Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / Kulturarv / Adgang til samlingerne / Aviser / Brug af aviser på mikrofilm
Kulturarv

Brug af aviser på mikrofilm

Alle danske dagblade og mange af de ældre aviser findes på mikrofilm fra 1976-2015. Gratisaviser er dog kun mikrofilmet t.o.m. 2005. Desuden findes et mindre udvalg af distriktsblade og udenlandske aviser på mikrofilm. Er avisen mikrofilmet, kan du kun få adgang til mikrofilmudgaven.

Fra vores mikrofilmlæsere kan man gemme artiklerne i pdf-format på en usb-stik. Du kan printe artiklerne direkte fra usb-stikken.

Hvor bestiller du?

En stor andel af vores mikrofilmede aviser findes i Mediestream, hvor du har fri adgang til alle aviser, der er mere end 100 år gammel. Tjek dér før du bestiller, hvis du er interesseret i historiske aviser. De er søgbare i Mediestream.

Dagblade og distriktsblade kan bestilles på denne formular.

Ekspeditionstider for mikrofilm

Tidspunktet for din bestilling afgør, hvornår mikrofilmen er klar til brug. Afhentning af mikrofilm sker som selvudlån. Du kan benytte mikrofilmlæserne i AvisscannerZonen på 1. sal på Det Kgl. Bibliotek, Aarhus til at læse mikrofilmene med.

originalaviser

Originalaviser udleveres og benyttes på vores avislæsesal i Skejby. Se adresse, åbningstider mm.

Af hensyn til bevaring af aviserne fremlægges dagblade fra 2016 ff. ikke til gennemsyn på læsesalen i Skejby. I stedet henviser vi  til Infomedia, som der er adgang til fra biblioteket og Aarhus Universitet samt via fjernadgang (se library.au.dk eller bibliotek.dk).

Om baggrunden

Avisårgang 2015 var den sidste vi mikrofilmede. Herefter modtager vi dagbladene som e-aviser, sideløbende med at vi bevarer et fysisk eksemplar i magasin. E-aviserne er dog ikke tilgængelige i mediestream.dk endnu. Det betyder, at vi har set en stigende efterspørgsel på læsesalsbrug af vores bevaringseksemplar, som slides og  risikerer bortkomne numre. For at vores dagblade kan bevares i god og komplet tilstand bedes I bruge Infomedia eller dagbladenes egne hjemmesider til at se aviserne fra 2016 og frem.

Afhentningstidspunktet for materialer afhænger af tidspunktet for bestilling. Ved bestilling før kl. 12 er materialet klar den følgende dag kl. 12. 

Vær opmærksom på, at der ikke ekspederes fra samlingerne om lørdagen. Det betyder, at materiale bestilt om torsdagen efter kl. 12 først er klar den følgende mandag fra kl. 12.

Husk at der er tale om cirkatider. Materialerne er først klar til brug, når du har modtaget en e-mail om det.

Bestilling til bibliotek eller institution

Biblioteker og andre institutioner kan bestille mikrofilm via Netpunkt eller på denne formular.

Bestillinger af avismikrofilm ekspederes inden for et døgn. Lånetiden er 14 dage. Der kan max. lånes 12 mikrofilm pr. låner ad gangen.

Opslagsværker og avishjørne

For at finde indhold i aviserne har vi ud over fritekstsøgningen i Mediestream/avis en række opslagsværker. I forhallen findes desuden danske og udenlandske aviser fra den seneste uge.