Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / For biblioteker / Nyheder / Nyheder for biblioteker
For biblioteker
Navigation
 

Nyheder for biblioteker

Kulturarv på eKurser.nu

Udgivet 05 januar 2021

Menneskemængde med flag, som jubler i anledning af befrielsen, 4. maj 1945 pressefotograf Oluf Wissing. Det Kgl. Biblioteks billledsamling

Det Kgl. Bibliotek deltager i redaktionen for eKurser.nu, der er folkebibliotekernes formidlingsplatform for korte videokurser til borgerne.

Redaktionen udvælger forskellige aktuelle og relevante temaer, og i 1. kvartal 2021 er temaet kulturarv med hovedfokus på den digitale kulturarv fra Det Kgl. Bibliotek.

Der er lavet 3 helt nye kurser til temaet:

 • Arkiv for Dansk Litteratur: indeholder portrætter af 78 klassiske danske forfattere, periodebeskrivelse samt direkte adgang til tekster af de 78 forfattere.
 • Billedsamlingen: indeholder mere end 330.000 digitale billeder af personer, steder og begivenheder
 • Naturvidenskabelige kilder: giver adgang til kuraterede kildemateriale af H. C. Ørsted og Ole Rømer og hvordan de unikke kilder kan bruges til tværfaglige projekter og opgaver

Derudover vil kampagnen omfatte tidligere produceret kurser:

 • Brug kirkebøgerne på internettet
 • Danmarks Breve
 • Mediestream – introduktion
 • Mediestream – tips til søgning
 • Historiske kort på nettet

Målgruppen
Kurserne er relevante for elever i folkeskolens ældste klasser og studerende på ungdomsuddannelserne.

En af fordelene i forhold til opgaveskrivning er, at eleverne og de studerende får direkte adgang til primære kilder. Nogle af kurser er også meget relevante for slægtsforskere og historieinteresserede. Du kan se kurserne om kulturarven på eKurser

National licens til folkebibliotekerne 2021

Alle folke- og forskningsbiblioteker vil også i 2021 have gratis adgang til reference- og fuldtekstdatabasen Women’s Studies International. Adgangen er tilvejebragt via en licensforhandling mellem Det Kgl. Bibliotek og EBSCO.

Indhold
Women’s Studies International indeholder en guldgrube af litteratur indenfor kønsforskningen, både som fuldtekst og referencer og er et stærkt værktøj til  søgning i international kønsforskningslitteratur inden for især humaniora og samfundsfag. Af basens ca. én million primært engelsksprogede referencer er ca. 10% fuldtekst. En del af de resterende referencer (især tidsskriftsartiklerne) kan tilgås i full text på Det Kgl. Biblioteks betjeningssteder.

Databasens store force er dens registrering af videnskabelige artikler i både de vigtigste internationale fagspecifikke og tværfaglige kønsforskningstidsskrifter. Alle referencer er udstyrede med kontrollerede søgeord og abstracts, som gør det muligt at foretage meget specifikke søgninger og hurtigt afgøre relevansen af den enkelte publikation.

Målgrupper til licensen
Databasen kan med fordel anvendes af studerende på ungdomsuddannelserne og på professionshøjskolerne i forbindelse med opgaveskrivning om kønsrelaterede emner. Som supplement til databasen kan det anbefales at benytte Det Kgl. Biblioteks fagside for kønsforskning. Se: https://kub.kb.dk/konsforskning/

Adgang via IP-adresser
EBSCO får en liste med de nyeste IP adresser fra DDF, og via listen åbner de op for adgangen til  Women’s Studies International. Dit bibliotek skal for at få adgang til databasen bare benytte dette link.

Der er adgang frem til 31. december 2021.

Women’s Studies International i oprettet i ERMS, så dit bibliotek kan få de sædvanlige oplysninger om licenser.

Har du brug for tekniske assistance så kontakt Helene Gundersen Theodorou hos EBSCO,  helenegt@ebsco.com

Livestreaming event med Karl Ove Knausgård

Den norske forfatter Karl Ove Knausgård er en af de største og mest skelsættende forfattere i nyere skandinavisk litteraturhistorie. Snart gæster han International Forfatterscene, i anledning af at han modtager H.C. Andersens Litteraturpris. Samtidig er han aktuel med romanen Morgenstjernen (2020).

Foto: Thomas Wågström

DatoTirsdag 11. Maj 2021
Tidspunkt

19:00 - 20:00 Mulighed for at afholde et pre-event.

20:00 - 21:30 Livestreaming af samtalen med Karl Ove Knausgård direkte fra Dronningesalen i Den Sorte Diamant.

Praktisk Efter tilmelding vil I modtage en formidlingspakke med uddybende information og PR materialer.

 

Karl Ove Knausgårds forfatterskab

I 2021 er det 10 år siden han satte punktum for det monstrøse seksbindsværk Min kamp (2009-2011), der siden 1. binds udgivelse i 2009 har begejstret læsere, kritikere og litteraturforskere, og hans blanding af fiktion, essayistik og selvbiografi har udvidet rammerne for romangenren og gjort ham til en pioner indenfor den såkaldte autofiktion.

Med sine 3600 sider rangerer værket højt på listen over verdenslitteraturens længste værker, men på trods af længden er læsere over hele verden blevet hooked af Knausgårds bøger og de minutiøse iagttagelser af en hverdag og et liv, som man ikke skal være en norsk mand for at kunne spejle sig i. ”Min Kamp-serien virker på samme måde på læsere, som cigaretter gør på teenagere: Det tager tid at vænne sig til smagen, men når man først er hooked, kan man ikke stoppe igen,” skrev Dagbladet Information i 2015.

