Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / For biblioteker / Nyheder / Nyheder for biblioteker
For biblioteker
Navigation
 

Nyheder for biblioteker

Webinar: Introduktion til Masterfile Premier og andre EBSCO ressourcer

Mandag den 27. januar kl 11 fortsætter vi med introduktion til produkter, der er omfattet af Det Kgl.  Biblioteks forsøgsordning med gratis adgang for ungdomsuddannelsesinstitutioner. Folkebiblioteker, der leverer biblioteksservice til studerende, har mulighed for gratis support-adgang.

Mandagens webinar leveres af EBSCO og handler om Masterfile Premier og  andre EBSCO ressourcer, der er del af det nationale forsøg.

Webinaret vil være på engelsk.

Har du spørgsmål  til forsøgsordningen, kan du skrive til Det Kgl. Biblioteks licensservice for ungdomsuddannelser (UNGLI) ungli@kb.dk

Introduktion til Gale in Context: High School

Der er gratis webinar torsdag den 23. januar kl 11 med introduktion til Gale in Context: High School

Databasen indgår i Det Kgl. Biblioteks forsøgsordning med gratis adgang for ungdomsuddannelsesinstitutioner og folkebiblioteker, der leverer biblioteksservice til studerende.

Webinaret afholdes af forlaget og vil være på engelsk. Det er ikke nødvendigt at melde sig til.

 

 

 

Har du spørgsmål  til forsøgsordningen kan du skrive til Det Kgl. Biblioteks licensservice for ungdomsuddannelser (UNGLI) ungli@kb.dk

Det Kgl. Bibliotek og bestilling via Danbib

Som der allerede tidligere er blevet informeret om, skiftede Det Kgl. Bibliotek til et nyt fælles bibliotekssystem den 19. november 2019.

Et sådant skifte er en stor og kompliceret proces og har ikke kunnet gennemføres uden gener for Det Kgl. Biblioteks direkte personlige brugere samt naturligvis også landets øvrige biblioteker.

I forhold til de services som landets biblioteker primært efterspørger, det vil sige udlån af monografier, tidsskrifter og artikler fra tidsskrifter og aviser, har adgangen til at bestille disse været lukket i en periode.

Forudsætningen for at disse services igen kan blive stillet til rådighed i det nationale lånesamarbejde er, at Det Kgl. Biblioteks poster i Danbib bliver opdateret med en ny total eksport af ca. 12 millioner poster.

Denne proces er nu i gang og posterne begynder at blive synlige i Danbib. Posterne er dog endnu ikke bestilbare i Netpunkt og bibliotek.dk, da dette kræver, at hele bestillingsflowet bliver testet i samarbejde med DBC og nogle udvalgte biblioteker.

Denne proces er planlagt til at blive gennemført henover januar 2020 i forhold til at åbne for bestilling af monografier hurtigst muligt.

Når denne proces er gennemført, tages der fat på den næste fase, som er en helt parallel proces vedrørende tidsskrifter og aviser.

Det Kgl. Bibliotek vil løbende informere omkring fremdriften i processen.

Med Venlig Hilsen

Erik Hofmeister, vicedirektør

Gratis Webinar: introduktion til Britannica School og Academic

Udgivet 8. januar 2020

Mandag den 13. januar kl 16 er der gratis webinar med introduktion til Britannica School og Academic.

Begge produkter indgår i Det Kgl. Biblioteks forsøgsordning med gratis adgang for ungdomsuddannelsesinstitutioner og folkebiblioteker, der leverer biblioteksservice til studerende.

Britannica School og Academic er produktvarianter af Britannica Library. Webinaret kan derfor være særligt relevant, hvis du kun kender det sidste produkt.

Webinaret afholdes af forlaget og vil være på engelsk.

Har du spørgsmål til forsøgsordningen, kan du skrive til Det Kgl. Biblioteks licensservice for ungdomsuddannelser ungli@kb.dk

Webinar: Rødstrømpebevægelsen fylder 50

Af: Nicola Ravden

Vi nærmer os 8. marts og markeringen af kvindernes internationale kampdag. Den 8. april 2020 markerer 50-årsdagen for starten på Rødstrømpebevægelsen i Danmark. I den forbindelse er der lavet en spændende fagside med omfattende kilder som lanceres i februar.

