Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / For biblioteker / Nyheder / Brugerne ved hvad de vil have
For biblioteker
Navigation
 

Brugerne ved hvad de vil have

Udgivet 22. juni 2011

brugernevedhvaddevilha01.jpg

Af Ulla Eltang Sylvestersen

Siden åbningen af den nye indretning af Statsbiblioteket i september sidste år, er besøgstallet steget støt. På trods af, at de nye omgivelser indtil nu har givet omkring 50 ekstra studiepladser, står de studerende hver morgen i kø for at komme ind og få de eftertragtede pladser.

Kodeordet er brugerinddragelse
Der har den sidste tid været stor interesse fra landets biblioteker for, hvilket forarbejde vi gjorde, inden vi kastede os ud i nyindretningen af publikumsområderne på Statsbiblioteket. Et af kodeordene er brugerinddragelse!

Brugerundersøgelsen
I maj 2009 foretog vi en brugerundersøgelse for at danne os et billede af de studerendes ønsker i forhold til studiemiljø. Vi rettede brugerundersøgelsen mod tre forskellige grupper: brugere på hjemmesiden, fremmødte brugere på Statsbiblioteket og ’ikke-brugere’ fundet på kollegier i Aarhus.

Brugerundersøgelsen havde fokus på syv forskellige områder: den fysiske indretning, læsepladser, åbningstid, forplejning, it-faciliteter, information & skiltning og personale. For at kunne afkode såvel brugernes som ikke-brugernes ønsker til det fysiske rum, lå vægten af spørgsmålene primært på indretning.

brugernevedhvaddevilha02.jpg

Undersøgelsens resultater
Resultaterne af brugerundersøgelsen gav en tydelig indikation af, at Statsbiblioteket, inden vi tog fat på den nye indretning, ikke havde studiepladser nok, og at dem vi havde, ikke alle levede op til brugernes krav og ønsker. Der var et udtalt ønske om at få flere og bedre studiepladser, grupperum og et nyt lounge-område. Desuden var der et ønske om bedre lyd- og lysforhold i Forhallen samt skiltning i hele publikumsområdet.

Med udgangspunkt i undersøgelsen blev første del af nyindretningen af publikumsarealerne udført i sommeren 2010, og fase 2 vil blive afviklet i sensommeren i år. Undersøgelsen har således dannet det basale fundament for sidste års indretning. I den kommende fase vil en række af de studerendes øvrige ønsker om forbedringer til studiemiljøet ligeledes blive tilgodeset.

brugernevedhvaddevilha03.jpg

Den nye indretning
Med den nye indretning er der skabt et Servicecenter, hvor alle Statsbibliotekets vejlednings- og betjeningsopgaver er samlet i lyse og imødekommende omgivelser på 1. sal. Derudover fokuserede første del primært på ønsket om individuelle studiepladser og etablering af grupperum. Hovedvægten af den forestående indretning ligger på at få skabt et loung-emiljø på Statsbibliotekets 2. sal.

Når fase 2 er veloverstået, foretager vi endnu en brugerundersøgelse, for at følge op på kundetilfredsheden på Statsbiblioteket. Men allerede nu kan vi, med det stadigt stigende besøgstal og den lange kø ved indgangene om morgenen, konkludere, at den nye indretning er en stor succes.

Læs brugerundersøgelsens evalueringsrapport der også indeholder spørgsmålene.