Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / Om Statsbiblioteket

Nyheder

29. juni 2015

Bevaring af Danmarks digitale historie fejrer 10 år

Det er i år 10 år siden Netarkivet startede sin første høstning af den danske del af internettet. Det skete 1. juli 2005, hvor Pligtafleveringsloven nu også omfattede materiale, som offentliggøres i elektroniske kommunikationsnetværk (Internettet). Netarkivet, som er et samarbejde mellem Det Kongelige Bibliotek og Statsbiblioteket, har til formål at indsamle og bevare den danske kulturarv, som den ser ud på internettet.

19. juni 2015

10 Mio. Historiske Avissider NU digitaliseret

Avisdigitaliserings-projektet har netop rundet en af de større milepæle i projektet. Statsbiblioteket har digitaliseret mere end 10 mio. avissider og er også begyndt at digitalisere Berlingske fra 1749 og frem. Efterhånden som aviserne bliver tilgængelige i tjeneste Mediestream Aviser, kan brugerne søge i aviser fra de seneste 350 år.

18. juni 2015

Masser af BiblioteksDEBAT på BornholM

Det var på alle måder et fantastisk folkemøde for bibliotekerne; Bibzonen havde fuldt hus til arrangementerne, og der blev sat markant fokus på bibliotek, demokrati og læring.

9.juni 2015

KOM Bag kulisserne i BogtårNet ONsdag 17. juni

Statsbiblioteket har 113 års fødselsdag, og det fejrer vi med åbent hus for alle interesserede. Du kan nyde udsigten fra bogtårnet og få en rundvisning blandt husets skjulte skatte samt høre mere om Statsbibliotekets virksomhed, der begyndte i 1902. Det foregår onsdag 17. juni i tidsrummet kl. 15-19. Der vil løbende være rundvisninger. Normalt er der ikke offentlig adgang til hverken tårnets samlinger eller udsigten.

2. juni 2015

NY Blog om Online DIdaktiK - iDIDAKTIK.DK

En ny blog om online didaktik er netop lanceret: iDidaktik.dk. Det er holdet bag Lektier Online, der på bloggen sætter fokus på, hvordan læring kan foregå i online miljøer. Formålet er at formidle viden om online didaktik, e-didaktik, online læring, e-learning etc. Gæsteskribenter er også velkomne.

1. juni 2015

100-året for Kvinders VAlgret fejres

Statsbiblioteket har gennem hele 2015 leveret materialer - fx kopier af fotos og plakater fra Kvindehistorisk Samling - til brug for fejring af og formidling af 100-året for danske kvinders valgret. På fredag 5. juni, grundlovsdag, fejres 100-året.

29. maj 2015

SUperComputer styrker Forskning I kuLTURARV

DeIC (Danish e-Infrastructure Cooperation) og Statsbiblioteket har netop indgået aftale om  etablering af DeIC Nationale Kulturarvscluster, Statsbiblioteket. Det nationale kulturarvscluster er en supercomputer med adgang til Statsbibliotekets digitale kulturarvsmaterialer. Kulturarvsclusteret benytter de meste moderne teknologier inden for data science og giver for første gang mulighed for at lave big data forskningsprojekter i digital dansk kulturarv.

22. maj 2015

BiBLIOTEKERNE Klar til BORNHOLM

Vi sætter fokus på Biblioteker, Læring og Demokrati, når Statsbiblioteket og partnere igen er at finde til årets udgave af Folkemødet på Bornholm. Clement Kjersgaard styrer os som sædvanligt gennem de aktuelle biblioteksdebatter. Se hele programmet

8. maj 2015

Studie- og forskningsservice på Statsbiblioteket har netop redigeret seneste nummer af Nyhedsbrev til Arts. Denne gang sætter vi fokus på arkiver i ord, lyd og billeder. Desuden gør vi vanen tro opmærksom på gode, nye opslagsværker - i dette nummer om etik, filosofi og islam-studier samt søsætning af nye digitale services. Læs hele nyhedsbrevet på library.au.dk/nyhedsbreve/arts/.

