Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / Om biblioteket / Enestående samling af danske aviser fylder 100 år
Navigation
 

Enestående samling af danske aviser fylder 100 år

Udgivet 12. maj 2016

Pressemeddelelse

Statens Avissamling har bevaret alle landsdækkende og lokale aviser fra 1666 og frem. Begejstrede brugere er dagligt på jagt efter nyheder om både verdenshistorie og hverdag.

Det er nu 100 år siden, den danske Rigsdag besluttede, at det var væsentligt at samle og bevare de danske aviser i Aarhus. Statsbiblioteket fik den vigtige opgave, som biblioteket kan fejre jubilæum for tirsdag 17. maj 2016. Statens Avissamling tæller nu over 75 mio. avissider fordelt på 991 titler. Samtidig danner samlingen i disse år grundlag for et af verdens største avisdigitaliseringsprojekter.

Digitalisering gør aviserne levende igen

Den igangværende digitalisering af et bredt udvalg af aviserne betyder, at samlingen - via online adgang på tjenesten mediestream.dk - dag for dag bliver lettere at tilgå for alle med interesse for fx historie og lokalhistorie.

’Digitaliseringen sikrer, at Statens Avissamling ikke ender som lange rækker af gamle avisbind, som ingen har kendskab til eller interesserer sig for. Heldigvis kan vi stille flere og flere historiske aviser til rådighed på nettet. Dermed er samlingen ved sin 100 års fødselsdag mere aktuel end nogensinde’, siger Statsbibliotekets direktør, Svend Larsen.

Historien bliver skrevet på ny

Områdedirektør Tonny Skovgård Jensen supplerer:

’En række af vores brugere har fået lejlighed til at genskrive deres slægts historie på baggrund af de digitaliserede eksemplarer, mens forfattere, historikere og andre forskere kan bruge samlingen til at udvide den samlede forståelse af dansk kultur. Vi arbejder løbende på at stille så meget som muligt til rådighed for vores brugere, og Statsbiblioteket ser det som en af sine vigtigste opgaver at sikre dette - også fremadrettet’.

statsbiblioteket.dk/avissamling fortæller forfatter Tom Buk-Swienty, historiker Agnete Birger Madsen og slægtsforskerne Ellen og Villy Jensen, hvor meget let adgang til historiske aviser betyder, når de skal kortlægge både kendte og mere ukendte danskeres gøren og laden gennem de seneste 350 år.

Som følge af loven om Pligtaflevering modtager Statsbiblioteket samtlige danske aviser og distriktsblade. Det svarer årligt til 850.000 sider. Avissamlingen omfatter (pr. 1. januar 2016) 95.600 avisbind, 29.500 bind med distriktsblade og 66.600 mikrofilmspoler. Samlingen har til huse i et magasin i Skejby. Hver dag vokser mængden af digitaliserede avissider på mediestream.dk, hvor der p.t. kan søges efter informationer i 18 mio. avissider.

FOR YDERLIGERE OPLYSNINGER ELLER AFTALE OM BESØG HOS STATENS AVISSAMLING