Introduktion til biblioteket på engelsk

Titel
An introduction to Aarhus Public Libraries

Målgruppe
Bibliotekets introduktioner er henvendt til alle newcomers, som ikke (eller næsten ikke) kan tale dansk endnu.

Idé/koncept
Idéen er at vise bibliotekets ydelser til newcomers, som bagefter kan orientere andre newcomers. På denne måde hjælper orienteringen både newcomers og bibliotekarerne, som ikke skal forklare det hele individuelt (det er stadigvæk meget få informationer på engelsk og andre sprog, både på hjemmesiden og på biblioteket selv).

Hvordan arrangeres indhold?
Der afklares hvad der er relevant for newcomers på biblioteket, og hvem der kan stå for at afholde arrangementet. Der laves en power point præsentation om bibliotekets hjemmeside, services og de mulighederne man som bruger har (se eksempel på power point under "Diverse skriftlige materialer"). Præsentationen vises på en storskærm på biblioteket, hvorefter newcomers kan blive vist rundt på bibliotekets forskellige afdelinger. Der udvælges nogle ting, som kan være relevant for gruppen – man behøver ikke at vise det hele.

Hvordan laver vi PR og/eller hvordan inviterer vi målgruppen?

PR laves ved at kontakte samarbejdspartnere og fx sende dem en invitation på engelsk, som de kan sende videre til deres newcomers. Der kan også reklameres på bibliotekets hjemmeside og sendes flyers til de forskellige biblioteker i lokalområdet.
I Aarhus kommune sendte vi invitationer til bl.a., uddannelsessteder, virksomheder, International Community osv. Efter vi havde afholdt to arrangementer kontaktede International Community os for at spørge, om vi kunne tilbyde et arrangement specielt til deres spouse community. Det viste sig, at det var en god idé, både for biblioteket, som gerne vil tiltrække newcomers, og for International Community, da de skal afholde aktiviteter for deres medlemmer.

Ressourcer
Der kræves et lokale med en stor skærm, hvor bibliotekets hjemmeside introduceres. Bagefter skal bibliotekaren sammen med newcomers gå rundt på biblioteket for at vise, hvordan biblioteket er organiseret og hvor materialerne står.

Tips og kontakt for yderligere inspiration

Jane Kunze, Hovedbibliotek Aarhus – jku@aarhus.dk

Newcomer 1

newcomers

Inspiration og værktøjer

Hvem er med?

Kan dit bibliotek hjælpe dig med at få et lykkeligere liv?

Det mener Projekt Newcomers helt bestemt! Derfor har vi lavet nedenstående engelske brochure og video. Se og læs dem, og få et smil på læben :-)