Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / Kulturarv / Om Mediestream
Kulturarv

Fakta om Mediestream Aviser

Udgivet april 2015Torsdag 9. april 2015 åbnede Mediestream Aviser - en ny digital indgang til historiske avissider. En særbevilling på finansloven og aftaler med en række danske bladhuse betyder, at der nu bliver lettere adgang til viden om danskernes historie via de aviser, som tidligere kun udkom på papir og kun kunne læses på mikrofilm.

Åbningen blev markeret ved et pressemøde i Kulturministeriet, hvor kulturminister Marianne Jelved officielt åbnede Mediestream Aviser, som indeholder Statsbibliotekets digitale samling af aviser. Ministeren blev første bruger af tjenesten.

Der er nu adgang for alle interesserede på statsbiblioteket.dk/mediestream/avis.

Adgangen til at læse i nyere aviser er begrænset af ophavsret, så aviser publiceret senere end 1915 kan derfor kun læses online ved fremmøde på fx Statsbiblioteket, Det Kongelige Bibliotek og Det Danske Filminstitut.

OM MEDIESTREAM AVISER

Omfang: Ved åbningen 9. april 2015 var der ca. 1 mio. sider til rådighed, som man kan søge i. 280.000 af disse sider kan man også læse i hjemmefra.

Avistitler: Ved åbningen er der adgang til udvalgte årgange fra bl.a. Adresse-Avisen, Bornholms Tidende, Jyllands-Posten og Århus Stiftstidende. Flere avistitler tilføjes løbende. Målet er 32 mio. sider i 2017.

Søgning: Det er muligt at søge på teksten i aviserne. Efter scanning har et computer-program ved hjælp af såkaldt OCR identificeret de tegn, der står i avisen. Da dette er en automatisk proces udført af en computer, vil man opleve, at ikke alle ord er identificeret korrekt.

Adgang: Alle årgange ældre end 100 år kan man læse i hjemmefra, mens man skal møde op på Statsbiblioteket, Det Kongelige Bibliotek eller Det Danske Filminstitut for at kunne læse online i nyere årgange. Nogle mediehuse har købt en kopi af deres egne digitaliserede aviser, som de selv vil stille til rådighed under forskellige vilkår.

Periode: Ved åbningen indeholder Mediestream Aviser årgange fra perioden 1749 til 2012. Frem mod 2017 tilføjes flere danske aviser fra de seneste 350 år.

MEDIESTREAM - INDGANG TIL DIGITALE SAMLINGER

Statsbiblioteket har ansvaret for bevaring af en række nationale samlinger, og et udvalg af disse er tilgængelige i Mediestream. Det drejer sig om samlinger af radio, tv, reklamefilm - og med åbningen af Mediestream Aviser - også aviser.

Mediestream indeholder de digitale/digitaliserede dele af de fire samlinger - langt størstedelen af de fire samlinger er endnu ikke digitaliseret og findes derfor fortsat kun i analog form på fx VHS-bånd, spolebånd og papir.

Statsbiblioteket arbejder strategisk på at digitalisere og øge adgangen til kulturarv under overskriften "Mere til flere".

Følg Med og FÅ mere Viden

Kontakt

Kontakt

OMRÅDEDIREKTØR
Tonny Skovgård Jensen
tsj@statsbiblioteket.dk
Direkte: 8946 2312 / mobil: 4131 7723

GENEREL INFORMATION
Karen Williams
kw@statsbiblioteket.dk

Direkte: 8946 2305 / mobil: 6126 0897

AVISDIGITALISERING
Niels Bønding
nieb@statsbiblioteket.dk
Direkte: 8946 2026 / monil: 5129 8990

SALG OG SAMARBEJDE MED AVISER
Mogens V. Kjeldsen

mvk@statsbiblioteket.dk

Direkte: 8946 2167 / mobil: 2927 4707