Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / For biblioteker / Nyheder / 2015 - ny epoke i bibliotekernes digitale musikformidling
For biblioteker
Navigation
 

2015 - ny epoke i bibliotekernes digitale musikformidling

Udgivet 11. december 2014

Af Niels Mark, ansvarshavende redaktør, Bibzoom

Med den helt nye platform for Bibzoom kan bibliotekerne opleve en helt ny epoke i den digitale musikformidling. Er dit bibliotek med?

Med indgangen til 2015 træder Bibzoom ind i en helt ny epoke. Følgerne af overgangen til en ny platform - formidlingsmæssigt såvel som på musikindholdet - er så omfangssrige at det giver mening at tale om en Bibzoom version 2.0.

Konsekvenserne ved overgang til ny musikudbyder - WiMP
Kigger vi alene på størrelsen af musikkatalogen vil overgangen til WiMP betyde en næsten tredobling af albums og tracks på den nye Bibzoom-platform. Alene volumenforøgelse af musikindhold er redaktionelt utroligt interessant. Det bliver dermed muligt at differentiere endnu mere i musikformidlingen med adgang til mere indhold og til mere nicheprægede musikområder.

Tekniske konsekvenser er omfattende
Imens statistikmålinger på antallet artikellæsninger på Bibzoom år efter år viser markant fremgang, er det ikke nogen hemmelighed at antallet af musikdownloads i Bibzooms jukebox gennem årene har været faldende. Årsagen er simpel: Download-teknologien på globalt plan er stærkt faldende imens at streamingteknologien oplever stor fremgang. Derfor er overgangen til en streamingplatform den eneste og den helt rigtige vej for bibliotekers digitale musikformidling.

Forbedret lydkvalitet i 2015 er et boost i sig selv!
Bibzooms primære brugere er aldersgruppen fra de modne unge på ca. 30 år og opefter. Det viser sig tydeligt på den musik der downloades (og snart streames!) men i høj grad også på brugen af det redaktionelle indhold. Netop denne aldersgruppe er også dem som er vokset op med fortidens høje standard for lydkvalitet i fastformsmedierne og som dermed har oplevet hvordan overgangen fra fysisk format til digitalt har betydet en forringelse i lydkvaliteten.
Lydkvaliteten i den digitale verden måles i kbps (kilo bit per sekund). Bibzoom har ligesom de øvrige musiktjenester i de forløbne år opereret på et lydkvalitetsniveau der ligger i intervallet 128-192 kbps - et niveau der teknisk set er for lav en datastrøm til at opnå den optimale musikalske lydkvalitet.
WiMP adskiller sig fra de fleste andre musiktjenester ved at give brugerne adgang til at streame med en bitrate på 320 kbps. Den samme fremgang vil Bibzoom dermed kunne tilbyde brugerne. Med denne datastrøm er lydkvaliteten på et niveau der nærmer sig CD-kvalitet.
Således vil de kvalitetsbevidste musiklyttere med overgangen til den ny Bibzoom-platform få muligheden for at genopleve den gode lydkvalitet fra de fysiske formaters tid.

DIY-playlister - målrettet formidling i det lokale bibliotek
På den ny formidlingsplatform åbnes muligheden for at du som skribent kan skræddersy din egen personlige playliste til den artikel, du har leveret til Bibzoom. Eksempel: I stedet for at det er et musikalbum der vises sammen med din artikel om musikhistoriens ti bedste country-sange, kan du eksempelvis lave en playliste med netop disse ti bedste countrysange.
Således er der mulighed for en langt mere målrettet musikformidling til glæde for brugerne og for de lokale biblioteker der nu kan skræddersy artikler om deres lokale koncerter og events.

Formidlingsplatform er forbedret markant
Der skal ikke investeres mange sekunder på det nye Bibzoom test-site før man som bruger vil opleve den markant forbedrede Bibzoom formidlingsplatform. De mange tilbagemeldinger fra bibliotekarer efter at have testet det nye site har da også udelukkende været positive.
Overgangen til det ny Drupal-baserede site betyder f.eks. langt bedre mulighed for teknisk interaktion med øvrige bibliotekstjenester og bibliotekshjemmesider. Samtidig vil samspillet mellem de forskellige formidlingstyper internt på Bibzoom-platformen være markant bedre end på det nuværende - eksempelvis vil festivalguides, guides til bands og musikgenrer samt temaguides til lytteklubberne være en integreret del af den ny Bibzoom-platform.

2015 kan blive året hvor bibliotekerne træder ind i en ny æra inden for digital musikformidling. Med den ny platform får Bibzoom en opgradering som vi med stolthed kan vise frem til landets biblioteksbrugere. Vi håber at dit bibliotek vil være med!

BIBZOOM STREAMING
  • Hver låner får adgang til minimum 10 timers ”gratis” musikstreaming pr. måned
  • Der er ingen begrænsninger på antal afspilninger af specifikke numre eller kunstnere
  • Bibzoom giver adgang til hele WiMP’s musikkatalog (ca. 25 millioner numre – 3 gange så meget som Bibzoom har haft adgang til i 2014)
  • Musikken afspilles i høj kvalitet (320k)
  • Bibzoom.dk har fortsat stor fokus på formidlingen, og der vil være fuld adgang til artikler, anmeldelser, lytteguides og hundredevis af playlister
  • Man kan deeplinke til musikken og artiklerne fra bibliotekernes egne hjemmesider
  • Bibzoom.dk bliver nemt, brugervenligt og lækkert at anvende og formidle (ikke flere download filer)
  • Biblioteker får refusion for abonnementsprisen ved at skrive artikler, anmeldelser og playlister til Bibzoom (Formidlingen kan genbruges på bibliotekernes egne websider og omvendt)
  • Bibzoom er i dialog med DDB og DBC vedr. fuld integration med relevante bibliotekssystemer (Databrønd, DDB cms etc.)