 

På webinaret fortæller informationsspecialist Jytte Nielsen om rødstrømpebevægelsen og giver en introduktion til en splinterny fagside om rødstrømpebevægelsen udarbejdet i anledning af jubilæet.

Fagsiden samler den eksisterende viden om bevægelsen. Her kan man bl.a. få indblik i rødstrømpernes arbejdsformer og ideologi, finde oversigter over deres tidsskrifter og pjecer, nyde de smukke kvindeplakater og lytte til kvindemusik. Og man kan få svar på, hvad rødstrømperne læste og hvor mange byer i Danmark, der havde kvindegrupper.

Fagsiden er især tænkt til folkebiblioteker, gymnasieelever, undervisere og andre som er interesseret i 1970’erne kvindebevægelse.

D. 8. april 1970 fandt den herostratisk berømte aktion sted, da unge udklædte kvinder gik ned af strøget. Det blev starten på Rødstrømpebevægelsen i København, men bevægelsen bredte sig hurtig til hele landet. Rødstrømpebevægelsen eller den nye kvindebevægelse, som den også er blevet kaldt, udsprang af ungdomsoprøret og forandrede synet på kønsroller, kvinders kroppe, politikken og kulturlivet (bøger, film, musik osv.) Den nåede ud i alle grene af samfundet, og alle kom i berøring med den – direkte eller indirekte. Bevægelsen holdt sig kørende i små 15 år for i 1985 at nedlægge sig selv. Siden er Rødstrømpebevægelsen blevet et ikon på godt og ondt. Den er blevet glorificeret af nogle som et forbillede for søstersolidaritet og en generations modige opgør med patriarkatet. Af andre er den blevet udråbt til et rædselskabinet af aseksuelle klidmostre, mandehadere og familieopløsere.


 

Jytte Nielsen er cand.phil. i nordisk filologi og arbejder til daglig på Københavns Universitetsbibliotek som informationsspecialist inden for kønsforskning.

Hun har tidligere været ansat på KVINFO, hvor hun især har arbejdet med formidling af dansk køns- og kvindebevægelseshistorie.

LIVESTREAMING AF THOMAS PIKETTY

Udgivet 06. januar 2020

EVENT FRA DET KGL. BIBLIOTEKS

INTERNATIONALE FORFATTERSCENE

Samtale mellem den franske stjerneøkonom og chefredaktør Rune Lykkeberg i Den Sorte Diamant onsdag den 27. maj kl. 20:00 – 21:30

Thomas Piketty (FR) og Rune Lykkeberg

Den verdenskendte franske økonom Thomas Piketty satte med Kapitalen i det 21. århundrede fokus på koncentrationen af rigdom hos de allerrigeste. Piketty er gæst i Den Sorte Diamant til en samtale med chefredaktør Rune Lykkeberg om opfølgeren til det, der blev kaldt en af århundredets vigtigste bøger. Den nye bog Kapital og ideologi handler om ulighedens historie og udkommer ultimo marts 2020.

Praktisk

DATO: onsdag den 27. maj kl. 20:00 – 21:30

Arrangementet livestreames til alle folkebiblioteker og ungdomsuddannelser i landet, og der kan sendes spørgsmål fra deltagerne direkte til hovedpersonerne på scenen i Diamanten.

Ideer til pre-event på det lokale bibliotek eller gymansie:

Inviter lokale politikere, meningsdannere eller borgere til en debat om ulighed, f.eks. med udgangspunkt i FN's Verdensmål.

Kl. 20:00-21:30 livestreames samtalen mellem økonom Thomas Piketty og chefredaktør Rune Lykkeberg. Live fra Dronningesalen i Den Sorte Diamant.

Den tiltagende globale ulighed har stået skarpt på den internationale dagsorden de seneste årtier. Den er blevet diskuteret på kryds og tværs, målt og vejet, og har været genstand for offentlig bekymring.

Thomas Piketty fik allerede som 22-årig sin ph.d. i økonomi fra London School of Economics og gjorde lynkarriere med adskillelige hædersbevisninger og priser. Hans internationale gennembrud skete med bogen Kapitalen i det 21. århundrede i 2013, som har solgt mere end 2,5 millioner eksemplarer på verdensplan. Bogen høstede stor opmærksomhed og i et omfang, der sjældent er set med nogen andre økonomibøger.