Aldrig mere forfatter?

I slutningen af 6. bind af Min kamp skriver Knausgård, at han nu vil ”nyde - virkelig nyde tanken om, at jeg ikke længere er forfatter”. Med punktummet for romanserien satte han også punktum for forfatterskabet - tilsyneladende! For til store glæde for Knausgårds mange læsere fortsatte han med at skrive, og siden Min kamp er der udkommet en lind strøm af bøger fra hans hånd.

Karl Ove Knausgård besøgte første gang International Forfatterscene i 2009, da de første tre bind af Min kamp var udkommet på dansk. I 2019 var han atter på besøg - nu for at tale om Edvard Munch, som han kuraterede en udstilling om i Oslo i 2017, og som han har skrevet om i bogen Så megen længsel på så lille en flade (2018).

Når Knausgård i 2021 gæster Det Kgl. Bibliotek for tredje gang, er han aktuel med Morgenstjernen (2020), sin første roman siden Min kamp - hvor han nu har forladt autofiktionen til fordel for den fantastiske tradition. Alene dette vidner om et alsidigt forfatterskab og en alsidig forfatter, der ikke stagnerer, men bevæger sig i stadigt nye retninger og er i løbende udvikling.

Om Hans Christian Andersen Litteraturpris

Hans Christian Andersen Litteraturpris er en pris, der hylder H.C. Andersens indflydelse på forfattere i hele verden. Siden 2007 er store, internationale forfatternavne som J.K. Rowling, Salman Rushdie og Haruki Murakami blevet hædret – og i 2020 blev det Karl Ove Knausgårds tur. I motiveringen lød det blandt andet, at Knausgård tildeles prisen “for sin intense fornyelse af feltet mellem roman og selvbiografi, et område som også H.C. Andersen i stor stil udforskede”.

 

Forslag til pre-events inden livestreaming af samtalen

ForslagBeskrivelse
Minilæseklub Afhold ”minilæseklub” om Knausgårds seneste roman Morgenstjerne (2020)
Invitér en litteraturformidler

Inviter en litteraturformidler til at give en introduktion til Knausgårds forfatterskab med hovedvægt på hans gennembrud, seksbindsværket Min kamp (2009-2011), der var banebrydende i sin blanding af virkelighed og fiktion, den såkaldte ”autofiktion”.

Mulige navne: Klaus Rothstein, Nanna Mogensen, Jeppe Bangsgaard

Invitér litterater og forskere

Invitér litterater og forskere til at tale om autofiktion-genren med udgangspunkt i Knausgårds Min kamp og forfattere der minder om

Mulige navne: Hans Hauge, Stefan Kjerkegaard, Poul Behrendt, Jon Helt Haarder

Inviter danske forfattere

Inviter en eller flere danske forfattere til at tale om forholdet mellem virkelighed og fiktion i deres egne bøger og om deres påvirkning fra Karl Ove Knausgård.

Bud på forfatternavne: Morten Pape, Thomas Korsgaard, Karen Fastrup, Leonora Christina Skov m.fl.

Præsentér andre norske forfattere

Præsentér andre norske forfattere, der ligesom Karl Ove Knausgård skriver i krydsfeltet mellem roman og selvbiografi, noget som har udløst store litteraturdebatter i Norge:

Eksempelvis Dag Solstad, Tomas Espedal, Geir Gulliksen, Linn Ullmann, Vigdis Hjorth

 

FORSLAG TIL UNGDOMSUDDANNELSER

ForslagBeskrivelse
H.C. Andersen og Karl Ove Knausgård

Diskutér på klassen, hvilke forskelle og ligheder I ser mellem H.C. Andersen og Karl Ove Knausgård.

Fx belyst med uddrag fra deres respektive forfatterskaber.

Romangenren

Diskutér hvordan autofiktive forfattere som Knausgård har vendt op og ned på romangenren som vi kendte den: Hvordan læser vi romaner anderledes, når der samtidig optræder virkelige navne i dem?

Her kunne man også inddrage Poul Behrendts begreb “dobbeltkontrakten”.

International Forfatterscenes skal med internationale og dagsordensættende gæster udfordre publikums eksisterende holdninger og inspirere til meningsdannelse. Med både klassisk dannelse, digital dannelse og meningsdannelse i centrum er det derfor helt oplagt, at serien finder sted på Danmarks nationalbibliotek, hvis rolle det blandt andet er at gøre kulturarv og oplysning tilgængelig for den brede danske befolkning.

Kontakt

Har du spørgsmål til livestreaming arrangementet, kan du kontakte digital medarbejder Sarah van Gellekom via mail eller tlf: 9132423

Videnskabelige Artikler lader vente på sig


Midlertidig nedlukning trækker ud
Grundet Det Kgl. Biblioteks overgang til nyt bibliotekssystem samt en gennemgang af aftalegrundlaget har Videnskabelige Artikler været sat på pause siden november 2019. Arbejdet med en genetablering og revurderingen af aftalegrundlaget har desuden givet anledning til udviklingsorienterede overvejelser om Det Kgl. Biblioteks artikellevering på et overordnet plan. Altså hvordan artikelservice fra Det Kgl. Bibliotek som et samlet hele skal udvikles og optimeres. Det betyder, at vi p.t. ikke kan sige noget konkret om hvordan og hvornår tjenesten bliver genetableret, og det beklager vi.