Foto: Martin Lund

9. april 2015

Nu er der officielt åbnet for online adgang til historiske aviser fra 350 år i Mediestream Aviser. Kultuministeren blev første bruger. Se åbningen (YouTube). Læs mere om Mediestream Aviser. Brug adgangen statsbiblioteket.dk/mediestream/avis!

8. april 2015

Hør KLaus RiFbjerg læse egne digTE

Statsbiblioteket og Gyldendal udgav i november 2014 oplæsninger af Klaus Rifbjerg som e-bøger og som cd-udgivelse. Valget faldt på på Klaus Rifbjergs tre tidlige hovedværker: Under vejr med mig selv (1956), Konfrontation (1960), og Amagerdigte (1965). Her møder man for første gang de centrale temaer i Rifbjergs forfatterskab. Udgivelsen er et bidrag til Statsbibliotekets forskningsstrategi om at styrke den forskningsbaserede formidling af kulturarven.

1. april 2015

NYT OM DIGITALISERING AF DANSKE AVISER

I den seneste udgave af Statsbibliotekets avis DenGANG fortæller vi nyt om digitalisering af 32 millioner historiske avissider. Se hvad kulturminister Marianne forventer af den nye tjeneste 'Mediestream Aviser', der giver adgang til historiske aviser fra 350 år. Læs også hvordan bl.a. Information, Jyllands-Posten og Nordjyske Medier vil bruge de nye digitale kopier af de aviser, der tidligere kun er udkommet på papir.

Pressefoto: Nicolas Tobias Følsgaard

31. marts 2015

KULTURMINISTEREN ÅBNER 'MEDIESTREAM AVISER'

Torsdag 9. april åbner Marianne Jelved for Mediestream Aviser - en ny digital indgang til historiske avissider. En særbevilling på finansloven og aftaler med en række danske bladhuse betyder, at der nu bliver lettere adgang til viden om danskernes historie via de aviser, som tidligere kun blev udgivet på papir og kun kunne læses via mikrofilm. Nu kan alle snart søge i materialet hjemmefra. Når tjenesten åbner vil der være ca. en million sider. Frem mod 2017 vil der blive adgang til 32 mio. sider.

27. februar 2015

Biblioteker TIL FOLKEMØDET 2015

Så er kursen endnu engang sat mod Bornholm. Fra 11-14. juni er Statsbiblioteket og partnere igen til stede ved Folkemødet i Allinge og vil sætte bibliotekerne på dagsordenen og til debat under overskriften: 'Bibliotek - Demokrati - Læring'.

18. januar 2015

Unikt Kildemateriale DIGITALISERES

Pressemeddelelse: I år fejrer vi 100-året for kvinders ret til at stemme ved folketingsvalg. Forud lå et årelangt arbejde for at påvirke den omfattende grundlovsændring i 1915. Nu er det muligt at følge kampen i bl.a. den digitaliserede udgave af Dansk Kvindesamfunds protokoller fra de skelsættende år. Her er det dokumenteret, at kampen for kvinders rettigheder var en fælles sag for mænd og kvinder.

16. januar 2015

Digital Artikelservice er i luften

Digital Artikelservice er i luften fra i dag. Der er en stor tilslutning til tjenesten, som kommer til at stå til rådighed for mere end 3,5 mio. borgere. Det betyder et bredt fundament for videre udvikling af tjenesten. Digital Artikelservice leverer digitaliserede artikler fra Statsbibliotekets fysiske tidsskriftssamlinger direkte til brugernes e-mail.

7. januar 2015

MERE til FLERE - Ny strategi for 2015-2018

Statsbiblioteket har netop indgået en ny rammeaftale med Kulturministeriet for de kommende fire år 2015-2018, og det betyder, at der også er lagt en ny strategi for bibliotekets arbejde. Statsbiblioteket skal bl.a. bidrage til kritisk og aktivt medborgerskab i en globaliseret verden ved at give flere adgang til mere indhold som kilde til oplevelse og viden.

