Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / Om Statsbiblioteket

Nyheder

 

20. oktober 2014

FORSKNING I INFORMATION OG MEDIER

Forskningsberetning for 2013 publiceret. Information og medier og en særlig vægtning af forskning i bevaring af digitale medier er blandt Statsbibliotekets hovedopgaver på forskningsområdet. Forskningsberetning for 2013 er netop udgivet med bl.a. forskere og andre medarbejdere publiceringsliste. Se beretningen og læs i øvrigt mere om forskere og forskning på statsbiblioteket.dk/forskning

20. oktober 2014

Lektier Online Åbner Nyt Callcenter i AALBORG

Statsbiblioteket og partnere fejrer åbningen af Lektier Onlines call center ved Aalborg Universitet ved en lille uformel reception onsdag 29. oktober kl. 17:30. Der har været stor opbakning til Lektier Online Gymnasier fra de studerendes side, og der er rekrutteret 37 frivillige, og der er en lang liste over interesserede. AAU Centeret er åbent for lektiehjælp onsdag og søndag i tidsrummet 18-21, og indgår dermed i det nationale korps af lektiehjælpere.

17. september 2014

DIGITALISERING AF ÆLDRE AVISER FORTSÆTTER

Horsens Folkeblad og Adresseavisen er de næste titler, vi digitaliserer. Læs mere om arbejdet med at gøre de historiske aviser digitale - og ikke mindst de forbedrede muligheder for at søge efter artikler og andet indhold - på vores blog avisdigitalisering.dk.

21. juli 2014

KONFEREnCE OM BIBLIOTEKSBETJENING

Nye brugere, nye muligheder! BiblioteksCenter for Integration genoptager traditionen med en årlig temakonference; i år 22. og 23. oktober i København. Fokus er som altid biblioteksbetjening af sproglige minoriteter. Hovedkonferencen finder sted 22. oktober.

Læs mere på statsbiblioteket.dk/forbiblioteker/sbci

12. juni 2014

NY AVIS FORTÆLLER OM AVISDIGITALISERING

Hvordan fortæller vi bedst historien om digitalisering af 32 mio. historiske avissider? Ved at udgive en avis! Første nummer af 'Dengang; Danske aviser fra 350 år digitaliserers' er nu på gaden. Avisen findes også på papir, som aviser har gjort det gennem det meste af deres levetid. Vi uddeler de første fysiske eksemplarer på Folkemødet på Bornholm. Læs mere på avisdigitalisering.dk eller gå direkte til vores e-avis.

12. juni 2014. Foto: Jens Hjørne

SÅ ER BIBLIOTEKERNE KLAR TIL DEBAT PÅ #FMDK

Så er scenen sat til debat om biblioteker og læring på dette års udgave af Folkemødet på Bornholm, hvor dørene åbner i dag. Vi lægger ud med diskussion om Public Service i kulturen med kulturminister Marianne Jelved o.a. Det hele foregår i Bibzonen. Vi byder også på litteratursnak og musik samt har indrettet en lille læsesal, hvor der er friske morgenaviser og kaffe på kanden. Se mere på statsbiblioteket.dk/folkemøde

27. maj 2014. Foto: Fusgaard

Invitation til åbent bogtårn tirsdag 17. juni 2014 i tidsrummet kl. 15-19.

Statsbiblioteket har 112 års fødselsdag, og det fejrer vi med åbent hus for alle interesserede. De fremmødte kan nyde udsigten fra bogtårnet og få en rundvisning blandt husets skjulte skatte samt høre mere om Statsbibliotekets virksomhed, der begyndte i 1902.

22. april 2014

NY PARTNERSKABSAFTALE OM udrulning af LEKTIER ONLINE TIL GYMNASIEELEVER

Syddansk Universitetsbibliotek (SDUB), Odense Centralbibliotek og Statsbiblioteket har netop indgået en partnerskabsaftale som led i den nationale udrulning af den digitale lektiehjælpstjeneste Lektier Online til gymnasieelever. Lektier Online til gymnasieelever er støttet af A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal.

