Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / For biblioteker / Nyheder / ”Det var aldrig gået i Finland” – snapshots fra Expat Dinners
For biblioteker
Navigation
 

”Det var aldrig gået i Finland” – snapshots fra Expat Dinners

Udgivet 9. marts 2011
Expat Dinners Frederiksberg

Expat Dinners på Frederiksberg Bibliotek

Overraskelsen over bibliotekets mange muligheder og åbenhed var blandt flere middagsdeltagere stor - og det var lige netop meningen med Expat Dinners - på biblioteket. ”Jeg vidste slet ikke, at det var muligt at mødes på denne måde - og så på et bibliotek. Det ville aldrig gå i Finland”, bemærkede en finsk deltager på Frederiksberg Bibliotek.

Hvad har Beba, Leon og Helen tilfælles?

Bevæbnet med en medbragt ret til fælles buffet og åbent sind mødte 500 udenlandske vidensmedarbejdere og lokale danskere hinanden til fællesmiddag på 17 biblioteker landet over. Det blev til en social og kulturel oplevelse for blandt andet Beba - flyveleder fra Venezuela, Leon - russisk seniorforsker på Risø og Helen, hvis kæreste arbejder på den australske ambassade i København. Alle er de kommet til Danmark for at arbejde eller som medfølgende ægtefælle, og alle har de et stort ønske om at lære Danmark, danskerne og deres lokalmiljø bedre at kende.

Præsentation af sprogkuffterter til Expat DinnersReklame overfor nye målgrupper

Udover middagen var det også meningen, at deltagerne skulle opleve det danske folkebibliotek som kilde til kulturelle oplevelser for dem selv og deres familie. På Frederiksberg bibliotek benyttede man lejligheden til en rundvisning og oplæg om bibliotekets mange tilbud til netop udenlandske vidensmedarbejdere. I Randers demonstrerede Karin Worm Library Press Display, fremviste det nyindrettede børnebibliotek og fik deltagerne til at hoppe rundt i bogstavleg på gulvet og ”hop i mand” - åbenbart en kendt leg i flere lande, viste det sig. 

Den sociale sikkerhed

De mange muntre indslag skulle også modsvare en mere alvorlig tendens – at udenlandske vidensmedarbejdere i høj grad efterlyser sociale og kulturelle tilbud for at blive i Danmark. Expat Dinners, som en del af det nationale biblioteksprojekt Newcomers og de nye udfordringer, er en del af en målrettet indsats overfor dette. Blandt andet Beba Monagas fra Venezuela og bosiddende i Randers fandt, at biblioteksmiddagen var god for etablering af det sociale sikkerhedsnet, der er nødvendigt, når man kommer til landet med sin mand eller barn.

Expat Dinners Esbjerg
Expat Dinners Esbjerg Bibliotek

Læs mere om de 17 arrangementer i næste uges For Biblioteker

Læs mere her om Projekt Newcomers og de nye udfordringer