Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / Om biblioteket / Nyheder / Projekt knækker koden til den radiofoniske kulturarv
Navigation
 

Projekt knækker koden til den radiofoniske kulturarv

Red radio
Foto: David Botofte Henriksen/LARM

19. oktober 2011

AF MARIA HVID STENALT

I en radioudsendelse fra 1944 læser en mand en besked op, i baggrunden høres en tydelig bippen, der kun kan være en morsekode. Koden er nu knækket, men hvad beskeden betyder, hvem der har sendt den, og hvem den er til, ved Jacob Thøgersen, der forsker i sprogforandringer i Danmarks Radios radioavis, ikke. Det historiske fund stammer fra en lakplade i DR’s arkiv. Det er bare ét eksempel på, hvad forskerne i det aktuelle LARM-projekt finder, når de dykker ned i den radiofoniske kulturarv. LARM er godt i gang, og Statsbiblioteket er med.

LARM er alle vegne og i alle medier

LARM, der står for LydARkiv for RadioMedier, er et udadvendt forsknings- infrastrukturprojekt, der i stil med radioen, vil nå så mange modtagere som muligt. For at formidle projektets resultater på en ny måde har LARM etableret sin egen netradio, som sender lydmontager, der er produceret af studerende, forskere og andre radioentusiaster. Derudover har LARM bl.a. arrangeret:

  • Workshops om f.eks. lydredigering og lydfortællingsteknikker.
  • Et højskolekursus på Vallekilde Højskole: Lær at lave radio.
  • Seminarer på hhv. Statsbiblioteket og Det Kongelige Bibliotek om digitalisering af kulturarven.
  • Et seminar i samarbejde med Det nationale netværk for IKT-støttet læring om audio i læring, forskning og formidling.
  • Events i forbindelse med kulturnatten i København.

At det virker at larme, kan der ikke være tvivl om. Både radioen og aviser har bragt historier, der direkte eller indirekte handler om LARM. Blandt andet har P1 sendt et program om forskning i radiojingler, videnskab.dk har omtalt forskningsprojektet, og Information har i 2011 bragt flere artikler om lydkultur og skæve radioformater.

200.000 timers digitaliseret lyd i CHAOS

LARM startede i begyndelsen af 2010, og på knap 2 år har projektet etableret et digitalt lydarkiv i beta med ca. 200.000 timers digitaliseret lyd. Via lydarkivet, som hedder CHAOS, kan forskerne få online adgang til digitaliseret lydmateriale, som tidligere har ligget i Danmarks Radio og Statsbibliotekets lydarkiver. Statsbiblioteket udvikler lydarkivets infrastruktur – alt det, der ikke ses, men får det hele til at virke. Det drejer sig bl.a. om at sikre driften af de servere, der gør det muligt for forskerne at streame indholdet i lydarkivet online. Statsbiblioteket har også ansvaret for, at alt digitaliseret lyd og metadata i lydarkivet ikke forgår med tiden, men er langtidsbevaret.

Radioens sendeflade fra 1925 er blevet digital

Ved radioens start i 1925 og mange år frem blev radioens lyd ikke arkiveret og slet ikke systematisk. Radioforskere har derfor længe ønsket at få adgang til de hvide programmer, som er DR’s trykte sendeflade, der er blevet sendt til aviser m.m. I efteråret 2011 har Statsbiblioteket sammen med DR været primus motor i arbejdet med at få digitaliseret DR’s hvide programmer fra 1925 - 1983. Når de hvide programmer bliver en del af Chaos, vil forskerne have et komplet overblik over alle programmer, som DR har broadcastet siden 1925 i radioen og siden 1951 på tv.

Fortsat adgang til lyden af rådhusklokkerne

Knap 200.000 timers digitaliseret lyd med alt fra rådhusklokkerne fra Københavns Rådhus til reportager fra superligaen i dansk fodbold er p.t. et konkret resultat af LARM. Det digitale lydarkiv skal i 2013 rumme mere end 1 mio. timers lyd fra P1, P2, P3 fra 1989 til nu, lyd fra Københavns Radio, SKY, 100FM, de regionale stationer, m.fl. Lydarkivet vil også rumme mange timers radio fra før 1989, men man vil ikke kunne finde alt, der er blevet sendt i radioen frem til 1989. Lyden, der skal i arkivet, ligger i Statsbibliotekets og DR’s arkiver.

Et andet mål er at sikre forskere vedvarende adgang til lydarkivet. Den nuværende adgangsaftale med Copydan udløber i slutningen af 2011. Statsbiblioteket har ansvaret for at genforhandle aftalen, så LARM fortsat kan give forskerne adgang til den radiofoniske kulturarv – ikke bare frem til 2013, hvor projektet slutter, men i mange år frem.

Vil du vide mere

Du kan læse mere på LARMs hjemmeside. Her kan du bl.a. læse nyheden om morsekoden (link udløbet). Du kan også følge LARM på Facebook.
En kort beskrivelse af projektet findes også her på Statsbibliotekets hjemmeside (link udløbet).