Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / For biblioteker / Nyheder / Biblioteker i et multikulturelt samfund – studietur i New York (del 1)
For biblioteker
Navigation
 

Biblioteker i et multikulturelt samfund – studietur i New York (del 1)

20. juli 2006
Af Nicola Ravden, BiblioteksCenter for Integration

Repræsentanter fra Biblioteksstyrelsen, Integrationsministeriet, Odense Centralbibliotek og Statsbiblioteket drog sammen på studietur til New York i juni. Delegationen ønskede at søge inspiration og viden omkring biblioteksbetjening af etniske minoriteter, og at udvikle ideer til fremtidigt samarbejde og strategi.

New York kan på alle måde siges at være en multikulturel by. 43 % af New Yorkere (næsten 2.9 millioner mennesker) er således født udenfor USA. Hele New Yorks økonomi og infrastruktur er baseret på indvandring. For eksempel er 50 % af New Yorks læger immigranter, 27 % af alle skolelærere er født uden for USA og 66 % af håndværkere er indvandrere. Indvandrernes deltagelse på arbejdsmarkedet er højere end indfødte amerikaneres, og indvandrere betaler således over $100 milliarder i skat om året.

New York er en international smeltedigel, hvor man f.eks. ikke har et officielt sprog. Selvom engelsk uofficielt betragtes som det ”officielle” sprog i New York, taler over 25 % af befolkningen slet ikke engelsk, og over 53 % af befolkningen taler et andet sprog en engelsk hjemme. Der er ingen tvivl om at disse fakta repræsenterer en meget stor udfordring for alle områder af samfundet, ikke mindst for bibliotekssektoren.

Ikke overraskende, er nogle af New Yorks biblioteker således meget langt fremme med hensyn til tilbud af services og materialer til sproglige minoriteter. Queens Library er et disse progressive biblioteker, som nationalt bliver betragtet som spydspids blandt biblioteker, og var naturligvis et af de steder vi besøgte.

Halvdelen af befolkningen i Queens er født udenfor USA – 800.000 af disse 2,2 mio. mennesker har lånerkort til biblioteket. Der er 63 lokalbiblioteker og seks Adult Learning Centers (læringscentre) i bydelen, som har ca. 10 mio. biblioteksbrugere hvert år, og som også kan prale med at have et af de højeste udlånstal i landet.

Queens Library udbyder en lang række af programmer og arrangementer for at imødekomme brugernes behov og interesser, og for at hjælpe med at integrere nytilkomne indvandrere i samfundet. Ud over at tilbyde sprogkurser og læsefærdighedskurser, tilbyder man også hjælp til jobsøgning, hjælp til at tage kørekort m.m.

Undervisningen er baseret på et stort netværk af lærere, som blandt andet inkluderer 150 ansatte og 150 frivillige undervisere, som man investerer mange ressourcer i at undervise og fastholde.

Der afholdes desuden et væld af kulturelle arrangementer på bibliotekerne, som er med til at tiltrække nye brugere. Man satser kraftigt på samarbejde med lokale ”community organizations”, som repræsenterer de mange forskellige nationaliteter og sproggrupper, og disse organisationer inddrages også i omfattende demografiske undersøgelser af Queens skiftende befolkningsgrupper.

Queens bibliotek har ansat en demograf, som på fuld tid arbejder med at forske i og redegøre for befolkningssammensætningen i bydelen. Man baserer blandt andet det meget omfattende fremmedsprogede bogindkøb på disse demografiundersøgelser, og flere offentlige myndigheder bruger Queens bibliotekets befolkningsanalyser til egne projekter.

Ud over Queens Library, besøgte den danske delegation blandt andet et ”state of the art” bibliotek og læringscenter i Flushing, St. John’s University – USA's største biblioteksskole, og talte med eksperter i integration og multikulturel ledelse. Vi vil i en kommende artikel skrive meget mere om disse besøg, og om hvordan vi vil bruge de nye erfaringer til at udvikle vores egne services i Danmark.