Ret beskeden "medio 2020"
På et tidligere tidspunkt har Det Kgl. Bibliotek optimistisk estimeret genåbningen af tjenesten til midten af 2020. Sådan skulle det desværre ikke blive, men formuleringen figurerer fortsat på en del bibliotekers hjemmesider. Vi opfordrer derfor til at ændre formuleringen "Videnskabelige Artikler er midlertidigt utilgængelig, og forventes genåbnet medio 2020" til "Vi arbejder på at få tjenesten Videnskabelige Artikler i drift igen, men kan på nuværende tidspunkt ikke melde en præcis deadline. Det beklager vi." Og ja!, vi beklager den langvarige nedlukning af Videnskabelige artikler. Vi véd at tjenesten er efterspurgt og savnet og arbejder på højtryk for at genåbne tjenesten i en eller anden form..

Småtrykssamlingen på Det kgl. Bibliotek

Udgivet 11. november 2020

Småtrykssamlingen er en stor og broget samling, som består af over syv millioner tryk, modtaget via pligtafleveringsloven. Her kan man finde alt fra kataloger fra Magasin, teaterprogrammer og telefonbøger til spejderblade og firmaregnskaber.

Alle mennesker i Danmark stifter bekendtskab med småtryk – uden at tænke på det som en genre for sig og uden at vide, at den slags bliver gemt på Det Kgl. Bibliotek og er tilgængeligt for alle. De fleste danskere er medlemmer af en eller flere foreninger, hvis vedtægter, regnskaber, mødeprogrammer og medlemsblade man får tilsendt. Småtryk som reklamer, kataloger, aftenskoleprogrammer og kirkeblade får man ind ad døren derhjemme. De fleste smider dette væk efter endt brug, men vi gemmer det for eftertiden.

Størstedelen af Småtrykssamlingen er ukatalogiseret, men der er dog over 120.000 poster på småtryk i bibliotekets søgesystem, som man søge og bestille her >>

Småtryk kan benyttes på Forskningslæsesalen i Den Sorte Diamant i København.

Læs mere her >>

En del af småtryksamlingen er digitaliserede og kan ses her:

Livestreaming med Thomas Piketty får nyt format

Det er desværre ikke muligt for Thomas Piketty at komme til Danmark onsdag den 11. november, hvor han skulle møde journalist Rune Lykkeberg til en samtale om den nye bog 'Kapital og ideologi'. Derfor ændrer vi formatet, så I stadigvæk kan livestreame et spændende arrangement.

 

Det nye format

I det nye format medvirker Thomas Piketty naturligvis stadig LIVE på scenen, blot via link fra sit hjem i Clichy i Frankrig. Rune Lykkeberg vil stadigvæk være vært for samtalen LIVE i Den Sorte Diamant.

For at sikre at vores og jeres publikum får den bedst tænkelige LIVE-oplevelse, har vi valgt at supplere samtalen mellem Piketty og Lykkeberg med et hold af eksperter og debatører med stærke holdninger.  Eksperterne vil starte arrangementet med en halv times dissusion inden Rune Lykkebergs interviewer Thomas Piketty for at diskutere og kommentere Pikettys bog og synspunkter.

De nye gæster til arrangementet

På scenen er tidligere formand for Folketinget Mogens Lykketoft, økonom og leder af CBS’ forskningsplatform om ulighed Birthe Larsen samt politisk rådgiver og debattør Christopher Arzrouni.

Mogens Lykketoft er socialdemokrat og forhenværende formand for Folketinget. Han var formand for FN’s Generalforsamling, da de 17 verdensmål - herunder afskaffelse af fattigdom og reduktion af ulighed - blev vedtaget i 2015, og han har løbende engageret sig i debatten om global ulighed.

Birthe Larsen er økonom og leder af CBS’ forskningsplatform om ulighed. I maj 2020 publicerede hun en kronik i Information, hvor hun under overskriften “Piketty er inspireret af Skandinavien, men nogle af hans forslag virker ekstreme i Danmark” satte den franske økonoms politik ind i en dansk kontekst.

Christopher Arzrouni er politisk rådgiver og debattør samt forhenværende særlig rådgiver for Kristian Jensen (V), imens han var udenrigsminister. Gennem en række kronikker og debatindlæg har han markeret sig som en stemme i den offentlige debat, der har anfægtet flere dele af Thomas Pikettys analyser.
Vi glæder os utrolig meget til at kunne byde velkommen til en stor aften om Thomas Pikettys spændende værk!

Inviter Nick Cave ind på biblioteket

Nick Cave udstillingen på Den Sorte Diamant har tiltrukket og fascineret mange af vores brugere. Nu kan I også præsentere jeres brugere for den alsidige rockstjerne.

Foto: Gosha Rubchinskiy

Nick Cave materialer til jeres udstillingsområde

Vi har lavet en folder og en plakat om rockstjernen Nick Cave og om den aktuelle udstilling Stranger Than Kindness på Den Sorte Diamant i København. Materialet giver et indblik i, hvem Nick Cave er udover at være en verdenskendt rockstjerne. Her kan jeres brugere også læse om Caves begejstring for litteratur og finde ud af, hvilke bøger han har i sin egen samling, der tæller mere end 5.000 bøger.

 

Plakat til udstillingsområdet

Her kan I downloade en plakat, som I kan bruge i jeres udstillingsområde.

 

 

 

folder Til biblioteksbrugere

Udover en plakat til udstillingsområdet har vi også lavet en folder, som I kan printe og lægge frem til jeres biblioteksbrugere.

 

 

 

 

 

Boganbefalinger til udstillingsområdet

For at finde bøger, der passer til Nick Caves udstilling, har vi lavet en liste med bøger, som er oplagte at tilføje til udstillingsområdet.

