Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / Kulturarv / Nyheder / Europeana Sounds –Statsbiblioteket har leveret populære lydfiler
Kulturarv

Europeana Sounds –Statsbiblioteket har leveret populære lydfiler

En syngende kvinde fra Mongoliet er den lydoptagelse på Europeana Sounds, som flest besøgende har lyttet til. Offentlige og private institutioner fra hele Europa leverer indhold til lydportalen Europeana Sounds. Ifølge portalens statistik er en lydoptagelse med en syngende kvinde fra Mongoliet den ”mest populære”, dvs. den blev afspillet flest gange.

Hvad har en syngende kvinde fra Mongoliet med Danmark og Statsbiblioteket at gøre? Optagelsen med hende stammer fra 1930’erne. Den danske opdagelsesrejsende Henning Haslund-Christensen (1896-1948), foretog i sit liv flere rejser til Mongoliet, hvor han bl.a. indsamlede lydoptagelser af mongolsk folkesang.

Optagelsesudstyr i sværvægtsklassen

Haslund-Christensen medtog lydoptagelsesudstyr på sine rejser. På hans to sidste rejser til Mongoliet måtte kamelerne bære to tunge grammofoner, flere hundrede shellakplader, mikrofoner mm. Efter en omskiftelig tilværelse har Haslund-Christensens unikke samling af lydoptagelser af traditionel mongolsk musik og sang fundet vej til Statsbiblioteket.

Lydoptagelserne er blevet digitaliseret og et lille udvalg er indtil videre sendt til Europeana Sounds, resten af samlingen vil følge senere. Ifølge Europeana Sounds' brugsstatistik, er to af de ni optagelser blandt de seks optagelser, flest har lyttet til.

Her finder du de to lydoptagelser fra Mongoliet på Europeana Sounds

Europeana Sounds er et EU støttet projekt, der har til opgave at opbygge en lydportal, der giver adgang til musik- og andre lydoptagelser fra institutioner i hele Europa. Statsbiblioteket er en af partnerne i projektet og bidrager med historiske lydoptagelser fra Statsbibliotekets audiovisuelle samlinger. I skrivende stund kan du finde 1989 lydoptagelser fra Statsbiblioteket i Europeana Sounds.

Se også