27. marts 2014

INternationalT MeLODi Grand PRIX bliver HIDTIL størSte begivenhed for NETARKIVET

Eurovision Song Contest 2014 bliver Netarkivets største begivenhedshøstning nogensinde.
Netarkivet indsamler ud over danske hjemmesider om begivenheden også udenlandske hovedsider, deltagernes hjemmesider og frem for alt deres aktiviteter på de sociale medier, Facebook, Twitter osv. Indsamling af de sociale medier er en stor udfordring, da disse anvender teknologier, som er svært at indsamle med det almindelige høstningsværktøj. Læs mere på Netvarkivet.dk

21. marts 2014

KULTURMINISTEREN Klar til at drøfte bIbliotekernes ROlle på dette Års FOlkemøde

Planlægningen af bibliotekernes bidrag på Folkemødet 2014 er i fuld gang. Planlægningsudvalget kan nu meddele, at kulturminister Marianne Jelved igen i år vil deltage i en af de politiske hoveddebatter i Bibzonen på Bornholm. Partnere i bibliotekernes fremstød til Folkemødet er i øvrigt Det Kongelige Bibliotek, Herning Bibliotekerne, Bibliotekschefforeningen, Danmarks Biblioteksforening, Kulturstyrelsen og Statsbiblioteket. Temaet er Bibioteker og Læring.

18. marts 2014

A.P. MøLLER FONDEN GIVER 4,5 MiO. Kr. TIL ONLINE LEKTIEHJÆLP FOR GYMNASIEELEVER

Danske gymnasieelever får snart mulighed for gratis adgang til lektiehjælp på nettet. A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal har netop givet Statsbiblioteket tilsagn om støtte til en national udrulning af Lektier Online med i alt 4,5 millioner kr. i løbet af de næste tre år.

10. marts 2014

Nyt værktøj filmer internet-materiale og forbedrer BEVARING

I forbindelse med forskningsprojektet Tværmedial produktion og kommunikation har Statsbiblioteket udviklet et nyt værktøj, som kan filme internet-materiale, som skal bevares. Materiale fra nettet høster vi ved forskellige vigtige begivenheder som fx folketingsvalg. Værktøjet er nu sat i drift i Netarkivet, som indsamler og bevarer den danske del af internettet.

4. marts 2014

DK'S STØRSTE TILBUD OM ONLINE LEKTIEHJÆLP

Pressemeddelelse: Onsdag den 5. marts lancerer Statsbiblioteket i samarbejde med Frederiksberg Kommune Danmarks største og mest omfattende online lektiehjælpstilbud.

3. marts 2014

OPLeV Danmarks Ældste Lydoptagelser

Statsbiblioteket deltager i Århundredets festival i Aarhus, og onsdag 12. marts giver vi en præsentation af Danmarks ældste lydoptagelser fra slutningen af 1800-tallet.

28. februar 2014

BiBLIOTEKER OG LÆRING I FOKUS PÅ BORNHOLM

Vi sætter fokus på Biblioteker og Læring, når Statsbiblioteket og partnere igen er at finde til årets udgave af Folkemødet på Bornholm. Du finder Bibzonens telt, hvor fremtidens bibliotek og mange andre spændende emner italesættes, centralt placeret på Kæmpestranden ved Allinge Havn.


4. februar 2014

Sådan digitaliserer vi 32 mio. avissider

Den lange vej fra mikrofilm til online adgang. Statsbiblioteket er i gang med digitalisere 32 millioner historiske avissider. Fotograf Thomas Søndergard har fulgt pilotfasen fra nedpakning af mikrofilm i 3. kælder, til skanning i hos firmaet Ninestars i Hamburg og retur til Aarhus til kvalitetskontrol. Læs mere om projektet, følg det via bloggen avisdigitalisering.dk eller se filmen på YouTube.

30. januar 2014

STATSBIBlIOTEKET SATTE REKORD I BESØG 2013

2013 blev Statsbibliotekets største år nogensinde målt i besøgende. I alt havde vi 413.000 besøg i løbet af de seneste 12 måneder. 9000 flere end i 2012.

19. december 2013

Bornholms Tidende og Jyllands-Posten er FØRSTE Titler i digitaliseringsprojekt

8. november 2013

5. november 2013

23. oktober 2013

16. oktober 2013

Statsbiblioteket modtog for nylig 900.000 kr. fra Kulturministeriet til digitalisering af historiske kilder i kvinders kamp for valgret. Selve digitaliseringsopgaven er nu sendt i udbud. Materialet, der skal digitaliseres, tilhører Kvindehistorisk Samling på Statsbiblioteket og består af alle Dansk Kvindesamfunds protokoller fra 1872 til 1991 og udvalgte årgange af tidsskriftet 'Kvinden og samfundet'. KVINFO, Kvindemuseet samt Danmarkshistorien.dk er partnere i projektet.