Kapital og ideologi er på én gang en genfortælling af verdenshistorien, en skarp kritik af nutidens politik og et dristigt bud på et nyt og mere fair økonomisk system. Mens Kapitalen i det 21. århundrede dokumenterede stigningen i ulighed, analyserer han i Kapital og ideologi ulighedens historie - og fremhæver, hvordan forskellige ideologier har opretholdt uligheden gennem et årtusinde. Bogen var ved udgivelsen en begivenhed og er uomgængelig læsning for dem, der både vil have en kritisk forståelse af det bestående samfund og et sprog til at tale om en mere retfærdig fremtid.


Rune Lykkeberg er uddannet i litteraturvidenskab og filosofi fra Københavns Universitet og har en lang journalistisk karriere bag sig. Siden 2016 har han fungeret som chefredaktør for Dagbladet Information. Han har gennem årene beskæftiget sig indgående med vestens politiske, intellektuelle og kulturelle tilstand, og har tidligere interviewet Piketty

International Forfatterscene vil med internationale og dagsordensættende gæster udfordre publikums eksisterende holdninger og inspirere til meningsdannelse. Med både klassisk dannelse, digital dannelse og meningsdannelse i centrum er det derfor helt oplagt, at serien finder sted på Danmarks nationalbibliotek, hvis rolle det blandt andet er at gøre kulturarv og oplysning tilgængelig for den brede danske befolkning.

Hvis du har spørgsmål til arrangementet, er du velkommen til at kontakte Nicola Ravden nr@kb.dk

Live streaming af Jonathan Safran Foer

- EVENT FRA DET KGL. BIBLIOTEKS INTERNATIONALE FORFATTERSCENE

Den 17. marts 2020 kan alle folkebiblioteker og ungdomsinstitutioner gratis livestreame samtalen mellem den store amerikanske forfatter Jonathan Safran Foer og tidligere klima- og energiminister Connie Hedegaard fra Den Sorte Diamant

Jonathan Safran Foer og Connie Hedegaard

Klimaforandringerne har gjort sit indtog i litteraturen, hvor nu også forfatterne tager stilling til det allestedsværende emne, og præsenterer deres bud på løsninger. Jonathan Safran Foer er gæst i Den Sorte Diamant til en samtale med tidligere klima- og energiminister Connie Hedegaard om sin helt nye nonfiction bog, We are the Weather, som netop sætter fokus på klimaforandringerne.

Praktisk

DATO: tirsdag den 17. marts kl. 20:00 – 21:30 Arrangementet livestreames til alle folkebiblioteker og ungdomsuddannelser i landet, og der kan sendes spørgsmål fra deltagerne direkte til hovedpersonerne på scenen i Diamanten.

Ideer til pre event på det lokale bibliotek eller gymnasie:

Få dine lokale klimaaktivister eller politikere til at stille op og fortælle, hvordan DE mener, vi skal gribe truslen om klimaforandringer an.  Eller lav et pré-event om amerikansk litteratur eller de store New Yorker-forfattere, som Paul Auster, Jonathan Franzen og Siri Hustvedt.

Kl. 20:00-21:30 livestreames samtalen mellem forfatter Jonathan Safran Foer og tidligere klima- og energiminister Connie Hedegaard.

Live fra Dronningesalen i Den Sorte Diamant.

 

Jonathan Safran Foer fik sit store gennembrud med debutbogen Everything is Illuminated i 2001, på dansk Alting bliver oplyst, da han var blot 24 år gammel, og blev belønnet med blandt andet Guardian First Book Award i 2002.

 

Sidenhen er han blevet kendt for sit utraditionelle greb om både historiske og private traumer. Det gælder blandt andet i bestselleren Ekstremt højt og utrolig tæt på, hvor han gennem den 9-årige Oscar fortæller en af de mange ulykkelige historier i forbindelse med terrorangrebet på World Trade Center.

 

I 2009 udkom nonfiction-bogen Om at spise dyr, som markerede Foers skift til en mere faglitterær genre. Essaysamlingen portrætterer den industrialiserede kødproduktion i USA og stiller spørgsmålstegn ved det at spise kød.

