Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / For biblioteker / Nyheder / BibZoom.dk lancerer ’her & nu løsning’ på metadata problematik
For biblioteker
Navigation
 

BibZoom.dk lancerer ’her & nu løsning’ på metadata problematik

Udgivet mandag. d. 29 november.

nyhedsillustration_metadata

Af Flemming Munch

I fredags var der stort set enslydende artikler på dr.dk, JP og Politiken om fejlagtige eller måske snarere ’ikke helt retvisende’ metadata på BibZoom.dk. Det er vi selvfølgelig kede af. Historien gik på, at årstallet 2001 står som releasedato for Simon & Garfunkel’s ”Sounds of Silence” som første gang blev udgivet helt tilbage i 60'erne.
Sagen er den, at det er pladeselskaberne, der leverer metadata til BibZoom.dk, og langt de fleste af disse påfører deres albums årstallet for den digitale udgivelse, og altså ikke den oprindelige udgivelsesdato.

Den logik kan man selvfølgelig godt stille spørgsmålstegn ved, men på den anden side kan man også sige, at det ikke giver mening at påføre en releasedato, hvor digital musik faktisk ikke fandtes. Men det er desværre også et begrænset antal pladeselskaber, som påfører den oprindelige udgivelsesdato. Rod? Helt enig, og vi opfordrer løbende pladeselskaberne til at tale sammen, og ensarte og forbedre deres metadata for brugernes skyld. Effekten heraf er desværre ofte begrænset, da der er tale om store internationale pladeselskaber.

Play, Wimp og 7digital bruger samme metadata
Det er korrekt, at der eksisterer virksomheder, som beskæftiger sig med og sælger 'rich metatada', men det er endog meget dyrt, og i BibZoom har vi pt. fravalgt denne store ekstraudgift. Og fordi det er så dyrt, også i manuel arbejdskraft, er det også kun de helt store internationale aktører som ITunes, der har budget og volumen til at retfærdiggøre en sådan udgift. Måske af samme grund viser de andre danske musikservices som Play, Wimp og 7digital også den digitale udgivelsesdato/de samme metadata som Bibzoom.dk.

Vi forbedrer selvfølgelig BibZoom.dk med det samme
At give oplysninger, der forvirrer brugerne eller signalerer fejl i informationerne, er det sidste vi ønsker, og derfor ændrer vi nu teksten på Bibzoom.dk til 'Digital udgivelsesdato' i stedet for 'Release'. Dette skaber dog en situation, hvor man vil kunne støde ind i, at der står, at den digitale udgivelsesdato er f.eks. 1972, men det vil være i ganske få tilfælde.

Vores alternativ er helt at fjerne disse metadata oplysninger, men den løsning synes vi ikke er hensigtsmæssig.

Vores teknikere har derfor arbejdet hele weekenden, og allerede i løbet af mandag 29. og tirsdag 30. november skulle det hele være på plads – prøv selv.

BibZoom.dk er ikke markedsført som musikleksikon
Bibzoom.dk er pt. ikke tænkt, udført eller markedsført som et musikleksikon. Når det er sagt, er vi selvfølgelig glade for at både professionelle og amatørmusikentusiaster anbefaler BibZoom.dk, når spændende musik skal findes, formidles, høres og kommenteres samme sted.

BibZoom.dk differentierer sig allerede positivt fra både eksisterende lovlige kommercielle services, de måske 'en smule lovlige services', de deciderede piratservices samt de services, der slet ikke eksisterer i Danmark, men som der bare snakkes om.

Allerede på forsiden af BibZoom.dk åbner sig en verden med artikler og adgang til både det brede og det smalle. Søg f.eks. på Janis Joplin, og igen får du en kontekstbaseret visning af artikler m.v. Sådan kunne vi blive ved.

I BibZoom.dk vil vi ikke hvile på laurbærrene. BibZoom.dk skal være et bredere, smallere og mere inspirerende og lærende univers end eventuelle kommercielle konkurrenter. Det arbejder vi videre på, og det omfatter også sikring af så gode og mange metadata som muligt.

HUSK
FRISTEN FOR KØB AF BIBZOOM.DK 2011 ER NU PÅ TORSDAG 2. DECEMBER