og risici, og hvor fælles opbakning bag produktet spiller en afgørende rolle. Eventuel national forbrugsoverskridelse i de indkøbte puljer over 5 % varsles, og de deltagende biblioteker kan i denne forbindelse genoverveje abonnementet.”

9. Der er ingen eller for få brugere af Bibzoom.

 1. Bibzoom er den mest brugte digitale bibliotekstjeneste i Denmark. Når man måler på benyttelsen af Bibzoom skal man huske at medtænke hele tjenesten. Dvs. læsning af artikler, lytteguides, musikdownloads, World, Kulturskatte-delen samt app’en til android, Bibzoom Shuffle. Benyttelsen af alle Bibzooms enkelte elementer har faktisk været markant stigende siden lanceringen af ’det nye Bibzoom’ i juni 2012. Derudover foregår der en lang række Bibzoom aktiviteter i det fysiske rum, f.eks. P2 Lytteklubber på bibliotekerne og festivalsamarbejde i hele landet.

10. Bibzoom indeholder 3 millioner karaokenumre.

 1. Bibzoom konsortiet forhandler årligt de bedste priser og betingelser med pladeselskaberne. Vi køber det fulde katalog der er tilgængeligt, da vi slet ikke har mulighed for kun at få et bestemt udvalg fra de forskellige pladeselskaber. Af den grund, kan vi ikke fravælge eventuelle ”karaoke” numre eller forskellige udgivelser af samme album.
 2. Vi har ikke talt hvorvidt der er 3 millioner karaokenumre, men vi ved, at Bibzoom har ”al den musik du elsker”

11. Bibzooms metadata er ikke i Ting databrønden og bibliotek.dk

 1. Alle Bibzooms metadata er gjort tilgængelige for alle i TING brønden - inklusiv albumcovers og lytteprøver.
 2. Du kan selv afprøve hvordan en sådan databrønd virker på www.statsbiblioteket.dk/ny. Her har vi indtil videre indlagt en milliard poster i beta version, og du kan selv afprøve, hvor let det virker med sømløs integration til andre platforme - f.eks. Bibzoom. I 2013 integreres også metadata fra artikler m.v.

12. Bibzoom konkurrerer med de kommercielle aktører og ødelægger markedet

 1. Bibzoom ønsker ikke at konkurrere med kommercielle aktører. Bibzoom er andet og meget mere end blot rent musikdownload (jukeboks).
 2. Bibzoom tilbyder et community, hvor kompetente aktører bidrager aktivt til formidling af musik og det er en public service tjeneste, som er 100 % non-profit.
 3. Fremtidens musik og musikformidling er digital, og Bibzoomplatformen er en ramme om bibliotekernes digitale musikformidling.
 4. Bibzoom sikrer udøvende kunstnere i Bibzooms katalog en fair betaling, som ikke kannibaliserer musikernes levegrundlag.

13. Bibzoom er bare en jukeboks – hvor er biblioteksformidlingen

 1. Bibzoom redaktionen består af musikbibliotekarer i hele landet. Redaktionen laver et meget omfattende formidlingsarbejde. F.eks. udgives der ugentligt en række nye anmeldelser og artikler, der laves lytteguides til en lang række festivaler, der formidles musik i det fysiske rum via P2 klubber på bibliotekerne, og der er indgået samarbejde med en række musikpartnere over hele landet og indenfor mange genrer.
 2. I 2013 honorerer Bibzoom alle biblioteksproducerede artikler!

14. Bibzoom virker ikke – jeg har prøvet at downloade, men den crasher bare

 1. Med den seneste opdaterede version af Bibzoom applikationen til PC og Mac, er download og afspilning af musik stabilt og let.
 2. Seneste version af Bibzoom kan hentes på www.bibzoom.dk . Eventuelle fejl kan indsendes til Bibzooms support eller på Bibzooms facebookside (adgang for alle uanset tilknytning til facebook)