16. oktober 2013

BiBlioteker Vil til Bornholm igen i 2014

Væsentlige debatter om bibliotekets opgaver og fremtid. Dialog med politikere og stor mulighed for netværke. Det blev resultatet af Statsbibliotekets og dele af den øvrige branchens satsning på at være at være til stede ved Folkemødet 2013. Det gode resultat betyder, at vi nu sætter kursen mod Bornholm også i 2014. Invitation til samarbejde er netop udsendt.

9. oktober 2013

Sådan bevarer du de digitale samlinger

Invitation: 13.-14. november er Statsbiblioteket vært for et kursus for alle, der vil være på forkant med bevaring af deres digitale samlinger. Deltag i to dage med fokus på udviklingen af politikker for digitale samlinger, samt hvordan du bedst muligt planlægger den digitale bevaring og overvåger de digitale samlinger. Kurset holdes i regi af EU-projektet SCAPE, som arbejder med udvikling af værktøjer til digital bevaring i stor skala.

4. september 2013

32 Mio. HISToriske avissider får nyt Liv

Pressemeddelelse: Statsbiblioteket har netop indgået kontrakt om digitalisering af 32 millioner danske avissider. Det bliver det indiske firma Ninestars Information Technologies Ltd., der skal varetage opgaven med at skanne det gigantiske materiale, der opbevares på mikrofilm. Digitaliseringsprojektet som er et af de største af sin art - også internationalt set - er kommet i stand på baggrund af blandt andet en særbevilling på finansloven og har en samlet ramme på 23 millioner kr.

27. august 2013

Pressemeddelelse: Statsbiblioteket modtager 900.000 kr. fra Kulturministeriet til digitalisering af historiske kilder i kvinders kamp for valgret. Bevillingen deles med KVINFO, Kvindemuseet samt Danmarkshistorien.dk. Materialet, der skal digitaliseres, tilhører Kvindehistorisk Samling på Statsbiblioteket og består af alle Dansk Kvindesamfunds protokoller fra 1872 til 1991 og udvalgte årgange af tidsskriftet ”Kvinden og samfundet” fra 1885 til 1953.

22. august 2013

Statsbibliotekets it-chef gennem 13 år, Arne Sørensen, fratræder 1. september for at gå på pension. Ledelsen af it vil fremover blive varetaget af: Klaus Kjærgaard (It-drift), Bjarne Andersen (It-bevaring) og Hans Lauridsen (It-web) i tæt koordination med direktør Svend Larsen og den øvrige strategiske ledelse.

23. juli 2013

Under overskriften ’Søg, find, udforsk’ giver tjenesten Mediestream nu online adgang til en unik samling af danske radio- og tv-udsendelser. Der er tale om et helt nyt værktøj, der skal gøre det lettere at finde og afspille kildemateriale fra den danske audiovisuelle kulturarv. Statsbiblioteket, som driver Mediestream, giver forskere og studerende på længere videregående uddannelser gratis prøveadgang til Mediestream i august og september 2013. Bemærk at Aarhus Universitet allerede har adgang til tjenesten.

17. juni 2013

Mediestream: Ny INDgang til den digitaliserede kulturarv præsenteres

Statsbiblioteket kan i dag kl. 10 præsentere en ny indgang til Danmarks audiovisuelle kulturarv. Nemlig Mediestream på adressen statsbiblioteket.dk/mediestream. Her er der mulighed for at dykke ned i vores samling af radio- og tvudsendelser samt gamle biograf- og tv-reklamefilm. Senere vil en række af vores ældste aviser også at være at finde i tjenesten. Der er fri adgang til en i Mediestream på en række pc' er på Statsbiblioteket. Uddannelsessteder med licens kan også tilgå Mediestreams indhold.

12. juni 2013

SE ALT FRA TOPPEN AF TÅRNET 17. JUNI

På mandag inviterer Statsbiblioteket til åbent hus kl. 16-20. Det sker i anledning af vores 111 års fødselsdag. Vi viser bibliotekets skjulte skatte frem. Også udsigten fra tårnet.

14. maj 2013

Bedre overblik over Folkemødet

22. april 2013

Statsbiblioteket.dk får nyt design

22. april 2013

Status for Statsbibliotekets forskning 2011-12

15. april 2013

Pressemeddelelse: Online lektiehjælp til anbragte børn

25. marts 2013

Aviserne sendt i nyt udbud

11. marts 2013

Rammeaftale om Aarhus University Library