Mediestream inviterer arkiverne med

Mediestream Folkebibliotek har hidtil været en tjeneste begrænset til adgang via folkebibliotekernes lokaler og netværk. En ny aftale med rettighedshaverne giver nu bibliotekerne mulighed for, uden ekstra beregning, at udvide denne adgang til også at omfatte lokalhistoriske arkiver og stadsarkiver.

10 millioner historiske danske avissider
Mediestream Folkebibliotek stiller mere end seks millioner historiske danske avissider til rådighed for borgerne. Siderne er en del af de 35 mio. digitaliserede avissider i Mediestream, som Det Kgl. Bibliotek har indscannet og gjort søgbare. Sammen med de rettighedsfrie sider (de mere en 100 år gamle avissider) har danskerne fri adgang til mere end 10 mio. danske avissider. Dels hjemmefra og dels via det lokale folkebibliotek, hvis biblioteket har tegnet abonnement, hvilket 80 % af de danske folkebiblioteker har.

En ”walk-in” tjeneste
Adgangen til Mediestream Folkebibliotek sker via bibliotekets publikumsterminaler eller bibliotekets publikumsnetværk. Adgangen er styret via IP-adresser på samme måde som en række andre tjenester, bibliotekerne stiller til rådighed (eksempelvis Infomedia). Tjenesten kræver altså fremmøde på biblioteket, hvor aviserne kan læses og downloades (til privat brug), enten på bibliotekets terminaler eller på medbragte computere. Det er denne adgang, som nu udvides til også at omfatte lokal- og stadsarkiver i de abonnerende kommuner.

En del af abonnement for 2021
Udvidelsen med adgang fra lokal- og stadsarkiver bliver en del af abonnementstegningen til 2021, hvor dit bibliotek kan tilvælge arkiverne og indberette arkivernes IP-adresser til Det Kgl. Bibliotek.

Succes under corona-krise
Under nedlukningsperioden marts-juni 2020 forhandlede Det Kgl. Bibliotek, Dansk Journalistforbund, Danske Medier, Copydan Tekst og Node samt Kulturministeriet en aftale på plads, som gav alle danskere hjemmeadgang til indholdet i Mediestream Folkebibliotek. Brugen af tjenesten steg markant, og reaktionerne var meget positive. Blandt andet med inspiration i disse erfaringer er aftalen med rettighedshaverne nu genforhandlet og udvidet.

Webinar: Naturvidenskabelige kilder på Det Kgl. Bibliotek

På Det Kgl. Bibliotek har vi de seneste år digitaliseret kilder fra store danske videnskabsmænd. I løbet af 2020 lanceres biblioteket omfattende H. C. Ørsted-arkiv, og kildemateriale fra Ole Rømer, Niels Steensen og Tycho Brahe findes i dag på vores digitale samling.

Målgruppe: Folkebibliotekarer med interessere for naturvidenskabelige og humanistiske kildematerialer af Ole Rømer og H. C. Ørsted.

Dato: 24. november 2020 kl. 10:00 - 11:00

Praktisk: Webinaret foregår online og kræver blot, at du har adgang til en pc. Det er en god idé at have høretelefoner på. Der vil være mulighed for at stille spørgsmål til underviseren via chat funktionen i løbet af webinaret.

 

 

 

Hvem kan deltage?

Til webinaret inviteres folkebibliotekarer til en introduktion til vores naturvidenskabelige kildematerialer med særlig fokus på det tværfaglige undervisningsmateriale, som er lavet til kilder af Ole Rømer (1644-1710) og H. C. Ørsted (1877-1851). Undervisningsmaterialet dækker bredt over den naturfaglige og humanistiske fagrække, og er rettet mod folkeskolernes ældste klasser samt gymnasierne.

Det får I ud af webinaret

Med webinaret vil vi gerne ruste folkebibliotekarer til bedre at kunne vejlede og inspirere elever fra folkeskolen og gymnasiet når de skal have hjælp til tværfaglige projekter eller opgaver. Med undervisningsmaterialet ønsker vi at vise bredden og dybden af Ole Rømer og H. C. Ørsteds virker og samtidig give alle elever i landet mulighed for at arbejde med et unikt kildemateriale online. Derudover lægger materialet op til og giver jer muligheden for at bruge materialet i forbindelse med projekter og større tværfaglige opgaver, som eksempelvis SRP.

Om kildematerialet

Kildematerialet fra Ørsted og Rømer giver et unikt indblik i både deres verden og samtid, men samtidig ser man også at kilderne kan åbne op for nye sider og perspektiver af de kendte videnskabsmænd og de velkendte historier om dem. Således forsøger vi at give elever og brugere mulighed for at lære om andre aspekter af naturvidenskabsmændene end de måske kender. Kildematerialet spænder vidt og bredt, fra omfattende brev-korrespondancer, manuskripter, optegnelser, tegninger, koder og meget mere. Eleverne og brugerne får en unik mulighed for at se og læse Ørsted og Rømers håndskrevne tekster og arbejde både enkelt- og tværfagligt med emner som ellipser, brydningsloven, elektromagnetisme, penduler, kongeloven, fankultur, syn på videnskabsmanden, nationaldigte og konspirationsteorier.


Laura Søvsø ThomasenOm underviseren

Webinaret afholdes af akademisk medarbejder i Specialsamlingerne mag.art, ph.d. Laura Søvsø Thomasen. Laura har i en årrække forsket i sammenhængene mellem naturvidenskaberne og litteratur og kunst. Hun har arbejdet med undervisning og formidling både som underviser i gymnasiet og på universitetet.

