Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / For biblioteker / Lånesamarbejde / Andre der har lånt...
For biblioteker

Andre der har lånt...

Andre der har lånt – ADHL – er en gratis tjeneste og webservice om drives af Statsbiblioteket. Når en låner finder en bog på bibliotekets hjemmeside, kan ADHL-servicen finde andre bøger som ofte er blevet lånt sammen med den aktuelle. Det kan give værdifuld inspiration til brugeren, som på den måde finder relevante bøger, som han eller hun måske ellers ikke havde fundet.

Dit bibliotek kan også få ”Andre der har lånt …”

Jo flere data om brugernes lån, jo mere værdifuld er servicen ”Andre der har lånt …” Statsbibliotekets service tilbydes derfor alle biblioteker i Danmark. Det er ganske gratis – eneste betingelse er at biblioteket også selv stiller sine egne udlånsdata til rådighed for den fælles database. Det hele foregår ganske anonymt, og ingen oplysninger kan føres tilbage til bestemte lånere.

Sådan foregår det

Alle data findes kun på Statsbibliotekets server. Når en låner fra dit biblioteks hjemmeside har fundet en bestemt bog, sendes bogens ID via en såkaldt webservice til Statsbibliotekets ADHL server. Hvis der i databasen findes andre bøger som tidligere er blevet lånt sammen med den, som brugeren har fundet på jeres hjemmeside, så sender ADHL-servicen disse oplysninger retur til jeres hjemmeside. Her kan de så vises for brugeren – og måske give anledning til helt ny inspiration!
Kommunikationen mellem jeres hjemmeside og Statsbibliotekets server foregår via en såkaldt webservice. En webservice er en standardiseret metode til udveksling af data mellem to webservere. Det betyder at jeres webleverandør eller jeres egne webansvarlige let kan sætte webservicen op. Statsbiblioteket har desværre ikke mulighed for at gøre det for jer, men vi leverer de informationer som er nødvendige for at I selv kan gøre det.

Sådan leverer I selv data

Alle deltagende biblioteker leverer også data til den fælles service. Data eksporteres i et aftalt format, og placeres et sted på bibliotekets servere, hvor Statsbiblioteket kan hente dem.

Kontakt os for mere information

Er du interesseret i at være med i ADHL-servicen, så kontakt os for at høre nærmere, og for at aftale hvordan I kommer i gang.

Mail: helpdesk@statsbiblioteket.dk