23. december 2014

vi tester den nye indgang til historiske aviser

It-udviklere og projektmedarbejdere har arbejdet intensivt hele efteråret på at udvide Mediestream – indgangen til Statsbibliotekets digitale samlinger - med aviserne. Forleden gennemførte de en guerillatest for at afprøve den kommende udgave af statsbiblioteket.dk/mediestream. Samtidig valgte vi at dokumentere seancen, og det er der kommet en kort video ud af.

18. december 2014

BESØGSREKORD I NOVEMBER 2014

November måneds besøgstal slog alle tidligere besøgsrekorder. 46.500 besøgte Statsbiblioteket i november. Det giver 2.209 besøg i gennemsnit pr. dag. I oktober viste samme måling 40.500 besøg med et gennemsnit på 1928 pr. dag.

19. november 2014

lyden af rifbjerg

Statsbiblioteket og Gyldendal udgiver i dag nye oplæsninger af Klaus Rifbjerg på cd samt til download og streaming. Vi har valgt at udgive Klaus Rifbjergs tre tidlige hovedværker: Under vejr med mig selv (1956), Konfrontation (1960), og Amagerdigte (1965). Her møder man for første gang de centrale temaer i Rifbjergs forfatterskab. Udgivelsen er et bidrag til Statsbibliotekets forskningsstrategi om at styrke den forskningsbaserede formidling af kulturarven.

17. november 2014

FIND FORTIDEN i HISTORISKE AVISER

I den seneste udgave af Statsbibliotekets avis DenGANG fortæller vi om arbejdet med at digitalisere 32 millioner historiske avissider. Vi beretter også, hvordan forfattere som Tom Buk-Swienty og Martin Zerlang bruger aviserne som kilde til research om 1864 og 1914. Læs også mere om projektet på avisdigitalisering.dk

17. november 2014

Weekend-ÅBENT: 22/23. og 29/30. november

For at give de studerende bedst mulige studieforhold, har vi valgt at holde ekstra åbent to weekender i november. Alle dage kl. 10-16. Med weekendåbent stilles de samme faciliteter til rådighed, som der normalt er adgang til i hverdagene mellem  8 og 9. Du kan hente og aflevere materiale, og der er adgang til alle studiepladser.

7. november 2014

LOKALRADIO ER OGSÅ KULTURARV

I uge 46 indsamler Statsbiblioteket udsendelser fra de danske lokalradioer. På den måde sikrer vi blandt andet fremtidig forskning i disse medier, så den betydning de har for det samlede danske mediebillede kan dokumenteres.

7. november 2014

LEktier ONLine tildelt 6,5 mIO. frem til 2017

Pressemeddelelse: Lektier Online er i det nye forlig og satspuljemidlerne tilgodeset med 6,5 millioner. Pengene er bl.a.givet med den begrundelse, at Lektier Online er med til at styrke de faglige kompetencer hos børn og unge med særlige behov. Målgruppen af unge og projektet er med bevillingen sikret til og med 2017. Læs mere i pressemeddelelsen.

28. oktober 2014

Midnatsåbent på Statsbiblioteket 5. november

Onsdag 5. november holder Statsbiblioteket åbent til kl. 24.00. Der vil denne dag være rig mulighed for at fordybe sig i studierne og samtidig opleve en aften, hvor der skrues ekstra op for den faglige sparring og for hyggen. Ud over den udvidede åbningstid inviterer vi til to faglige events.