Danmarks natur - set fra luften

Udgivet 18. februar 2020

Eskildstrup ved Korsør Landevej 1952, Sylvest Luftfoto. Det Kgl. Bibliotek

Det Kgl. Bibliotek deltager i bibliotekernes temasamarbejde i efteråret 2020 med tjenesten Danmark set fra luften.

Med Danmark set fra luften kan du opleve hjemstavnen, barndommens gade eller den fædrende gård set oppefra. Altsammen fra en tid før satelitfotos og Google Earth. Samlingen består af digitaliserede luftfotos fra perioden ca. 1930 til 1990.

De mange luftfottos afspejler dog ikke kun gårde og gader, men også landskabet og naturens udvikling. Danmark set fra luften giver nemlig også adgang til ortokort fra 1954, 1995 og 2006 for hele Danmark. Det er altså muligt f.eks. at zoome ind på en lokal å og se, hvordan landskabet har forandret sig siden 1954. Luftfotos giver også en enestående mulighed for at se den lokale udvikling.

Indholdet
Foruden ortokort, så indeholder tjenesten mere end 2,1 millioner luftfotos fra næsten hele landet. Alle fotos og kort alle downloades og benyttes frit blot fotograf  og Det Kgl. Bibliotek krediteres (Eksempelvis: Sylvest Jensen Luftfoto; Det Kgl. Bibliotek).

Danmark set fra luften >>

Bibliotekernes temasamarbejde >>

Flora Danica er vores natur

Udgivet 15. september 2020

Det Kgl. Bibliotek deltager i bibliotekernes temasamarbejde i efteråret 2020 med en digitaliseret udgave af det unikke værk ’Flora Danica’. Det store danske botaniske værk Flora Danica blev påbegyndt i 1761 og er et af verdens største planteværker - et ægte barn af oplysningstiden, som var 123 år undervejs. De 3.240 kobberstukne tavler, som værket består af, er fri af ophavsret og er alle digitalt tilgængelig via Det Kgl. Bibliotek.

Indholdet
Plancherne blev udgivet i en håndkoloreret udgave samt i en ukoloreret "billig udgave". Hoveddelen af værket - den del, man normalt tænker på, når man nævner Flora Danica - består af 51 hæfter + 3 supplementshæfter med i alt 3.240 kobberstukne tavler med afbildninger i folioformat af alle de planter, som forekom vildtvoksende i riget.


Se Flora Danica i Det Kgl. Biblioteks digitale samlinger >>

Læs mere om bibliotekernes temasamarbejde >>

Det Kgl. Bibliotek og lånesamarbejdet – Status september 2020

Den 31. august lukkede Det Kgl. Bibliotek op for modtagelse af bestillinger fra lånesamarbejdet både fra Netpunkt og bibliotek.dk, således at alle Det Kgl. Biblioteks filialer, som udlåner til lånesamarbejdet, nu er med.

Lokationer og status

Det drejer sig om følgende lokaliseringer:

 • KB Victor Albecks vej - 800022 (har været i drift siden 15. juni)
 • KU Nord - 800028
 • AU Emdrup - 800039
 • Roskilde Universitetsbibliotek - 800031
 • AU Birk Centerpark - 800041

Der har været en del henvendelser om, hvor alle de øvrige af Det Kgl. Biblioteks filialers lokaliseringer er.

Svaret er, at Det Kgl. Bibliotek har samlet alle de udlånende filialers poster i Aarhus og i København i to lokaliseringer, 800022 for Aarhus og 800028 for København.

Ud over de nævnte lokaliseringer har Det Kgl. Bibliotek yderligere tre lokaliseringer

 • Det Kgl. Bibliotek - materiale ikke til udlån henh. brug på stedet - 800015
 • Universitetsinstitutter - intet udlån - 809015

På disse lokaliseringer kan der ikke bestilles, men der kan laves opslag i Det Kgl. Biblioteks eget system via linket i Netpunkt.

Den sidste lokalisering der ikke er åbnet for endnu:

 • Universitetsinstitutter - begrænset udlån - 809010

Der knytter sig en bestemt procedure til denne lokalisering og den vil blive åbnet som den næste.

Det er fortsat ikke muligt at bestille artikler og lån fra fysiske tidsskrifter og aviser.

Digital Artikelservice
Der arbejdes på at få reetableret servicen Digital Artikelservice. Dette gælder også i forhold til at få genetableret servicen med fjernlån på vegne af folkebiblioteker)

Automatiske flow af statusbeskeder
Nu har Det Kgl. Bibliotek, Victor Albecks Vej været i drift med udlån til biblioteker i en periode, og vi har opsamlet nogle erfaringer med det automatiske flow af statusbeskeder mellem vores fjernlånssystemer.

Vi har p.t. to meget generende problemer, som vi har fejlmeldt til vores systemleverandør:

 • Det Kgl. Bibliotek sender ikke en ’Will Supply’ opdatering med besked om plads i reservationskø til låntagende bibliotek, hvis en bestilling ikke kan opfyldes umiddelbart.
 • Dette betyder, at låntagende bibliotek sender statusforespørgsler til Det Kgl. Bibliotek, som vort fjernlånssystem ikke kan svare fornuftigt på.

Begge scenarier er p.t. fejlmeldt til vores leverandør, og der vil komme en ny information, når problemet er løst.

Status vedrørende lånesamarbejdet og Det Kgl. Bibliotek

Udgivet 19. august 2020

Det Kgl. Bibliotek åbnede den 15. juni for modtagelse af bestillinger fra netpunkt.