We are the Weather udkommer på dansk den 2. marts med titlen Vi er Vejret. Her tager han fat på et af de helt store spørgsmål, som mange af os kæmper med. For hvad kan vi selv gøre, når det kommer til klimaforandringer? Kan vi indlede vores kamp mod klimaforandringerne ved hjælp af noget så simpelt som kniv og gaffel? Behøver vi at tage en kold tyrker fra al kød? Eller begynder det hele med, hvad vi spiser – og ikke spiser – til morgenmad?!

Connie Hedegaard har en omfattende politisk karriere bag sig, som tæller magtfulde positioner som blandt andet forhenværende klima- og energiminister og klimakommissær i EU. Hun er bestyrelsesformand for den grønne tænketank CONCITO. Desuden har hun sideløbende fulgt Foers forfatterskab med stort engagement.

International Forfatterscene vil med internationale og dagsordensættende gæster udfordre publikums eksisterende holdninger og inspirere til meningsdannelse. Med både klassisk dannelse, digital dannelse og meningsdannelse i centrum er det derfor helt oplagt, at serien finder sted på Danmarks nationalbibliotek, hvis rolle det blandt andet er at gøre kulturarv og oplysning tilgængelig for den brede befolkning.

Muligheder for artikler mens Digital Artikelservice er suspenderet

Udgivet 17. december 2019

Der er flere muligheder for at skaffe artikler ud over almindeligt fjernlån, mens Digital Artikelservice er suspenderet. Der findes en del Open Access tidsskrifter, som det er muligt at skaffe artikler fra. Danske Open Access tidsskrifter kan som hovedregel fremsøges i bibliotek.dk.

Tidsskrift.dk – indeholder ca. 150 faglige, videnskabelige- og kulturelle tidsskrifter, der er tilgængelig for alle. Tidsskrift.dk er Det Kgl. Biblioteks nationale portal for publicering af faglige, videnskabelige og kulturelle tidsskrifter i digital fuldtekst.

Den danske forskningsdatabase – indeholder ca. 1 mio. forskningspublikationer. Det er en dansk portal over den danske forskning, de danske forskere og de danske forskningsinstitutioner. Databasen dækker publiceret litteratur bl.a. videnskabelige artikler og phd. afhandlinger.

Udenlandsk Open Access er sværere tilgængeligt, men en rigtig god kilde er Directory of Open Access Journals (DOAJ) fra Lund Universitet. DOAJ indeholder mere end 14.000 tidsskrifter indeholdende ca. 4,4 mio artikler fra 130 lande.

Brug licenserne
Folkebiblioteker, der har tegnet licens på f.eks. Infomedia, Pressreader og RB Digital Magazines, har mulighed for at give deres borgere adgang til artikler herfra.

Foruden artikler fra aviser, giver Infomedia adgang til artikler fra ca. 500 fagblade og magasiner, og de fleste biblioteker har abonnement. Magasiner omfatter bl.a. Alt om data, Illustreret Videnskab og Ugeskrift for læger. Licensen til Pressreader giver adgang til 7000 udenlandske aviser og magasiner fra 120 forskellige land. RB Digital Magazines giver adgang til ca. 350 hovedsagelig engelsksprogede magasiner, men der er også en håndfuld danske tidsskrifter.

Læs mere om licenserne på Centralbibliotek.dk

Vi informerer løbende om Digital Artikelservice
Det Kgl. Bibliotek arbejder på højtryk for at få Digital Artikelservice op at køre igen, og vi vil informere løbende om udviklingen her i nyhedsbrevet. Har du spørgsmål til Digital Artikelservice, er du velkommen til at kontakte Vibeke Nielsen.

Nyt Bibliotekssystem på Det Kgl. Bibliotek

Udgivet 12. december 2019

I forbindelse med at Det Kgl. Bibliotek tog sit nye bibliotekssystem i brug den 19. november 2019, har bibliotekerne oplevet problemer med at logge ind i det ny system, eksempelvis for at forny deres lån.

For at imødegå de problemer, som dette medfører for bibliotekerne, iværksætter det Kgl. Bibliotek en procedure, hvor bibliotekernes lån automatisk bliver fornyet, hvis betingelserne for en fornyelse er opfyldt. Dette betyder, at alle lån hvor der ikke er andre lånere som har reserveret materialet, vil blive automatisk fornyet.

Det Kgl. Bibliotek forventer at bibliotekernes problemer med at logge ind i det ny system vil være løst inden jul.