20. oktober 2014

FORSKNING I INFORMATION OG MEDIER

Forskningsberetning for 2013 publiceret: Information og medier og en særlig vægtning af forskning i bevaring af digitale medier er Statsbibliotekets hovedopgaver på forskningsområdet. Forskningsberetning for 2013 er netop udgivet med bl.a. forskere og andre medarbejderes publiceringsliste. Se beretningen og læs i øvrigt mere om forskere og forskning på statsbiblioteket.dk/forskning

20. oktober 2014

Lektier Online Åbner Nyt Callcenter i AALBORG

Statsbiblioteket og partnere fejrer åbningen af Lektier Onlines call center ved Aalborg Universitet ved en lille uformel reception onsdag 29. oktober kl. 17:30. Der har været stor opbakning til Lektier Online Gymnasier fra de studerendes side, og der er rekrutteret 37 frivillige, og der er en lang liste over interesserede. AAU Centeret er åbent for lektiehjælp onsdag og søndag i tidsrummet 18-21, og indgår dermed i det nationale korps af lektiehjælpere.

17. september 2014

DIGITALISERING AF ÆLDRE AVISER FORTSÆTTER

Horsens Folkeblad og Adresseavisen er de næste titler, vi digitaliserer. Læs mere om arbejdet med at gøre de historiske aviser digitale - og ikke mindst de forbedrede muligheder for at søge efter artikler og andet indhold - på vores blog avisdigitalisering.dk.

21. juli 2014

KONFEREnCE OM BIBLIOTEKSBETJENING

Nye brugere, nye muligheder! BiblioteksCenter for Integration genoptager traditionen med en årlig temakonference; i år 22. og 23. oktober i København. Fokus er som altid biblioteksbetjening af sproglige minoriteter. Hovedkonferencen finder sted 22. oktober.

Læs mere på statsbiblioteket.dk/forbiblioteker/sbci

12. juni 2014

NY AVIS FORTÆLLER OM AVISDIGITALISERING

Hvordan fortæller vi bedst historien om digitalisering af 32 mio. historiske avissider? Ved at udgive en avis! Første nummer af 'Dengang; Danske aviser fra 350 år digitaliserers' er nu på gaden. Avisen findes også på papir, som aviser har gjort det gennem det meste af deres levetid. Vi uddeler de første fysiske eksemplarer på Folkemødet på Bornholm. Læs mere på avisdigitalisering.dk eller gå direkte til vores e-avis.

12. juni 2014. Foto: Jens Hjørne

SÅ ER BIBLIOTEKERNE KLAR TIL DEBAT PÅ #FMDK

Så er scenen sat til debat om biblioteker og læring på dette års udgave af Folkemødet på Bornholm, hvor dørene åbner i dag. Vi lægger ud med diskussion om Public Service i kulturen med kulturminister Marianne Jelved o.a. Det hele foregår i Bibzonen. Vi byder også på litteratursnak og musik samt har indrettet en lille læsesal, hvor der er friske morgenaviser og kaffe på kanden. Se mere på statsbiblioteket.dk/folkemøde

27. maj 2014. Foto: Fusgaard

Invitation til åbent bogtårn tirsdag 17. juni 2014 i tidsrummet kl. 15-19.

Statsbiblioteket har 112 års fødselsdag, og det fejrer vi med åbent hus for alle interesserede. De fremmødte kan nyde udsigten fra bogtårnet og få en rundvisning blandt husets skjulte skatte samt høre mere om Statsbibliotekets virksomhed, der begyndte i 1902.

22. april 2014

NY PARTNERSKABSAFTALE OM udrulning af LEKTIER ONLINE TIL GYMNASIEELEVER

Syddansk Universitetsbibliotek (SDUB), Odense Centralbibliotek og Statsbiblioteket har netop indgået en partnerskabsaftale som led i den nationale udrulning af den digitale lektiehjælpstjeneste Lektier Online til gymnasieelever. Lektier Online til gymnasieelever er støttet af A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal.

