Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / Kulturarv / Nyheder
Kulturarv

Nyhedsarkiv


10. december 2014

Julekalender med lyd

Du kan stadig nå at følge med i Europeana Sounds julekalender med musikalske jule-indslag fra hele Europa. Hver dag er der en lille historie og akustiske smagsprøver på juletraditioner fra forskellige lande i Europa..

Læs mere »

 

 

 

 

23. april 2014

OVERSIGT over Dansk Kvindesamfunds arkiv online

For 50 år siden overdrog Dansk Kvindesamfund deres arkiv til Statsbiblioteket, og Kvindehistorisk samling blev født. To af tidens markante kvindeskikkelser, Lis Groes og Eva Rude deltog i den officielle overdragelse 26. februar 1964.

Vi har lagt oversigten over arkivmaterialet på vores hjemmeside for at fejre jubilæet.

Læs mere »

6. marts 2014

Danmarks ældste lydoptagelser

Forretningsmanden Gottfried Ruben har medbragt Edisons forbedrede fonograf til Danmark i efteråret 1889 efter at have oplevet den ved verdensudstillingen i Paris. Og dermed blev det muligt at optage og afspille lyd på voksvalser.

Læs mere og lyt til valserne »

5. december 2013

Læsesal for damer

I disse dage ruller de første digitaliserede sider af Dansk Kvindesamfunds protokoller i forbindelse med projekt Kvindekilder ind på en SB-server. Fra organisationens stiftelse i 1871 findes kun en lille 4-siders sag med titlen ”Den originale protokol om stiftelsen og de første møder”.

Læs mere »


14. august 2013

DEN FØRSTE SPÆDE AVISLÆSER

Imens vi venter på, at startskuddet til digitaliseringen af de 32 millioner avissider for alvor lyder, er vi så småt begyndt at lege med mulige præsentationer af de digitaliserede sider.

Et par af it-udviklerne på Statsbiblioteket har sammen givet et bud på, hvordan en avislæser kunne komme til at se ud.

Læs mere »

13. august 2013

Tag på rundvisning i Statens Mediesamling

Statsbibliotekets audiovisuelle samlinger kaldes også Statens Mediesamling. De analoge samlinger opbevares i et særligt sikringsrum, hvor temperaturen og fugtigheden begge er konstante. Her kan man finde lyd på tynde metaltråde, der ligner fiskesnøre, fonografvalser, lakplader, kassettebånd, cd'er, spolebånd, vhs-bånd og meget mere.

Læs mere og se en videopræsentation af samlingen »

26. juli 2013

Statsbiblioteket gemmer dansk internethistorie i Netarkivet

Medio juni 2013 offentliggjorde nyhedsmediet Version2 en artikel om Statsbibliotekets samling af dansk internethistorie.

Artiklen handler om, hvordan den store mængde af data bevares for eftertiden i Netarkivet samt om udvikling af værktøj, der gør det lettere for forskerne at arbejde med materialet.

Læs mere »

19. juni 2013

Statsbiblioteket er networking partner i Europeana Newspapers

Statsbiblioteket er i regi af vores avisdigitaliseringsprojekt blevet inviteret med i EU-projektet Europeana Newspapers som networking partner. Det betyder, at vi kan deltage i konferencer, workshops og andre events, som projektet arrangerer. Vi startede med at deltage i Quality Assessment workshoppen 13.-14. juni 2013 i Beograd, Serbien.

Læs mere »

06. juni 2013

Digitalisering af koncertoptagelser

Statens Mediesamling har netop færdiggjort digitaliseringen af en mindre samling af koncertoptagelser fra Det Kongelige Danske Musikkonservatorium. Samlingen indeholder musikalske højdepunkter fra perioden 1968 til 1998 – fra årsfester til særforestillinger, fra rektors taler til Uffe Savery og Morten Friis som vi i dag kender fra Safri Duo.
Læs mere »

07. januar 2013

Velkommen til Nationalbiblioteket

Et nationalbibliotek indsamler, bevarer og formidler et lands kulturarv. I Danmark er Det Kongelige Bibliotek og Statsbiblioteket fælles om at løfte opgaven som nationalbibliotek. Det er en langt større og langt mere kompliceret opgave, end de fleste nok forestiller sig.
Læs mere »