Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / For biblioteker / Nyheder / Biblioteker sætter kursen mod Folkemødet på Bornholm
For biblioteker
Navigation
 

Biblioteker sætter kursen mod Folkemødet på Bornholm

Udgivet 8. januar 2013

PRESSEMEDDELELSE

Statsbiblioteket har sammen med en programgruppe med repræsentanter fra Danmarks Biblioteksforening, Bibliotekarforbundet, Bibliotekschefforeningen og Kulturstyrelsen sat kurs mod Bornholm og Folkemødet 2013 i Allinge. Med en lang række debatter og indslag vil man på dette års Folkemøde tage grundigt fat på diskussionen omkring biblioteket og public service i den digitale tidsalder. Emnet er højaktuelt og nogle gange næsten sprængfarligt.

De fleste voksne danskere er vokset op med en bibliotekskultur, hvor det at låne en bog eller et stykke musik var noget, man gjorde fysisk på sit lokale bibliotek. Men sådan kommer kommende generationer med garanti ikke til at tænke tilbage på deres første møde med biblioteket. I takt med, at alt fra undervisning i folkeskolen og på universiteterne til vores private brug af bøger og musik bliver mere og mere digitalt, så ændrer hele fundamentet for vores brug af biblioteksservices sig også, og det er præcis, hvad de mange repræsentanter fra bibliotekssektoren på dette års Folkemøde i Allinge sætter fokus på:

”Bibliotekerne kommer også de næste mange år til at spille en afgørende rolle i forhold til at understøtte demokrati og læring for danskerne samt ikke mindst at sikre, at alle uanset alder, køn, kulturelle baggrund og økonomisk ballast har en fri og lige adgang til skøn- og faglitteratur samt musik, film og spil. Men det kommer helt sikkert til at ske på nogle andre platforme og på nogle andre måder end vi har været vant til – og det kommer vi til at debattere og diskutere med en lang række mennesker i Allinge til sommer,” siger Flemming Munch, Statsbiblioteket om deltagelsen på Folkemødet.

Intet facit

Hele snakken omkring biblioteker og public service i den digitale tidsalder, som vi befinder os midt i, er selvfølgelig allerede i gang, men man håber, at netop Folkemødet kan danne den perspektiverende ramme om debatten, som emnet også har brug for:

”Der er selvsagt en helt masse aktører, som har interesser på spil, når vi taler om, hvordan bibliotekernes public service rolle skal være i fremtiden. Og uanset, om vi taler politikere, rettighedshavere, bibliotekssektoren eller almindelige danskere, så tror vi, det er godt at tage debatten og diskussionen med til Folkemødet, hvor der er skabt en tradition for, at samtalerne får langsigtet perspektiv, og hvor man i fællesskab kan tillade sig at tale om alternative løsninger og scenarier,” siger Flemming Munch, der understreger, at selvom, eller måske netop fordi, debatten om bibliotekerne i den digitale tidsalder ikke har et defineret facit, er det nogle gange et sprængfarligt emne at tage fat på:

”Uanset, hvordan vi vender og drejer det, så bliver alting ikke som før. Og både bibliotekssektoren og de mange involverede parter som bibliotekerne samarbejder med, kommer til at skulle navigere og agere på en helt anden måde i fremtiden, end de har været vant til, og det betyder nogle gange, at følelserne kommer i spil.” slutter Flemming Munch.

Det endelige program for de mange arrangementer, som programgruppen står bag, er fortsat under udvikling. Men allerede nu ligger det fast, at der bliver tale om både morgen/formiddag, eftermiddag og aftenaktiviteter koncentreret omkring et område tæt ved Allinge Røgeri. Desuden indledes et samarbejde med Allinge Bibliotek, så bornholmerne og indbyggerne i Allinge i god tid op til Folkemødet får information om, og mulighed for at deltage i, hvad der kommer til at ske.

Læs mere på www.folkemodet.dk

Kontaktinformation:
Flemming Munch; Områdedirektør Statsbiblioteket
fm@statsbiblioteket.dk – 40 30 03 22

Niels Kjær Frey; Specialkonsulent Statsbiblioteket
nkf@statsbiblioteket.dk – 41 39 45 52