I første omgang kun på lokaliseringen Det Kgl. Bibliotek Victor Albecks Vej biblioteksnummer 800022. (det tidligere Statsbibliotek, 820010). Der åbnet for bestillinger på alt, undtagen fysiske tidsskrifter og skaf-bestillinger.

Med udgangen af august måned åbnes der for modtagelse af bestillinger på Det Kgl. Biblioteks øvrige lokaliseringer:

 • KU Nord 800028
 • AU Emdrup 800039
 • AU Birk Centerpark 800041
 • Roskilde UB 800031.

Der vil samtidig blive lukket op for automatisk fjernlån via bibliotek.dk.

Fysiske tidsskrifter er fortsat ikke omfattet af åbningen.

Skaf-bestillinger:
Det Kgl. Bibliotek modtager endnu ikke skaf-bestillinger via netpunkt (skaf-bestillinger er der, hvor I bestiller uden at der findes en post på den i netpunkt). Der kommer en besked, når biblioteket igen modtager skaf-bestillinger.

Det betyder, at I ikke kan sende forespørgsler eller skaf til fx 800022 eller 800010(og heller ikke til de nedlagte numre 820010 og 810010).

Det Kgl. Bibliotek arbejder på at få genetableret en løsning, der vil gøre det muligt at åbne for denne service for folkebibliotekerne igen.

Det Kgl. Bibliotek og lånesamarbejdet – Status juli 2020

Udgivet 10. juli 2020

Det Kgl. Bibliotek Aarhus (KB Victor Albecks Vej) med biblioteksnummer 800022 genåbnede efter migrationen til nyt fælles bibliotekssystem for modtagelse af bestillinger via Netpunkt mandag den 15. juni 2020.

I første omgang er der lukket op for bestillinger på alle materialetyper, dog undtaget tidsskrifter og aviser.

Siden 15. juni har vi modtaget over 9000 bestillinger fra folke- og forskningsbiblioteker.

I det nye system understøtter Det kgl. Bibliotek automatisk kommunikation tilbage i låntagende biblioteks- og fjernlånssystem, dog under forudsætning af, at låntagende bibliotek understøtter den ny fjernlånsprotokol ISO18626.

Denne understøttelse er til stede for alle biblioteker, som benytter sig af enten Cicerosystemet eller Alma.

Den automatiske kommunikation og opdatering betyder:

 • At der sendes en besked til låntagende bibliotek med materiale-id (stregkode) og afleveringsdato
 • At der automatisk kan sendes en fornyelsesanmodning til Det Kgl. Bibliotek som enten automatisk fornyer materialet og sender besked retur til låntagende bibliotek eller hvis en fornyelse ikke kan finde sted, automatisk svarer nej til fornyelsen.
 • Låntagende bibliotek kan også annullere en bestilling hvorefter den automatisk lukkes hos Det Kgl. Bibliotek.
 • Hvis det Kgl. Bibliotek af en eller anden grund ikke kan opfylde en bestilling, sendes der automatisk en annullering til låntagende bibliotek der så kan gå videre med at lokalisere materialet på et andet bibliotek.

Dit biblioteks lånestatus hos Det Kgl. Bibliotek
Det Kgl. Bibliotek har modtaget en del forespørgsler omkring hvordan et bibliotek logger ind på deres konto hos det Kgl. Bibliotek og ser alle deres transaktioner.

Svaret er, at det kan man ikke længere, disse transaktioner skal nu følges via registreringer i eget fjernlånssystem og via den automatiske opdatering mellem vores systemer.

Der vil i en overgangsperiode fortsat være lån og bestillinger som blev oprettet i vores gamle systemer og migreret med over i det ny system.

Disse transaktioner er det fortsat muligt at logge ind og se på ’gammeldags’ facon, men det varer ikke længe før de sidste transaktioner er afviklet.

Fornyelser
I forhold til at forny lån lavet på den ’gammeldags’ facon er der ikke nogen grund til at logge ind i systemet. Det Kgl. Bibliotek laver automatiske fornyelser af alle lån til biblioteker, hvis betingelsen for en fornyelse er opfyldt.

Hvad med aviser, tidsskrifter og andre fjernlån?
Det Kgl. Bibliotek har ligeledes modtaget en del henvendelser vedrørende hvornår den øvrige del af Det Kgl. Biblioteks samlinger bliver gjort tilgængelige i lånesamarbejdet.

Hele den proces er jo desværre blevet udskudt på grund af nedlukningen af samfundet i forbindelse med Covid 19.

Der er nu lagt en tidsplan som betyder, at samlingerne i København og Roskilde samt på AU Birk Center Park, Herning bliver gjort tilgængelige ultimo august 2020.

Med hensyn til at tilgængeligøre Det Kgl. Biblioteks samlinger af trykte tidsskrifter arbejdes der fortsat intensivt på sagen. Vi vil vende tilbage når der er nyt.

Servicen med at håndtere fjernlån på vegne af landets folkebiblioteker håber vi på, at kunne reaktivere i løbet af sensommeren.

Mediestream Folkebibliotek vender tilbage til "hverdagen"

I tæt samarbejde med rettighedshaverne kunne Det Kgl. Bibliotek frem til den 27. juni tilbyde fri online adgang til de ejerløse aviser, hvilket er ca. 6,5 millioner avissider. Det har betydet at borgere i Danmark har kunnet læse i ca. 13 millioner avissider hjemmefra.

Det har været en kæmpe succes med den fri adgang, og borgerne har taget så godt imod tilbuddet, at det var tæt på grænsen til serverens kapacitet.

