Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / For biblioteker / Webinarer og tutorials / GENSE WEBINARET: H. C. ØRSTED OG ELEKTROMAGNETISMEN
For biblioteker

GENSE WEBINARET: H. C. ØRSTED OG ELEKTROMAGNETISMEN

I anledning af 200-året for elektromagnetismens opdagelse har Det Kgl. Bibliotek i 2020 digitaliseret det omfattende H. C. Ørsted-arkiv. I den forbindelse har vi udviklet undervisningsmateriale til brug i gymnasiet, som webinaret tog udgangpunkt i.

 

Til webinaret introducerede Laura S. Thomasen undervisningsmaterialet 'Spor af Ørsted', som dækker bredt over den naturfaglige og humanistiske fagrække.

Ørsted-arkivet spænder vidt og bredt, fra omfattende brev-korrespondancer med blandt andre samtidens naturvidenskabsfolk og forfattere fra ind- og udland, over manuskripter og tegninger til Ørsteds trykte værker, eksamensspørgsmål og udkast til digte. Mange kender Ørsted som en mangfoldig naturforsker, som også interesserede sig for sprog, æstetik og filosofi. Det, vi ønsker med undervisningsmaterialet, er blandt andet at vise, hvor tværfaglig Ørsted egentlig var. Eleverne får en unik mulighed for at se og læse Ørsteds håndskrevne tekster og arbejde både enkelt- og tværfagligt med emner som ellipser, elektromagnetisme, penduler, fankultur, selvbilleder, nationaldigte og konspirationsteorier.

Med undervisningsmaterialet ønsker vi at vise bredden og dybden af H. C. Ørsteds virker og samtidig give alle gymnasieelever i landet mulighed for at arbejde med et unikt kildemateriale online. Derudover lægger materialet op til og giver jer muligheden for at bruge materialet i forbindelse med projekter og større tværfaglige opgaver, som eksempelvis SRP.

I dette webinar om Ørsted får I inspiration til tværfaglig undervisning og projekter samt introduceres I til de 9 kildepakker og cases, hvor I blandt andet kan høre om Ørsteds syn på symmetri og ellipser og se hans udkast til en nationalsang. Webinaret giver jer et indblik i nogle af tankerne og de didaktiske overvejelser bag undervisningsmaterialet, og I får en kort introduktion Det Kgl. Biblioteks onlineundervisningstilbud.


Webinaret blev afholdt af akademisk medarbejder i Specialsamlingen Laura Søvsø Thomasen (mag.art., ph.d.).