Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / For biblioteker / Nyheder / Folkebibliotekerne tog godt imod de nye depotabonnementer
For biblioteker
Navigation
 

Folkebibliotekerne tog godt imod de nye depotabonnementer

3. januar 2007
Af Flemming Munch, Statsbiblioteket

Det var ikke uden spænding, at BiblioteksCenter for Integration (SBCI) i slutningen af november 2006 trykkede på startknappen for forudbestilling af materialedepoter for 2007 – Der er nemlig ændret temmelig meget i forhold til det hidtidige koncept.

De væsentligste ændringer udgøres af:

  • De to nye depottyper Lyn & Mix, hvor Lyn kun indeholder helt nyt materiale, og Mix indeholder materiale fra de seneste 5 år.
  • Abonnementsordningen, der bl.a. betyder, at det enkelte bibliotek sikres automatisk og løbende leverence af depoter.
  • SBCI medarbejdere tager proaktivt kontakt til, i første gang de større kunder, vedrørende bestillinger for det kommende år. Processen sikrer bl.a. stærk effektivisering af bestillingsprocesser, netværksdannelse, samt effektiv samlingsudnyttelse.

Stor tilslutning

Stort set alle kontaktede folkebiblioteker (47 ud af 50) ønskede at deltage, og der har indtil nu stort set kun været positiv feedback. Målet var at nå min. 35 biblioteker inden 1. januar 2007, så vi kan roligt konstatere, at målet er nået. I SBCI har vi samtidigt fået en hel del inspiration og ideer fra folkebibliotekerne til de kommende år.

Resultater af forsalgsprocessen

Nedenfor er listet en række overordnede konklusioner som forsalgsprocessen i december har resulteret i, men alle involverede biblioteker vil i øvrigt primo 2007 blive kontaktet med information om, hvilke af de ønskede depoter de vil modtage hvornår.

  • Der er pr. 29.12.2006 indgået aftaler med 44 biblioteker
  • De 44 biblioteker ønsker i 2007 51.300 eksemplarer i Lyn & Mix depoter – En stigning på 9 % i forhold til 2006, og det er endda eksklusiv årets løbende bestillinger af ’Specialdepoter’.
  • De 51.300 eksemplarer ønskes fordelt på 900 depoter (gennemsnit på 57 eksemplarer pr. depot mod gennemsnittet i 2006 på 31).
  • De 51.300 forudbestillinger udgør ca. 64 % i forhold til det samlede udlån på ca. 80.000 eksemplarer i 2005.
  • På niveau 1 sprogene (de fem mest efterspurgte sprog) udgør efterspørgslen efter nyt materiale (Lyn depoter) ca. 50 %.
  • Efterspørgsel efter kurdisk, russisk og somali (niveau 2 sprog) stagnerer på ca. 4 % af samlet forudbestilling • Efterspørgsel efter polsk, afghansk & kinesisk (niveau 3 sprog) stiger med ca. 200-300 % i forhold til 2006.

Herudover har lanceringen af de nye services allerede betydet, at bl.a. et større antal biblioteker i Københavns området fremadrettet ønsker at bruge SBCI’s depot services, hvilket også er meget positivt.

SBCI vil gerne takke for den positive modtagelse af det nye koncept. Vi er klar over, at den næste store opgave nu er at levere de ønskede varer, hvilket selvfølgeligt ikke vil være helt ukompliceret i de kommende 5-8 måneder, hvor både det tidligere udlånskoncept og de nye depoter skal fungere samtidigt.