Sprogforskning

Linguistics and Language Behavior Abstracts er den største rent lingvistiske bibliografi i verden. Den er forsynet med glimrende abstracts og et professionelt opbygget emneordsystem (tesaurus). Du finder litteratur om alle verdens sprog, de kan faktisk ikke være eksotiske nok! Basen byder selvfølgelig på links til fuldtekstartikler og gode eksportmuligheder.

 

Her interviewer den berømte komiker Ali G. Noam Chomsky, som i begyndelsen af samtalen ikke er klar over dette fupnummer. Få dig et godt grin sammen med Chomsky!

 

ELL2 eller Encyclopedia of Language and Linguistics er et lingvistisk opslagsværk, der gerne skulle ligge på en hver seriøse lingvists desktop. Der er ikke kun mulighed for artikelopslag, men også en brugbar systematik (hvis du f.eks. vil vide, hvilke artikler der handler om ”language acquisition”) og et emneindeks med krydshenvisninger.

 

Handbook of Pragmatics Online dækker alt om sprogbrug - og meget mere. I håndbogen findes ikke kun artikler om emner, men også specialsektioner om lingvistiske traditioner, hovedpersoner og metoder.

 

BLLDB eller Bibliography of Linguistic Literature er tyskfremstillet og tilsvarende bøvlet at bruge. Men gevinsten er, at du får fat i den mere grå litteratur, som du ellers ville gå glip af ved at bruge mainstream amerikansk-engelske bibliografier. Og til dem, der mere eller mindre behersker fagets terminologi og opbygning: Brug systematikken til at finde frem til litteratur!

 

Når du har brug for korte forklaringer, som når du f.eks. skal have genopfrisket et begreb (Hvad var det nu ”inchoative’ betød??”), er den kompakte håndbog The Concise Oxford Dictionary of Linguistics det rigtige valg. Kontante tekster uden de store litteraturlister.

 

Vengerer on Delicious er Volkmar Engerers tilbud på en struktureret indgang til Statsbibliotekets sproglige ressourcer. Alle links er kommenteret og forsynet med tags, så man ved at klikke på dem i højre margin hurtig kan finde frem til den passende resource.

 

Blackwell’s Handbooks in Linguistics er en samling af de mange gode lingvistiske håndbøger, forlaget Blackwell har udgivet de seneste år.

 

I tidsskriftet Language and Linguistics Compass kan du være så heldig at finde en oversigtsartikel over lige netop det emne, du er i gang med at studere! Tidsskriftet bringer udelukkende oversigtsartikler, state-of-the-art-artikler, som skal gøre det nemmere at navigere i informationshavet (derfor metaforen med kompasset). Både for nybegyndere i et emne (hurtigt overblik) og specialister (ajour med den nyeste forskning) er det en ekstremt nyttig ressource.

 

Jamen lad være med selv at opfinde dine eksempler i stil med ”Ole så kragen i træet”, find hellere sætninger fra det virkelige liv i KorpusDK (tidligere Korpus 2000). Det er ikke kun sjovere, men det bidrager til at score point både hos empiristiske vejleder og metodekritiske fagfæller.

     

     

Tidligere udgaver / Abonnement

NYHEDSBREV TIL ARTS