Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / Kulturarv / Europeana Sounds / Lydoptagelse af en syngende mongolsk kvinde hitter
Kulturarv

Lydoptagelse af en syngende mongolsk kvinde hitter

Kvindens sang og 12.050 andre lydoptagelser er Statsbibliotekets bidrag til Europeana Sounds

Pressemeddelelse Oktober 2016

Hvad har en syngende kvinde fra Mongoliet med Danmark og Statsbiblioteket at gøre? Optagelsen med hende stammer fra 1930’erne. Den danske opdagelsesrejsende Henning Haslund-Christensen (1896-1948), foretog i sit liv flere rejser til Mongoliet, hvor han bl.a. indsamlede lydoptagelser af mongolsk folkesang.

Optagelsesudstyr i sværvægtsklassen

Haslund-Christensen medtog lydoptagelsesudstyr på sine rejser. På hans to sidste rejser til Mongoliet måtte kamelerne bære to tunge grammofoner, flere hundrede shellakplader, mikrofoner mm. Efter en omskiftelig tilværelse har Haslund-Christensens unikke samling af lydoptagelser af traditionel mongolsk musik og sang fundet vej til Statsbiblioteket.

Lydoptagelserne er blevet digitaliseret og et lille udvalg er indtil videre sendt til Europeana Sounds.

Unik kilde til europæisk kulturarv inden for musik og lyd

Europeana Sounds er en lydportal. De tilgængelige lydoptagelser spænder vidt: alt fra den første Mozart-optagelse fra 1890’erne over moderne græsk og baltisk folkemusik og skøjteskratten fra en isdækket hollandsk sø/kanal til danske dialekter.

Her er der mulighed for at lytte til de europæiske landes forskellige kultur, historie, sprog og skaberånd over de sidste 130 år. Lydportalens tilblivelse er baseret på et treårigt EU støttet projekt. Projektets 24 partnere har alle bidraget med i alt over ½ mio. lydoptagelser fra deres spændende musik- og lydsamlinger.

Det nationale danske lydarkiv

Statsbiblioteket har blandt andet ansvaret for at bevare dansk musik og lyd. Musikudgivelser er i dag omfattet af Pligtafleveringsloven, hvilket betyder, at to kopier af alle danske cd-udgivelser bliver afleveret til Statsbiblioteket, når de udkommer.

I et klimastyret arkiv opbevarer Statsbiblioteket Nationaldiskoteket, som indeholder stort set alle danske grammofonplader, både lak- og vinylplader, samt en række unikke lydsamlinger, heriblandt Danmarks ældste lydoptagelser optaget på fonografvalser i slutningen af 1800-tallet.

Fysiske lydbærere er forgængelige. Ikke mindst for at bevare det unikke lydmateriale, digitaliseres det løbende. 12.050 digitaliserede lydoptagelser er Statsbibliotekets bidrag til Europeana Sounds. Dermed er vejen banet for at alle disse spændende lydfiler nu er tilgængelige for interesserede brugere.


Frem fra mørket

Flere af Statsbibliotekets unikke samlinger har ligget gemt i det klimastyrede arkiv. Der manglede rettighedsmæssige afklaringer, hvordan måtte samlingerne bruges, hvem måtte bruge dem. Men frem for alt manglede beskrivende data. Hvad indeholdt disse samlinger?
Men nu kan alle, der besøger Europeanas website lytte til 12.050 lydoptagelser fra Statsbiblioteket.

Der er blandt andet ca. 2100 dialektoptagelser fra 1970’erne. Dialekter er ved at uddø med globaliseringen, derfor er mange sprogforskere glade for samlingen. Der er også Danmarks ældste lydoptagelser, Rubensamlingen med 127 optagelser, herunder verdens formentlig ældste Mozart-optagelse fra 1889.


Der er livshistoriske fortællinger fra aarhusianske arbejdere. Lydt for eksempel til Holger Hansen, født i 1901 og ansat på Frichs togfabrikker som smed i mange år. Her fortæller han om sin barndom. Og sidst, men ikke mindst er der Haslund-Christensen optagelser far Mongoliet, heriblandt den populære syngende kvinde.

Kontakt

Sabine Schostag sas@statsbiblioteket.dk, 8946 2148
Lars Lundegaard Olsen llo@statsbiblioteket.dk, 8946 2387

navigation

Nationalbibliotek

Fakta Europeana Sounds

Fakta

Europeana Sounds

er et treårigt, EU-støttet projekt, som startede 1. februar 2014.  7 Nationalbiblioteker, 5 arkiver og forskningscentre, 1 offentlig radiostation, 1 national bibliotekskatalog, 4 non-profit organisationer, 3 universiteter og tre private virksomheder fra 12 europæiske lande deltager i projektet, som koordineres af British Library.

Statsbiblioteket

hører under Kulturministeriet og løser mange typer opgaver i forhold til studerende, forskere, undervisere m.fl. fra Aarhus Universitet, folkebibliotekerne samt private virksomheder og enkeltpersoner. Endvidere deltager biblioteket i såvel nationale som internationale udviklingsprojekter om kulturformidling, digitalisering, it-infrastruktur mm.

Statens Mediesamling

Danmarks nationale samling af audiovisuelle medier, er en del af Statsbiblioteket. Samlingen omfatter Nationaldiskoteket (grammofonplader, cd’er mm.) radio, tv og reklamefilm samt en række historiske lydoptagelser. Samlingerne består både af digitale og analoge materialer.