Nordisk netværksmøde på Oodi i Helsinki

Der var 31 deltagere fra de nordiske lande på mødet i Nordisk Biblioteksnetværk, og dagen startede med aktiv lytning i mindre grupper og derefter diskussion af best practice på området i Norden. Der blev præsenteret mange inspirerende idéer bl.a. chat-lab i finsk, sprogkursus/cafe, spejlbillede for etniske minoriteter på bibliotekerne og story-karavane.

RONN
Ahmad Joumaa fortalte derefter om strategien RONN – Relations, Openness, Needs & Network. Ahmad illustrerede strategien med uddybende historier, der bl.a. omfattede vinterbadning, hvordan sproglige minoriteter kan inddrages i en eksisterende strikkeklub, hvordan biblioteker kan støtte folk i at beholde deres egen identitet samt eksempler på, hvordan dialog er vigtig for at kunne bestemme reelle behov.

Oodi
Efter frokost var deltagerne på en inspirerende rundvisning på det fantastiske bibliotek fra december 2018 og programmet blev derefter afrundet med brugeroplevelser fra ’We read together’ i Finland samt Kemê Pellicer fra Critical Friends.

Se referatet og alle præsentationerne fra netværksmødet her: http://www.statsbiblioteket.dk/sbci/videncenter/nordic-best-practice-network/nordisk-biblioteksnetvaerk

Har du spørgsmål til netværket, så kontakt Vibeke Nielsen vin@kb.dk

Webinar Materiale: De digitale samlinger

Hent præsentationen fra webinaret om Det Kgl. Biblioteks digitale samlinger

HENT PRÆSENTATIONEN FRA webinaret og FÅ MERE VIDEN OM Det Kgl. Biblioteks digitale samlinger


Vi beklager, at have sendt mange mails

Der er blevet sendt mange mails til bibliotekerne - og det er en fejl.

Vi vil gerne sige undskyld til alle biblioteker, som har modtaget en lang række mails fra os. Samtidig beklager vi, at der opleves problemer med at logge på vores nye bibliotekssystem.

Mailproblematikken skulle gerne være løst nu, mens vi arbejder videre på at finde en løsning på loginproblemerne.

Digital Artikelservice på pause i 2020

Det Kgl. Bibliotek har i forbindelse med overgangen til nyt bibliotekssystem medio november gennemgået alle services. I den forbindelse er der lavet en undersøgelse af Digital Artikelservice og pilotprojektet Guldknappen, hvor artikler fra fysiske tidsskrifter kan bestilles via folkebibliotekernes CMS, og leveres digitalt direkte til brugerne.

Dette har afstedkommet et behov for en dybere analyse af servicen med henblik på at afdække nødvendigheden af tilretning af eksisterende systemer og procedurer samt en genforhandling af aftalen med Copydan Tekst & Node.

Derfor kan Det Kgl. Bibliotek ikke tilbyde folkebibliotekerne abonnement på Digital Artikelservice et godt stykke ind 2020. Vi informere, så snart det er muligt at tegne abonnement igen. Det er selvfølgelig stadigt muligt at bestille artikler fra fysiske tidsskrifter, der leveres i fysisk form via traditionelt udlån og fjernlån.

Folkebibliotekerne har tegnet abonnement for Digital Artikelservice i perioden 1.1 – 31.12 2019, og da servicen er suspenderet i godt 6 uger i perioden, vil alle abonnenter modtage en kreditnota.

Det Kgl. Bibliotek er bevidst om, at det er en service som folkebibliotekerne har stor nytte af og sætter pris på, så der arbejdes på højtryk for at løse udfordringerne, og vi vil informere løbende om Digital Artikelservice, så snart der er nyt.

Webinar: Rundtur i de digitale samlinger

Udgivet 03. december 2019

Lasten er fuld af kulturarv – deltag i webinaret og få en rundtur i Det Kgl. Biblioteks digitale samlinger

 

 

Hvis Det Kgl. Bibliotek var et skib, så var det et skib med lasten fuld af kulturarv, og vi vil gerne losse lidt af den af hos dig.

Det Kgl. Bibliotek udbyder her et webinar af en times varighed. Akademisk medarbejder Jacob H. Langkilde tager alle med på rundtur i bibliotekets mange tilbud til folkebibliotekernes brugere.

