Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / Om biblioteket / Nyheder / Breaking news fra 1700-tallets Aarhus præsenteres online i e-avis
Navigation
 

Breaking news fra 1700-tallets Aarhus præsenteres online i e-avis

Udgivet 17. januar 2012

 Der kan bladres i den kommende e-avis.

Af Maria Hvid Stenalt

I marts 2012 skruer Aarhus tiden tilbage til 1700-tallet med Århundredets festival. Midt i et kontrastfyldt festivalprogram, der rummer alt fra erotisk salon, nyopsætning af Jeppe på Bjerget til forskerdebatter, giver Statsbiblioteket alle mulighed for at bladre de første aviser fra Aarhus igennem online.

1700-tallets breaking news i Århus Stiftstidende

Århus Stiftstidende udkom første gang 3. januar 1794 og bragte nyt fra København, Aarhus og omverden. I årene op til år 1800 skriver avisen om alt fra den første brand på Christiansborg i 1794, over Napoleonskrigen til små historier om hverdagen i Aarhus. I en lille notits fra Aarhus kan man bl.a. læse om en knappemager, der advarer folk mod at låne penge til sin kone. I en anden artikel får man en meget nøjagtig beskrivelse af et mord og morderens bevæggrund. Der er artikler om lasten på de skibe, der stævner ud fra Aarhus havn og oplysninger om prædikerne i byens kirker.

De mest interessante artikler foldes ud

Artiklerne er trykt med gotiske bogstaver, og de er ikke lige nemme at læse sig igennem. I projektet er de mest historisk interessante eller morsomme artikler transskriberet af Statsbiblioteket, så nyhederne kan læses af alle i dag. I udvalgte artikler er der links til uddybende forklaringer på nettet eller til Statsbibliotekets side, så det er nemt at se, hvilke bøger eller kilder man kan låne, hvis man vil vide mere om det, som avisen omtaler.

Læs datidens avis fra Aarhus online

Op til festivalens start og i løbet af festivalen er det muligt at se de første udgaver af Århus Stiftstidende igennem online som e-aviser. Statsbiblioteket har digitaliseret de numre af avisen, der udkom mellem 9. og 18. marts i årene 1794-1799. Derudover er det første nummer i 1794 og enkelte andre numre blevet digitaliseret.

Festivalen og Århus Stiftstidende er med til at puste liv i de gamle aviser, så støvet fra 1700-tallet ikke lægger sig lige med det samme. Aviserne vil være tilgængelige fra både Statsbiblioteket, festivalen og Århus Stiftstidendes hjemmesider.

Flere oplysninger

Kontakt Niels Erik Frederiksen eller Jesper Boserup Thestrup, hvis du vil vide mere om de historiske begivenheder, der er beskrevet i aviserne.