Italien

Italiensk/dansk/italiensk er den italienske del af den webbaserede Ordbogen.com og dækker først og fremmest det brede almene ordforråd, men inkluderer også mange specialiserede termer, der efterspørges af brugere inden for en lang række fagområder som f.eks. handel, jura og medicin. Den italienske ordbog er udviklet af oversætteren John Madsen, som også er ansvarlig for den løbende opdatering af ordbøgerne.

 

Bibliografia storica nazionale (BSN) er den eneste italienske bibliografi, der løbende dækker Italiens historie fra forhistorisk tid til i dag. Her er der henvisninger til både artikler og bøger, men der er ikke fuldtekstadgang.

 

Ligesom MLA er det for sprog og litteratur, er Historical Abstracts basen om historiske forhold par excellence og dækker selvfølgelig også Italien.

 

 Da der ud over Bibliografia storica nazionale og open-access-basen Catalogo Informatico Riviste Culturali Europee (C.I.R.C.E.) ikke er baser, som decideret omhandler italienske forhold, kan man søge artikler om Italien frem i de tidsskriftsbaser, som nævnes i det følgende, og som alle findes på Statsbibliotekets databaseliste.

Bemærk, at det kun er et udvalg af alt det, den lokale fagspecialist kan gribe til, når spørgsmål om dette og hint dukker op.

Periodicals Archive Online (PAO) er et internationalt arkiv med mange digitaliserede tidsskrifter. Af de 83 italienske tidsskrifter kan nævnes Italica, Bulletin of the American Association of Teachers of Italian 1924-2000, Belfagor 1924-2000, Lettere italiane 1949-2000 og  Il Pensiero politico 1968-2000 –  alle fire tidsskrifter fra det anerkendte forlag L. S. Olschki, som siden 1886 med sine udgivelser af italiensk forskning har bidraget til udbredelsen af italiensk kultur.

DigiZeitschriften er også en arkivdatabase, men indeholder kun tysksprogede videnskabelige tidsskrifter. Basen indeholder bl.a. Zeitschrift für romanische Philologie, 1877-1995 og Romanische Forschungen: Vierteljahrsschrift für romanische Sprachen und Literaturen, 1883-2003, to vigtige tidsskrifter til studiet af romansk sprog og litteratur og dermed også italiensk.

Informaworld med den enkle og overskuelige søgeflade indeholder tidsskrifter fra forlagene Taylor & Francis og Routledge, heriblandt to centrale tidsskrifter om italienske samfundsforhold og historie, Journal of Modern Italian Studies og Modern Italy.

Og så er der også Oxford Journals og Cambridge Journals med alle de velkendte tidsskrifter fra de to forlag   

DOAJ er en tidsskriftsbase med frit tilgængelige videnskabelige tidsskrifter i fuldtekst. Her finder vi Heliotropia, der er helliget studiet af Giovanni Boccaccio. Tidsskriftet udgives af The American Boccaccio Association.

 

Oxford Scholarship Online giver adgang til et bredt udvalg af Oxford University Press’ bøger.

Derudover kan nævnes e-bogsbaserne Ebrary, ACLS Humanities E-Book og Sage Reference Online, som alle findes på databaselisten.

Fagspecialistens foretrukne Wikipedia er den italienske, engelske og svenske. I basen Tuttitalia - en slags "Italien i tekst og tal", finder man tørre tal for snart sagt alt i Italien, f.eks valgresultater, indbyggerantal, lister over skoler og banker og sågar hele teksten til den italienske nationalsang, Fratelli d'Italia.

The Italian History Index giver adgang til et meget stort antal internetressourcer om Italien.

Vi har fuldtekstadgang til tilbage til 1984 til avisen La Repubblica, som sobert dækker nyhedsstoffet for italienerne.

Sammen med de tre internationale anmeldelsestidsskrifter Times Literary Supplement New York Review of Books  og  London Review of Books  vil fagspecialisten i mangel af bedre slå et slag for printtidsskriftet l’Indice, som bringer gode og dybdeborende anmeldelser af bøger, tidsskrifter og film, som udkommer i Italien.

Tidligere udgaver / Abonnement

NYHEDSBREV TIL ARTS