Den fri adgang til de ejerløse aviser slutter desværre den 27. juni, men Det Kgl. Bibliotek er i gang med at undersøge mulighederne for nye løsninger på fjernadgangen.

Vi siger stor tak til Dansk JournalistforbundDanske MedierCopydan Tekst og Node samt Kulturministeriet for stor velvilje og hurtig indsats med at gøre det muligt at lukke op for alle under coronakrisen.

Så er vi klar med udlån til bibliotekerne igen

Udgivet 10. juni 2020

Det er nu igen muligt for landets biblioteker at låne materialer fra Det Kgl. Bibliotek.

Siden DBC åbnede for den nationale infrastruktur den 18. maj, er der blevet testet og rettet fejl i bestillingsflowet fra Netpunkt til det nye bibliotekssystem, så Det Kgl. Bibliotek nu er klar til at udlåne materialer til bibliotekerne.

Det er i første omgang muligt at låne alle monografier fra Det Kgl. Bibliotek, Aarhus der er tilgængelige for udlån i Netpunkt på lokaliseringen 800022 (svarer til den tidligere lokalisering 820010). De øvrige lokaliseringer på Det Kgl. Bibliotek vil blive åbnet efterfølgende.

Der vil blive åbnet for bestilling fra mandag den 15. juni 2020.

I første omgang bliver der åbnet for udlån af Det Kgl. Biblioteks egne materialer. Det betyder, at der først senere bliver åbnet for fjernlån. Vi vil meget gerne opfordre til, at Skaf-blanketten i Netpunkt ikke anvendes, før der åbnes for bestilling af fjernlån igen, da bestillinger ikke kan effektueres før. Vi melder ud via For Biblioteker, når vi er klar til at tage i mod fjernlånsbestillinger igen.

Vi får også mulighed for igen at udlåne depoter fra BiblioteksCenter for Integration i denne uge. Vi starter med at udsende lyndepoterne med de nyeste materialer som førsteprioritet.

Efter en periode med nedlukning på grund af nyt bibliotekssystem og Covid19 ser Det Kgl. Bibliotek frem til at kunne servicere bibliotekerne igen!

Hjælp os med at indsamle beretninger om hverdagen under CoVid19

Udgivet 27. maj 2020

Som nævnt i tidligere nyhedsbreve er Det Kgl. Bibliotek partner i Nationalmuseets indsamling af fortællinger om Dage med corona

Indsamlingen fokuserer på at dokumentere befolkningens oplevelser og tanker under corona-epidemien. En stor del af Danmark genåbner nu, men det er fortsat vigtigt at indsamle viden om den tid, vores samfund er gået igennem siden d. 12. marts.

Det gælder de tidlige dage, hvor mange var sendt hjem, og hvor nye rutiner med familieliv, hjemmeskoling og hjemmearbejdspladser opstod. Det gælder, hvordan vi har skulle ”stå sammen ved at holde afstand” og hvad man gør, når fødselsdage, sølvbryllupper, højtider og mange andre sociale begivenheder skal fejres uden fysisk nærhed. Og det gælder lige så vel, hvad der sker, når det hele skal i gang igen, og vi skal finde en ny hverdag.

Det Kgl. Bibliotek håber derfor, at I fortsat vil hjælpe med at sprede budskabet om indsamlingen på de sociale medier og via bibliotekets andre kanaler. Det kan være, at I tilknyttet biblioteket har skrivegrupper, bogklubber eller andre, der kan opfordres til at bidrage? Måske har I mulighed for at reklamere, hvor folk afhenter deres bøger? Eller I har sikkert helt andre forslag? Nationalmuseet indgår gerne i et samarbejde, såfremt I har ideer til skriveværksteder eller andet.

På hjemmesiden www.natmus.dk/dagemedcorona kan man downloade en liste med spørgsmål til inspiration, og det er også her man uploader sin besvarelse. Det kan være fortællinger, billeder, lyd eller video. Indsamlingen er åben til d. 31. august 2020.

Baggrund om projektet
Dage med corona har til formål at sikre, at erindringer og refleksioner om denne særlige tid bliver bevaret til eftertiden. Indsamlingen fokuserer især på temaer om hverdagsliv, færden i det offentlige rum, fællesskaber, selve CoVid19-sygdommen og en fremtid efter corona. De indkomne beretninger vil blive stille til rådighed for forskningsprojekter, der både kan bidrage til en bedre forståelse af menneskelige handlemønstre og til erfaringsbaserede løsninger og et styrket beredskab overfor fremtidige krisesituationer. Indsamlingens temaer vil også blive formidlet og sat i et langt kulturhistorisk perspektiv, der forhåbentlig kan give et perspektiv på den aktuelle krise.

Projektet bygger videre på Nationalmuseets etnologiske undersøgelser og især dagbogsundersøgelser fra 1992 og 2017, der opfordrede befolkningen til at beskrive hverdagen og indlevere en dagbog fra én dag i september. Det er stadig hverdagen, vi især interesserer os for – nu en hverdag, der har været vendt op og ned på. 

Der er tale om et koordineret, bredt samarbejde med bl.a. Medicinsk Museion, Det Kgl. Bibliotek, Rigsarkivet samt Københavns Universitet, Århus Universitet, ITU og DTU.
Vi tilstræber så bred og repræsentativ en undersøgelse som muligt. Derfor indgår et opsøgende arbejde i undersøgelsen, der
både retter sig imod kulturinstitutioner, organisationer, foreninger, virksomheder og privatpersoner. Vi håber, at I har lyst til at samarbejde med os om det. Konkret fx ved på kort sigt at hjælpe med at opfordre folk til at bidrage og ved på længere sigt at samarbejde med os om at formidle og evt. udforske det indkomne materiale.

