Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / Om biblioteket / Nyheder / Danmarks nye forsknings- og nationalbibliotek
Navigation
 

Danmarks nye forsknings- og nationalbibliotek

Udgivet mandag 2. januar 2017

Den 1. januar 2017 fusionerer Statsbiblioteket i Aarhus og Det Kongelige Bibliotek i København. Danmarks Kunstbibliotek og Det Administrative Bibliotek skulle i forvejen sammenlægges med Det Kongelige Bibliotek ved årsskiftet og er derfor også en del af fusionen.

Institutionerne samles under navnet Det Kgl. Bibliotek.

Hovedopgaverne er:

  • Universitetsbibliotek for Aarhus Universitet, Københavns Universitet og Roskilde Universitet
  • Bevaring af dansk kulturarv
  • Kulturformidling og forskning
  • Overcentral for landets folkebiblioteker

’Sammenlægningen ligger i naturlig forlængelse af udviklingen på forskningsbiblioteksområdet – ikke mindst i lyset af digitaliseringen. Bibliotekerne løser i vidt omfang de samme opgaver, når de understøtter forskning og uddannelser på universiteterne. Hvad angår opgaven som nationalbibliotek, er der en lang række områder, hvor vi får store fordele af at samle og styrke indsatsen,’ siger direktør Svend Larsen.

I løbet af 2017 vil det nye bibliotek opbygge en fælles organisation. Der er lagt op til en udrulning i flere faser, hvor ønsket er at forstyrre bibliotekets brugere mindst muligt. Foreløbig vil en række services køre videre på de platforme og hjemmesider, som brugerne kender i dag. Biblioteket bevarer også de fysiske placeringer i Aarhus og København.

Den nye ledelse tæller, foruden direktør Svend Larsen, Bjarne Andersen, Pernille Drost, Kira Stine Hansen, Bodil Henriksen, Erik Hofmeister og Tonny Skovgård Jensen.

Beslutningen om at sammenlægge Det Kongelige Bibliotek og Statsbiblioteket blev truffet af daværende kulturminister Bertel Haarder (V) i september 2016. Nuværende kulturminister Mette Bock (LA) har efterfølgende besluttet, at det fusionerede bibliotek fremover hedder ’Det Kgl. Bibliotek’.

Pressemeddelelser OM FUSIONEN