Filosofi og idéhistorie

Encyclopædia Britannica, som siden den begyndte at udkomme i 1768 har været et af verdens mest velrenommerede leksika, er også et fremragende opslagsværk, når det gælder filosofi og idéhistorie. Her findes glimrende indførende artikler om filosofiske begreber, filosoffer og idéhistorikere. Man kan også finde en trykt version af Britannica på Statsbibliotekets læsesal, 15. udgave fra 1980


Routledge Encyclopedia of Philosophy Online er verdens førende opslagsværk på sit felt. Det har som sin kerne det kendte trykte standardværk i ti bind og af samme navn fra 1998, redigeret af Edward Craig. Onlineudgaven reviderer løbende gamle artikler og tilføjer nye artikler og ny bibliografisk information.  Giver svar på både meget brede og meget specifikke spørgsmål.


Stanford Encyclopedia of Philosophy er et velrenommeret, frit tilgængeligt opslagsværk, som udgives, skrives og vedligeholdes af ansatte på Stanford University. Man kan slå op på filosofiske termer, filosoffer og idéhistorikere og også finde masser af bibliografiske oplysninger.


Philosopher’s Index er det vigtigste referenceværktøj inden for filosofi , idéhistorie og andre relaterede fagområder. Bringer henvisninger til artikler i tidsskrifter, artikler i antologier og bøger, udgivet siden 1940, på engelsk, tysk, italiensk, fransk, spansk, russisk, kinesisk og japansk. Ofte er der direkte tekstadgang.


JSTOR, stor tidsskriftsbase, giver adgang til de fleste af verdens førende videnskabelige tidsskrifter inden for filosofi og idéhistorie. Basen er især god til emnesøgning på tværs af sit indhold, ikke mindst fordi den ofte giver adgang til tidsskrifterne fra nummer et og frem. Til gengæld er der sjældent adgang til de seneste tre-fem årgange. De kan som regel findes i andre af Statsbibliotekets tidsskriftsbaser eller ved almindeligt opslag på det aktuelle tidsskrift.


The Cambridge Companions to Philosophy, Religion and Culture er en del af e-bogsbasen Cambridge Collections Online med værker af opslagsværksagtig karakter, som bringer artikler i essayform af kendte skribenter om kendte personer, strømninger og retninger i verdenshistorien. På det filosofiske område er indholdet ganske enestående nyttigt for filosofistuderende og forskere. Basen giver elektronisk adgang, døgnet rundt, til en perlerække af højkvalitetsopslagsværker med uddybende og analyserende essays om et enkelt emne eller en enkelt person. Statsbiblioteket stiller i de fleste tilfælde også de trykte udgaver af disse companions til rådighed for dem, der gerne vil sidde med bogen i hånden.

 

Et nyt idéhistorisk opslagsværk i seks bind haves kun i trykt form på biblioteket: New Dictionary of the History of Ideas i seks bind fra 2005, redigeret af Maryanne Cline Horowitz.

 

Til sidst et eksempel på et af Statsbibliotekets mange filosofiske tidsskrifter.  "Etikk i praksis" behandler tværfagligt etiske aspekter i forbindelse med alle mulige forhold og på et kvalificeret niveau. Det henvender sig til etisk interesserede inden for alle fag. Personer, f.eks. politikere, der må forholde sig politisk / etisk til mange forhold, er en oplagt målgruppe. 

 

Tidligere udgaver / Abonnement

NYHEDSBREV TIL ARTS