Ved spørgsmål til indsamlingen kan I kontakte Nationalmuseet på dagemedcorona@natmus.dk eller telefon 4120 6850 i hverdagene fra kl.10.00 til 15.00. I er også velkomne til at kontakte undertegnede vedr. Det Kgl. Biblioteks involvering.

Med venlig hilsen
Marianne Holm Pedersen
Konstitueret afdelingsleder, Specialsamlinger
Formand for Det Kgl. Biblioteks forskningsudvalg
Kontakt: mape@kb.dk, tlf. 91324918

Information om Covid-19 til Flygtninge og indvandrere med begrænsede danskkundskaber

Udgivet 25. maj 2020

Dit bibliotek kan støtte informationen om Covid-19 til sproglige minoriteter.

Flygtninge og indvandrere med begrænsede danskkundskaber har færre muligheder for at forstå myndighedernes budskaber om coronavirus / Covid-19.

Foruden at skabe stor utryghed, betyder det også, at mange ikke har det nødvendige kendskab til myndighedernes retningslinjer i forhold til at begrænse smitten.

Dansk Flygtningehjælp har derfor oprettet en telefonisk hotline samt hjemmesiden Corona Danmark med nyheder, retningslinjer og opdateret information på 27 forskellige sprog med tilhørende chatfunktion.

Hotline og chat er åben alle dage fra 14-16.

Der er udviklet trykte materialer (flyers - A4 foldet, og plakater A2 og A3) med angivelse af hotlinenumre (de er forskellige for hvert sprog), som du har mulighed for at bestille til dit bibliotek.

PLAKAT A2

PLAKAT A3

FLYER

Download pdf

Download pdf Download pdf
Indsatsen, som iværksættes i samarbejde med Als Research, er støttet af Novo Nordisk Fonden og koordineret i samarbejde med Sundhedsstyrelsen og Styrelsen for International Rekruttering og Integration.

Status vedrørende Det Kgl. Bibliotek og det nationale lånesamarbejde

Udgivet d. 15 maj 2020

Vi har været i fuld gang med at teste bestillingsflow fra Netpunkt til Det Kgl. Bibliotek. Der har været nogle bump på vejen, men disse var ved at blive løst, da lockdown i forbindelse med Coronavirussen satte en brat stopper for hele processen.

Når DBC igen åbner for den nationale infrastruktur via Netpunkt og bibliotek.dk mandag den 18. maj, vil Det Kgl. Biblioteks test blive genoptaget.

Hvis testen i den kommende tid forløber planmæssigt, forventer Det Kgl. Bibliotek at kunne åbne for modtagelse af bestillinger inden for en kort tidsperiode.

Dette vil i første omgang gælde bestilling af monografier fra Det Kgl. Biblioteks egne samlinger.

Det Kgl. Bibliotek informerer løbende via nyhedsbrevet For Biblioteker og nærværende website.

Det Kgl. Bibliotek beklager det besvær, som skiftet til et nyt bibliotekssystem forårsager, og vi glæder os til at kunne servicere jer igen.

Med venlig hilsen

Det Kgl. Bibliotek

Webinar: H. C. Ørsted og elektromagnetismen

I anledning af 200-året for elektromagnetismens opdagelse har Det Kgl. Bibliotek i 2020 digitaliseret det omfattende H. C. Ørsted-arkiv. I den forbindelse har vi udviklet undervisningsmateriale til brug i gymnasiet, som webinaret vil tage udgangpunkt i.


Til webinaret inviteres gymnasielærere til en introduktion til og diskussion af vores undervisningsmateriale, som dækker bredt over den naturfaglige og humanistiske fagrække.

Ørsted-arkivet spænder vidt og bredt, fra omfattende brev-korrespondancer med blandt andre samtidens naturvidenskabsfolk og forfattere fra ind- og udland, over manuskripter og tegninger til Ørsteds trykte værker, eksamensspørgsmål og udkast til digte. Mange kender Ørsted som en mangfoldig naturforsker, som også interesserede sig for sprog, æstetik og filosofi. Det, vi ønsker med undervisningsmaterialet, er blandt andet at vise, hvor tværfaglig Ørsted egentlig var. Eleverne får en unik mulighed for at se og læse Ørsteds håndskrevne tekster og arbejde både enkelt- og tværfagligt med emner som ellipser, elektromagnetisme, penduler, fankultur, selvbilleder, nationaldigte og konspirationsteorier.

Med undervisningsmaterialet ønsker vi at vise bredden og dybden af H. C. Ørsteds virker og samtidig give alle gymnasieelever i landet mulighed for at arbejde med et unikt kildemateriale online. Derudover lægger materialet op til og giver jer muligheden for at bruge materialet i forbindelse med projekter og større tværfaglige opgaver, som eksempelvis SRP.

I dette webinar om Ørsted vil I få inspiration til tværfaglig undervisning og projekter samt blive introduceret til de 9 kildepakker og cases, hvor I blandt andet kan høre om Ørsteds syn på symmetri og ellipser og se hans udkast til en nationalsang. Webinaret vil også give jer et indblik i nogle af tankerne og de didaktiske overvejelser bag undervisningsmaterialet, og I vil få en kort introduktion Det Kgl. Biblioteks onlineundervisningstilbud.


Webinaret afholdes af akademisk medarbejder i Specialsamlingen Laura Søvsø Thomasen (mag.art., ph.d.).

 


Handlinger tilknyttet webside