Det Kgl. Bibliotek digitalisere hvert år tusindvis af genstande. Det kan være alt fra en tryksag om en lokal forening i Fjenneslev til et fragment af et middelalderligt håndskrift. Det meste kan ses direkte i vores digitale samlinger, men det er ikke altid, at danskerne ved, at det findes, og at det også er deres.

Hør om De Digitale Samlinger, Mediestream, Danmarks Breve og de mange andre lastrum, som folkebiblioteksbrugeren vil have gavn af at kende

 

 

OBS:

Hvis du vil høre fra os igen med info om lignende arrangementer, så tilmeld dig gerne vores nyhedsbrev For Biblioteker her >>

Temadage over hele landet om kulturarv, digitale samlinger og services

Udgivet den 13. november 2019

Det Kgl. Bibliotek og Centralbibliotekerne holder i samarbejde temadage om Det Kgl. Biblioteks services til folkebibliotekerne.

Målgruppen er alle ansatte på folkebibliotekerne, så det er både nyansatte på folkebiblioteker samt biblioteksansatte, der har brug for en genopfriskning af Det Kgl. Biblioteks tilbud og overbygningsservices til folkebibliotekerne.

 

Indholdet på temadagene vil blandt andet omfatte:

 • Generel præsentation af Det Kgl. Bibliotek og vores rolle i biblioteksverdenen – (historie, lovgrundlag og biblioteksstruktur)
 • Gennemgang af diverse overbygningsservices og guides til søgninger, hjemmesider, systemer og digitale adgange
  • Det Kgl. Biblioteks services til folkebibliotekerne (udlån fra egne samlinger, e-depot, Digital Artikelservice, Videnskabelige artikler, Mediestream Folkebibliotek, BiblioteksCenter for Integration og Verdensbiblioteket, Digitalisering on Demand, faglige netværk, arrangementer etc.)
  • Lånesamarbejde og fjernlån
  • Nye services fra Det Kgl. Bibliotek (UNGLI etc.)
  • Nye events (livestreaming af arrangementer på Den Sorte Diamant, webinarer etc.)
  • Kulturarven – hvad har vi, og hvilke samlinger kan være interessante for folkebibliotekerne (Kortsamlingen, Billedsamlingen, Breve, Illegale blade og bøger, Folkemindesamlingen, Dagliglivets kultur, Arkiv for Dansk Litteratur ect.)
 • Samarbejde og projekter med folkebiblioteker
 • Dialog og spørgsmål

 

Alle temadagene er annonceret på centralbibliotek.dk, hvor man også skal tilmelde sig.

 

Datoen for temadagen i Roskilde bliver meldt ud senere. Læs mere på centralbibliotek.dk

Hvis du har spørgsmål til arrangementet, er du velkommen til at kontakte Vibeke Nielsen eller Nicola Ravden.

Webinar: Ungdomsuddannelsernes licensservice (UNGLI)

På webinaret får du mere information om, hvordan folkebibliotekerne kan få gavn af Det Kgl. Biblioteks service UNGLI, og der vil være mulighed for at stille spørgsmål til ordningen.


Den 1. juni 2019 etablerede Det Kgl. Bibliotek en ny licensservice for ungdomsuddannelsesinstitutionerne. Til daglig kaldet UNGLI. Læs mere her.

UNGLIs opgave er først og fremmest at forhandle licensaftaler, som institutionerne kan tegne abonnement til. UNGLI har også til formål at eksperimentere og udvikle licensområdet og understøtte de tætte relationer, der ofte er mellem ungdomsuddannelsesinstitutioner og deres lokale folkebibliotek.

Hør UNGLIs koordinator Dyveke Sijm fortælle om, hvilke krav UNGLI har til de forlag og leverandører, de forhandler med, og om forsøget med gratis adgang for alle ungdomsuddannelsesinstitutioner til en række ressourcer i 2020 – herunder muligheden for supportadgang for folkebibliotekerne.

Forstå, hvad ”UNGLI listen" er, og hvordan den kan understøtte jeres arbejde med at levere biblioteksservices til jeres lokale studerende, og hvordan UNGLI og DDB arbejder sammen.

