Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / For biblioteker / Nyheder / Fremtidens musikbibliotek er digitalt – også formidlingen
For biblioteker
Navigation
 

Fremtidens musikbibliotek er digitalt – også formidlingen

Udgivet 11. december 2012


Af Nicola Ravden, formand, Bibzoom Strategisk Udviklingsgruppe

Hele biblioteksverdenen gennemgår i disse år en omfattende udvikling fra analogt til digitalt indhold, og det stiller store krav til nytænkning og omstilling – særligt i forhold til formidling. Men har vi forstået implikationerne og taget udfordringen til os, eller afventer vi de kommercielle aktørers næste træk?

Et af de steder, hvor bibliotekerne længe har været forud for de kommercielle aktører i forhold til den digitale omstilling, er på musikområdet. Morten Fogh, formand for bibliotekernes digitale musiktjeneste, Bibzoom, giver sit indspark i debatten om bibliotekernes udfordringer med musikformidlingen.

”Der er mange initiativer, undersøgelser og udviklingsgrupper i gang, som kommer med alt fra teoretiske til praktiske bud på fremtidens digitale biblioteksservice. Ikke bare i Danmark men også globalt, befinder vi os i en overgangsfase mellem det analoge og det digitale, hvor der er mange bud på fremtidens afregningsmodeller, men få reelle løsninger. Ikke mindst på biblioteksområdet har det hidtil været en stor udfordring at skabe visionerne for fremtidens digitale bibliotek i en verden, hvor forlag og plade- og filmselskaber kæmper med næb og kløer for at konvertere kundernes svindende køb til lovligt digitalt forbrug. Bibliotekernes udfoldelsesmuligheder er begrænsede og under konstant kontrol af rettighedshaverne”.

Musikområdet har taget nogle af de helt store slag i den nye digitale virkelighed, hvor der ikke længere nødvendigvis er det salg af materialer, som bibliotekerne gennem mange hundrede år har været vant til med det fysiske materiale, mener Morten Fogh:

”Derfor skal der også helt anderledes forhandlingsaftaler og teknikker til, så der kan landes aftaler, som både er til gavn for borgerne, bibliotekerne og rettighedshaverne. Den tid er forbi, hvor bibliotekerne bare kunne forhandle sig til karens på de fysiske materialer. Værdien af fysiske materialer, målt i pladesalg, er drastisk for nedadgående, og derfor giver karens på cd’er ingen mening i dag. Det er på det digitale felt, at kampene skal tages, og det vil kun blive endnu tydeligere med den øgede digitale omstilling, at bibliotekerne kommer til at skulle arbejde endnu mere samlet og i enighed for at blive opfattet som en attraktiv samarbejdspartner og aftager – det er en helt ny virkelighed.”

Morten Fogh mener samtidig, at man på musikområdet har gjort sig nyttige erfaringer i forhold til brugerinvolvering:

”Vi har først på den hårde måde og senere på den gode måde set, hvor vigtigt det er, at vi, som digital biblioteksservice i et lille sprogområde, formår at tilbyde brugerne én platform for formidling og lån af materiale. Det er i min verden utopi at tro, at bibliotekerne har en digital fremtid, hvis vi er i konkurrence med hinanden, i stedet for at stå sammen om at skabe fremtidens tjenester,” lyder det fra Morten Fogh, der fortsætter:

”Uanset, om vi kigger på bøger, musik, film eller andet, så mener jeg, at det er tydeligt, at vi som sektor skal finde fælles løsninger, som kan imødekomme både borgernes behov og de public service forpligtelser, vi er sat i verden for at løse. Samtidig er det afgørende, at vi formår at knytte formidling og digital udlån med hinanden. Vi lider en stille død, hvis vi tror, vi kan nøjes med at formidle indhold og henvise til nogle kommercielle sider, som enten kræver betaling eller er fyldt med reklamer. Vi henviser jo heller ikke vores lånere på biblioteket til Bog & Idé eller Gyldendal men knytter vores formidling af litteratur tæt til bøger, man kan låne på biblioteket i det fysiske eller digitale biblioteksrum. Det samme bør gælde for musikken, altså at vi knytter vores musikformidling tæt til selve mediet, hvad enten det er fysisk udlån eller digitalt udlån via Bibzoom. Det unikke som bibliotekerne kan levere, er kombinationen af de to ting,”

Morten Fogh nævner bibliotekernes musiktjeneste, Bibzoom, som en tjeneste der gør netop det:

”Ret skal være ret, vi har også lavet fejl i opbygningsfasen i Netmusik og siden Bibzoom, måske med for meget fokus på musikafspilning og for lidt på det store formidlingsarbejde, der også foregår, både i form af decideret musikredaktionelt arbejde og sammenkoblingen af musik og formidling i det fysiske rum. Men med den strategi, der er lagt for 2013,  har vi lagt en kurs, som jeg godt synes andre kan lade sig inspirere af, hvis vi taler digitale bibliotekstjenester. Bibzoom vil i 2013 kombinere formidling og digital udlån endnu stærkere, ligesom vi inddrager lokale fysiske aktiviteter på bibliotekerne i den redaktionelle plan, blandt andet ved at honorere biblioteksproducerede anmeldelser og artikler”, siger Morten Fogh, der samtidig nævner samarbejde med andre aktører som en prioritet:

”Vi er allerede langt med et samarbejde med Danmarks Radio, Palles Gavebod, musikbladet Gaffa,  m.fl. Men det er vel at mærke et samarbejde med nøje definerede rammer, hvor vi i fællesskab skaber unikt indhold, lytterguides og oplevelser for brugerne og borgerne i Danmark, alt sammen knyttet op på, at vi på Bibzoom ikke blot formidler, men at vi også stiller musik til rådighed.”

Læs mere på bibzoom.dk