Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / Om biblioteket / Nyheder / Supercomputer styrker ny forskning i dansk kulturarv
Navigation
 

Supercomputer styrker ny forskning i dansk kulturarv

Udgivet 29. maj 2015

DeIC (Danish e-Infrastructure Cooperation) og Statsbiblioteket har netop indgået aftale om etablering af DeIC Nationale Kulturarvscluster, Statsbiblioteket. Det nationale kulturarvscluster er en supercomputer med adgang til Statsbibliotekets digitale kulturarvsmaterialer samt kapacitet til at anvende systemet på egne data om nødvendigt.

Kulturarvsclusteret benytter de meste moderne teknologier inden for data science og giver for første gang mulighed for at lave big data forskningsprojekter i digital dansk kulturarv – fx radio- og tv-udsendelser, hjemmesider og historiske aviser.

I løbet af efteråret 2015 vil tre pilotprojekter udnytte supercomputerens nye beregningsfaciliteter. I projekterne stiller Statsbiblioteket i samarbejde med DeIC eScience kompetencecenter faciliteter og oplæring i systemet gratis til rådighed for forskerne.

Etableringen af kulturarvsclusteret betyder en styrkelse for den humanistiske forskning inden for de digitale samlinger, hvor brugen af store datasæt indtil nu har været begrænset.

Statsbiblioteket har gennem de seneste år deltaget i nationale og internationale forsknings- og forskningsinfrastruktur-projekter med baggrund i dansk digital kulturarv. Biblioteket har derved styrket både viden og kompetencer omkring, hvad der kræves for at tilbyde fx data mining - søgning efter strukturer og mønstre i store datamængder.

Kulturarvsclusteret bygger på softwareplatformen BigInsights fra IBM, som har kombineret den frie Open Data Platform med egne kommercielle applikationer.

Aftalen har en økonomisk ramme på 7,2 mio. kr. over de næste tre år.

DeiC Nationale Kulturarvscluster, Statsbiblioteket, indvies officielt 19. oktober.

Formand for DeIC, Børge Obel, og direktør for Statsbiblioteket, Svend Larsen, underskriver aftale om etablering af DeiC Nationale Kulturarvscluster, Statsbiblioteket. Foto: Jørgen Fusgaard