 

OBS:

Hvis du vil høre fra os igen med info om lignende arrangementer, så tilmeld dig gerne vores nyhedsbrev For Biblioteker her >>

Webinar De digitale samlinger

Udgivet 13. november 2019

Lasten er fuld af kulturarv – deltag i webinaret og få en rundtur i Det Kgl. Biblioteks digitale samlinger

 

 

Hvis Det Kgl. Bibliotek var et skib, så var det et skib med lasten fuld af kulturarv, og vi vil gerne losse lidt af den af hos dig.

Det Kgl. Bibliotek udbyder her et webinar af en times varighed. Akademisk medarbejder Jacob H. Langkilde tager alle med på rundtur i bibliotekets mange tilbud til folkebibliotekernes brugere.

Det Kgl. Bibliotek digitalisere hvert år tusindvis af genstande. Det kan være alt fra en tryksag om en lokal forening i Fjenneslev til et fragment af et middelalderligt håndskrift. Det meste kan ses direkte i vores digitale samlinger, men det er ikke altid, at danskerne ved, at det findes, og at det også er deres.

Hør om De Digitale Samlinger, Mediestream, Danmarks Breve og de mange andre lastrum, som folkebiblioteksbrugeren vil have gavn af at kende

 

 

OBS:

Hvis du vil høre fra os igen med info om lignende arrangementer, så tilmeld dig gerne vores nyhedsbrev For Biblioteker her >>

Nyt bibliotekssystem - services på "pause"

Udgivet 12. november 2019

Det Kgl. Bibliotek er i gang med at implementere nyt bibliotekssystem. Det nye system går live den 19. november 2019.

Det er stor og kompleks øvelse og kan naturligvis ikke undgå at få nogle konsekvenser i forhold til Det Kgl. Biblioteks rolle i det nationale lånesamarbejde.

Der er services, som vil være helt eller delvist lukkede i perioder:

 • Indgåede bestillinger på Det Kgl. Biblioteks egne samlinger ekspederes sidste gang den 14. november 2019. Denne service kan desværre ikke genoptages før alle Det Kgl. Biblioteks poster er blevet geneksporteret til Danbib. Denne øvelse forventes at tage mellem 3 – 6. uger fra den 19. november 2019.
 • Fjernlån. I de tilfælde, hvor Det Kgl. Bibliotek ikke selv har materialet, fjernlåner vi det og udlåner det efterfølgende til det pågældende bibliotek. Denne service kan desværre ikke benyttes i en periode på mellem 3 – 6 uger fra den 19. november 2019.
 • BiblioteksCenter for Integration (BCI), som understøtter folkebibliotekernes betjening af etniske minoriteter med depotudlån, bliver også berørt af skiftet. Der vil kunne udlånes fra den eksisterende samling frem til den 14. november, mens alle nyanskaffede materialer ikke vil kunne katalogiseres fra den 18. oktober 2019. Det forventes at BCI kan udlåne depoter igen fra primo januar 2020.
 • Servicen ’Videnskabelige Artikler’ i bibliotek.dk, som er rettet mod Det Kgl. Biblioteks digitale licensbelagte tidsskrifter, vil blive suspenderet i en periode fra den 14. november 2019
 • Digital Artikelservice vil blive suspenderet i en periode fra den 14. november 2019.
 • E-depot servicen, hvor man ved kassation kan tjekke, om Det Kgl. Bibliotek vil lade materialet indgå, vil være suspenderet i en periode.

Det Kgl. Bibliotek vil opdatere tidsplanen og oversigten over konsekvenserne for lånesamarbejdet løbende i takt med, at overgangsplanerne kommer til at ligge mere fast.

Bliv en del af historien: Skriv om dine oplevelser med halloween til Dansk Folkemindesamling

Udgivet 31. oktober 2019

PRESSEMEDDELSELSE 31. OKTOBER 2019

Det er efterår, og symboler på efterårets nyere højtid, halloween, er dukket frem i gadebilledet. Der er blevet sat græskar frem, og nogle husejere pynter deres boliger med spindelvæv, skelletter og flagermus. Børn og voksne klæder sig ud og drager ud i gaderne eller af sted til private fester.

Dansk Folkemindesamling ved Det Kgl. Bibliotek vil gerne vide mere om, hvad danskerne laver til halloween. Arkivet har i over 100 år indsamlet nedskrevne fortællinger om dagligliv og højtider såsom jul, kyndelmisse, midsommer og påske.

