Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / Om biblioteket / Nyheder / Kulturministeren åbner 'Mediestream Aviser' 9. april 2015
Navigation
 

Kulturministeren åbner 'Mediestream Aviser' 9. april 2015

Udgivet 31. marts 2015

Pressefoto: Nicolas Tobias Følsgaard

Torsdag 9. april åbner Marianne Jelved for Mediestream Aviser - en ny digital indgang til historiske avissider. En særbevilling på finansloven og aftaler med en række danske bladhuse betyder, at der nu bliver lettere adgang til viden om danskernes historie via de aviser, som tidligere kun blev udgivet på papir og kun kunne læses via mikrofilm. Nu kan alle snart søge i materialet hjemmefra. Når tjenesten åbner vil der være ca. en million sider. Frem mod 2017 vil der blive adgang til 32 mio. sider.

Åbningen markeres ved et pressemøde i Kulturministeriet, hvor Marianne Jelved officielt åbner statsbiblioteket.dk/mediestream/avis, som indeholder Statsbibliotekets digitale samling af aviser.

Fra kl. 17 kan alle interesserede begynde at bruge Mediestream Aviser.

Adgangen er begrænset af ophavsretten, og derfor vil nyere materiale kun kunne fremsøges men ikke læses i hjemmefra.

En af de vigtigste kilder til Danmarks historie

- Aviserne er en af vores vigtigste kilder til Danmarks historie. Vi har længe haft mulighed for at søge på mikrofilm, når vi ville finde frem til historiske begivenheder, debatter og andet. Det bliver uendeligt meget lettere, når vi fremover kan søge på tværs af aviser på bestemte ord og navne. Og det giver helt nye muligheder for forskning og almen opdagelseslyst, siger Marianne Jelved.

Brugere efterlyser adgang til aviser

- Mediestream Aviser giver vores brugere helt nye muligheder for at lave research. Når kulturarven bliver digital, får den nyt liv, og bliver en levende del af borgernes hverdag. Selv om der ikke er fri adgang til alle aviser hjemmefra, er der stadig et stort antal som er tilgængelige for lokalhistorikere, slægtsforskere, skoleelever og andre interesserede. Vi modtager i øjeblikket næsten dagligt spørgsmål, om hvornår og hvordan man kan få adgang til aviserne, og vi glæder os derfor meget til åbningen, siger områdedirektør, Statsbibliotekets Nationalbiblioteksområde, Tonny Skovgård Jensen.

Fri adgang ved fremmøde

Indhold i aviser, der er udgivet før 1916, kan man både søge og læse i hjemmefra, mens man skal møde op på Statsbiblioteket, Det Kongelige Bibliotek eller Det Danske Filminstitut for at kunne tilgå aviser fra de seneste 100 år online. Bemærk at for hvert år, der går, vil en ny årgang blive føjet til de årgange, der kan læses i hjemmefra.

Det er også værd at bemærke, at Statsbiblioteket ikke er den eneste institution, der ligger inde med en avissamling. En lang række arkiver og biblioteker har også eksemplarer, som man som bruger kan få adgang til at læse i. Man vil derfor kunne bruge Mediestream Aviser til at lokalisere potentielt relevante aviser, som man derefter vil kunne læse i andetsteds.

Følg med og få mere viden