Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / For biblioteker / Nyheder / Bedre søgning på BibZoom.dk
For biblioteker
Navigation
 

Bedre søgning på BibZoom.dk

Udgivet den 15. dec. 2011

Af Heidi Reidel Sørensen

Der kom mange spændende facts og forslag på bordet, da BibZoom.dk den 12. december afholdte søgeseminar. Vores leverandør, Basepoint Media, var repræsenteret med to medarbejdere, som gav et indblik i de muligheder og begrænsninger, der ligger bag søgefunktionen på BibZoom.dk. Her er lidt af det, vi kom frem til – og en meget vigtig information i bunden!

Bedre søgning i klassisk og jazz
Problemer med søgninger opleves især inden for den klassiske musik og jazz. Et kig ’bag scenen’ på de metadata Basepoint Media arbejder med, og hvordan de udnyttes, gav hurtigt en forklaring. For det første er pladeselskaber i dag ikke fokuserede på at levere fyldige metadata om deres udgivelser, og for det andet er der foretaget valg omkring søgning, som vi i fællesskab kom frem til en løsning på. Dette betyder, at det i fremtiden vil blive muligt at tilvælge søgning i komponistdata. At medtage disse data ved alle søgninger vil give støj og dårligere performance, men ved at give muligheden for tilvalg i stedet, bør genrer som klassisk og jazz blive bedre at søge i.

Information kontra støj
Det blev også hurtigt tydeligt, at det, der er information for den ene bruger, er støj for den anden. Det gælder for eksempel visning af komponistdata som standard. Flere tilstedeværende havde ikke opfattet ”vis mere”-knappen som yderligere information om nummeret, men bare ’vis flere søgeresultater’. Vi vil nu ændre den til at hedde ”Detaljer”. Detaljer skal stadig aktivt tilvælges, men som noget nyt vil informationen automatisk fremgå ved antologier, hvor det er relevant information frem for unødig støj.

Berigelse af tags
Forslag til beslægtet musik, artikler og indhold ved søgning giver ikke altid de mest relevante muligheder. Dette skyldes et problem med tagging, som vi også debatterede. Basepoint Media vil nu se på muligheden for at berige de eksisterende tags med brugergenererede tags fra fx Last.fm. Dette kan bidrage væsentligt til søgningen i både undergenrer og klassisk musik, hvor fx Tryllefløjten pludselig ville kunne fremsøges på flere sprog i én søgning.

Karaokenumre
Basepoint Media kunne også tilbyde os en forklaring på de mange karaokenumre. Når søgeresultater vises, er de automatisk ordnet efter popularitet og relevans. Karaokenumre bør altid ligge nederst i søgeresultaterne. Hvis de ligger øverst, vil det stort set altid være, fordi nummeret ikke findes på BibZoom.dk. Derfor er problemet særligt tydeligt på streaming-tjenesten, som indeholder mindre musik end downloadtjenesten.

Mere fokus på indhold
Fokus på visning af det redaktionelle materiale og andet egenproduceret indhold var også et ønske. Dette bliver allerede indfriet i Organizer 2, men vi sætter nu ekstra fokus på det. Søgeresultater vil i højere grad vise beslægtet materiale som podcasts, lytteguides og artikler, så brugere får mere fokus på de formidlingstiltag, der ligger på BibZoom.dk.

BibZoom.dk Community

BibZoom.dks strategi for 2012 indeholder oprettelsen af BibZoom.dk Community for ansatte ved biblioteker, og efter oplevelsen med dette miniseminar vil flere følge af denne type inden for dette forum. Flere hoveder tænker altid bedre end et, og det var fantastisk at høre de konstruktive debatter og forslag, der udsprang af dagen.

Sig og vi skal finde!
Til sidst må vi blankt erkende, at der er en information, vi har været for dårlige til at give videre, så den kommer her: Hvis I støder på manglende musik, så sig det! Basepoint Media får musik fra mere end 10.000 forskellige pladeselskaber, men selskaber som ikke indgår i pakker med andre, skal de i nogle tilfælde selv lave en aftale med – og gør det gerne.

BibZoom.dk er en meget attraktiv samarbejdspartner, da vi faktisk aflønner selskaber og kunstnere fornuftigt, så i langt de fleste tilfælde er det ikke et problem. Vi kan gøre det på enkelte numre, men hvis I bemærker at flere udgivelser fra samme pladeselskab mangler, så skriv til supporten. Basepoint Media vil da lave en aftale på alle selskabets udgivelser.