Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / For biblioteker / Nyheder / Grafik / Materiale bestilt i udlandet ankommer til Statsbiblioteket
For biblioteker
Navigation
 

Materiale bestilt i udlandet ankommer til Statsbiblioteket

Udgivet 25. juni 2015

Af Dorthe Buur Pedersen, bibliotekar, Statsbiblioteket

I øjeblikket publicerer Statsbibliotekets nyhedsbrev ”For biblioteker” en serie små artikler om Statsbibliotekets arbejde med fjernlån. Artiklerne vil fokusere på det praktiske arbejde med fjernlån og give et indblik i, hvad der foregår bag kulisserne, når Statsbiblioteket skaffer fjernlån hjem. Denne gang om modtagelse af materialer fra udenlandske biblioteker, som skal videresendes til danske biblioteker.

Når Statsbiblioteket modtager et materiale fra et udenlandsk bibliotek, kommer det ofte med posten eller et kurerfirma. Det bliver modtaget i vores forsendelse og herfra kørt op til fjernlånsafdelingen, hvor det bliver klargjort. Fra modtagelse til klargøring går der ikke mere end en dag.

Udlånsregler
På hvert enkelt materiale medfølger der papir på, hvilke betingelser det långivende bibliotek har givet for brug af materialet. Det kan variere meget - nogle biblioteker giver forlænget lånetid på deres materialer, andre giver almindelig lånetid uden hensyntagen til transporttiden. Der kan være materialer, som kun er til brug på læsesal og igen andre, der på forhånd ikke kan fornys. Vi prøver at undgå de biblioteker, der altid har deres materialer som læsesalslån, men ofte finder vi først ud af betingelserne for lånet ved modtagelsen at materialet. Alle oplysningerne bliver skrevet ind i vores ordresystem og derefter overført til Statsbibliotekets bibliotekssystem Aleph og udlånt til jer.

Nu er materialet klar til at blive sendt med kørselsordningen.

Grønne sedler
Når vi klargør materialet og sender det ud til jer, medfølger der altid en grøn seddel. På de grønne sedler står der, hvilket bibliotek, der har leveret materialet, og I kan se udlånsreglerne, der gør sig gældende for materialet. Der er også anført kontaktoplysninger til Statsbiblioteket, som I kan bruge, hvis jeres låner ønsker at forny materialet, eller I har andre spørgsmål. De grønne sedler, plus eventuelle andre papirer, skal returneres sammen med bogen.

I ønskes alle en god sommer fra fjernlånsafdelingen. Efter sommerferien vil der komme en artikel om returnering af materialer.

Eksempel på fjernlånets "grønne seddel"