Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / Om biblioteket / Nyheder / Nyt værktøj filmer internet-materiale og forbedrer bevaring
Navigation
 

Nyt værktøj filmer internet-materiale og forbedrer bevaring

Udgivet 10. marts 2014


I forbindelse med forskningsprojektet 'Tværmedial produktion og kommunikation' har Statsbiblioteket udviklet et nyt værktøj, som kan filme internet-materiale, som skal bevares. Materiale fra nettet høster vi ved forskellige vigtige begivenheder som fx folketingsvalg. Værktøjet er nu sat i drift i Netarkivet, som indsamler og bevarer den danske del af internettet.

Det specielle ved værktøjet er, at det kan benyttes til at skedulere en skærmoptagelse. Det vil sige, at man på forhånd kan programmere en videooptagelse af en bestemt url-adresse i et fastlagt tidsrum.

Holdet bag udviklingen af værktøjet er seniorforsker Ditte Laursen, sektionsleder Bjarne Andersen og Mads Ravn, It Bevaring.

Skærmoptagelse kan være relevant i forbindelse med live-streamning af internetmateriale, og i alle internet-produktioner, hvor den tidsmæssige dimension er vigtig. I forskningsprojektet har vi brugt redskabet til at indfange det synkrone samspil mellem live tv-udsendelse og realtime facebook-aktivitet i finaleprogrammet af Voice – Danmarks største stemme.

Efterfølgende er værktøjet fx blevet benyttet på valgaftenen til kommunalvalget 19. november 2013, hvor tv2.dk lavede live-udsendelse på nettet, forskellig fra tv-udsendelsen. I forbindelse med Dansk Melodi Grand Prix 8. marts 2014 blev dr.dk's grønne rum optaget med værktøjet, mens tv-udsendelsen kørte.Værktøjet er tilgængeligt som open source og er i øvrigt allerede blevet brugt af andre forskere.

Forskningsprojektet er støttet af Kulturministeriet.