”Men vi har næsten ingen beskrivelser af halloween i Dansk Folkemindesamling”, udtaler arkivar Lene Vinther Andersen. ”Det vil vi gerne gøre noget ved nu. Derfor inviterer vi alle interesserede til at deltage i et skrivernetværk om årets traditioner.”

Arkivar Lene Vinther Andersen og Maria Lanng fra Dansk Folkemindesamling håber, at du vil hjælpe med at skrive de næste kapitler til arkivet.

Bliv en del af historien

www.kb.dk/skrivtilarkivet vil du blive stillet fem spørgsmål om halloween. Her kan du skrive om dine personlige erfaringer med traditionen. Dit bidrag er vigtigt for den viden, som eftertiden vil have om vore dages halloween. Du er derfor velkommen til at skrive om alt, hvad du finder vigtigt i den forbindelse – og at svare, hvis du både har gode, dårlige eller begrænsede oplevelser med halloween.

Hvis du har lyst til at deltage i skrivernetværket og senere svare på spørgsmål om andre af årets højtider, er der mulighed for at melde sig til det. Dansk Folkemindesamling ønsker nemlig over de næste år at indsamle viden om danskernes forhold til flere af årets traditioner og højtider. Det vil supplere de mange optegnelser, der allerede eksisterer i arkivets righoldige samlinger.

Fortællingerne vil indgå i arkivet og stå til rådighed for traditionsforskere og andre interesserede. ”Materialet, vi får ind, vil være med til at tegne et billede af halloween anno 2019. Det bliver materiale, som eftertidens historikere vil kunne granske og bruge til at forstå halloween som tradition i Danmark,” udtaler Maria Lanng.

Essensen i vores traditioner er, at de gentages år efter år - måske ned gennem flere generationer. Men faktisk er traditioner ikke en statisk størrelse. Nogle traditioner er kommet til, andre er blevet glemt, mens andre igen opstår, men i nye former. Alt det bliver bevaret og fortalt gennem arkivmaterialet på Folkemindesamlingen, og nu er det dig, der kan være med til at skrive dig ind i historien.

Bliv en del af historien og deltag med beskrivelser af dine erfaringer. Indsend dit bidrag elektronisk på www.kb.dk/skrivtilarkivet, eller kontakt skrivtilarkivet@kb.dk for mere information.

Årets fester. Arkivar Lene Vinther Andersen (t.v.) og Maria Lanng (t.h.) fra Dansk Folkemindesamling med nedskrevne beskrivelser af, hvordan mennesker har fejret årets højtider i 1800-tallet og op i 1900-tallet. Til sammenligning har arkivet en enkelt arkivkasse om halloween. Kassen rummer nogle avisudklip og reklamer fra omkring årtusindskiftet, hvor halloween begyndte at dukke op i Danmark. Arkivarerne inviterer nu til at nedskrive oplevelser med halloween og berige arkivet med ny viden.

Gratis adgang til udvalgte ressourcer for ungdomsuddannelsesområdet i 2020

Udgivet 30. oktober 2019

Det Kgl. Biblioteks licensservice for ungdomsuddannelserne (UNGLI) har indgået nationale aftaler om adgang til en række ressourcer for ungdomsuddannelsesområdet. Der er tale om en forsøgsordning, der løber i kalenderåret 2020. Forsøgsordningen er finansieret af Det Kgl. Bibliotek.

Alle ungdomsuddannelsesinstitutioner, berettiget til betjening gennem UNGLI, kan udnytte muligheden for gratis adgang ved at indgå samarbejdsaftale med Det Kgl. Bibliotek.

Gratis ressourcer fra Britannica

 • Britannica School
 • Britannica Academic

Gratis ressource Gale

 • Engage Gale in Context: High School (tidligere Student Resources in Context)

Gratis ressourcer fra EBSCO

 • Masterfile Premier
 • Book Classics
 • Teacher Reference
 • Center GreenFile

Målet med forsøgsordningen er at høste erfaringer og, bl.a. gennem indsamling af forbrugsdata, at kunne udarbejde permanente aftale- og prismodeller for indgåelse af nationale aftaler.

Adgang for folkebiblioteker

Folkebiblioteker, der ikke har egen licens til de pågældende ressourcer, kan kontakte UNGLI via ungli@kb.dk for at høre om mulighederne for supportadgang.

Handlinger tilknyttet webside