27. marts 2014

INternationalT MeLODi Grand PRIX bliver HIDTIL størSte begivenhed for NETARKIVET

Eurovision Song Contest 2014 bliver Netarkivets største begivenhedshøstning nogensinde.
Netarkivet indsamler ud over danske hjemmesider om begivenheden også udenlandske hovedsider, deltagernes hjemmesider og frem for alt deres aktiviteter på de sociale medier, Facebook, Twitter osv. Indsamling af de sociale medier er en stor udfordring, da disse anvender teknologier, som er svært at indsamle med det almindelige høstningsværktøj. Læs mere på Netvarkivet.dk

21. marts 2014

KULTURMINISTEREN Klar til at drøfte bIbliotekernes ROlle på dette Års FOlkemøde

Planlægningen af bibliotekernes bidrag på Folkemødet 2014 er i fuld gang. Planlægningsudvalget kan nu meddele, at kulturminister Marianne Jelved igen i år vil deltage i en af de politiske hoveddebatter i Bibzonen på Bornholm. Partnere i bibliotekernes fremstød til Folkemødet er i øvrigt Det Kongelige Bibliotek, Herning Bibliotekerne, Bibliotekschefforeningen, Danmarks Biblioteksforening, Kulturstyrelsen og Statsbiblioteket. Temaet er Bibioteker og Læring.

18. marts 2014

A.P. MøLLER FONDEN GIVER 4,5 MiO. Kr. TIL ONLINE LEKTIEHJÆLP FOR GYMNASIEELEVER

Danske gymnasieelever får snart mulighed for gratis adgang til lektiehjælp på nettet. A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal har netop givet Statsbiblioteket tilsagn om støtte til en national udrulning af Lektier Online med i alt 4,5 millioner kr. i løbet af de næste tre år.

10. marts 2014

Nyt værktøj filmer internet-materiale og forbedrer BEVARING

I forbindelse med forskningsprojektet Tværmedial produktion og kommunikation har Statsbiblioteket udviklet et nyt værktøj, som kan filme internet-materiale, som skal bevares. Materiale fra nettet høster vi ved forskellige vigtige begivenheder som fx folketingsvalg. Værktøjet er nu sat i drift i Netarkivet, som indsamler og bevarer den danske del af internettet.

4. marts 2014

DK'S STØRSTE TILBUD OM ONLINE LEKTIEHJÆLP

Pressemeddelelse: Onsdag den 5. marts lancerer Statsbiblioteket i samarbejde med Frederiksberg Kommune Danmarks største og mest omfattende online lektiehjælpstilbud.

3. marts 2014

OPLeV Danmarks Ældste Lydoptagelser

Statsbiblioteket deltager i Århundredets festival i Aarhus, og onsdag 12. marts giver vi en præsentation af Danmarks ældste lydoptagelser fra slutningen af 1800-tallet.

28. februar 2014

BiBLIOTEKER OG LÆRING I FOKUS PÅ BORNHOLM

Vi sætter fokus på Biblioteker og Læring, når Statsbiblioteket og partnere igen er at finde til årets udgave af Folkemødet på Bornholm. Du finder Bibzonens telt, hvor fremtidens bibliotek og mange andre spændende emner italesættes, centralt placeret på Kæmpestranden ved Allinge Havn.


4. februar 2014

Sådan digitaliserer vi 32 mio. avissider

Den lange vej fra mikrofilm til online adgang. Statsbiblioteket er i gang med digitalisere 32 millioner historiske avissider. Fotograf Thomas Søndergard har fulgt pilotfasen fra nedpakning af mikrofilm i 3. kælder, til skanning i hos firmaet Ninestars i Hamburg og retur til Aarhus til kvalitetskontrol. Læs mere om projektet, følg det via bloggen avisdigitalisering.dk eller se filmen på YouTube.

30. januar 2014

STATSBIBlIOTEKET SATTE REKORD I BESØG 2013

2013 blev Statsbibliotekets største år nogensinde målt i besøgende. I alt havde vi 413.000 besøg i løbet af de seneste 12 måneder. 9000 flere end i 2012.