Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / For biblioteker / Nyheder / Bibliotekerne kom i zonen på Folkemødet 2015
For biblioteker
Navigation
 

Bibliotekerne kom i zonen på Folkemødet 2015

Udgivet 18. juni 2015

Tekst og foto: Anders Taylor Hansen og Jens Hjørne

Det var på alle måder et fantastisk folkemøde for bibliotekerne; Bibzonen havde fuldt hus til arrangementerne, og der blev sat markant fokus på bibliotek, demokrati og læring.

Folkemødet 2015 – større end nogensinde
Politikerflugt, deltagelse af mildt sagt kontroversielle personager, og bovlammede katamaran-færger; Folkemødet 2015 har ikke haft det nemt, og har til tider været i decideret stormvejr.
Ikke desto mindre kunne Folkemødet notere en flot rekord med det hidtil største besøgstal på 105.000 mødedeltagere. Og de fremmødte blev ikke skuffede; 4 dage med høj sol, høj stemning samt pirrende og tankevækkende debatter, alt dette afholdt i fred og fordragelighed takket været et talstærkt fremmødt politikorps.

Biblioteket på dagsordenen
Bibzonens formål på Folkemødet var at cementere bibliotekernes position på den politiske og kulturelle debatscene. Til det havde Bibzonens partnergruppe arrangeret et bredt program med kulturpolitiske debatter, kulturelle events samt programpunkter, der afspejlede bibliotekernes fysiske rum fx Bibliotekernes læsesal, hvor folkemødedeltagere kunne læse dagens papiraviser og nyde kaffe, croissanter og morgensang.

Morgensang i trygge omgivelser. Bibzonen leverede hver morgen sang, croissant, kaffe og dagens aviser i "læsesalen".

Folkemødets smukkeste scene
Havblik, havneliv og en tremaster i baggrunden; Bibzonens rammer og omgivelser fortjener ligeledes et par ord. Bibzonen var placeret i hjertet af Allinge, midt på havnen i det område, der går under navnet ”kæmpestranden”. Igen i år var Bibzonen flyttet ind i et af Folkemødets smukkest telte med store lyse vinduer og højt til loftet.

Bibzonen pavillion-telt. Centralt placeret og med udsigt over hav og havn.

Masser af kultur – masser af viden
Højt til loftet var der ikke kun i fysisk forstand i Bibzonen men også i det alsidige og omfangsrige program, der iscenesatte biblioteket som en formidler af kultur og viden. Ud over traditionelle debatter, kunne Bibzonen i år byde på koncerter, middagsselskaber med historiske litterater, vidensfest og poetry slam. I fejringen af viden, kunne man fx opleve Rasmus Willig (sociolog og bl.a. forfatter til »Kritikkens U-vending«, Jens Horstmann, (jurist og underviser), og Lotte Hansen (Journalist og Adm direktør i Hansen Agenda) - for blot at nævne nogle.

Flere tilhørere fik fadøllen galt i halsen, da tre af Danmarks bedste poetry slammere hammrede deres ”bibzonen tilpassede” budskaber ud over scenekanten. Der var blev leveret kærlige håndkantslag til både biblioteker og samfund.

Poetry-slam og Vidensfest (tv. Sara Hauge, vinder af DM i Poetry Slam 2014. Th. Rasmus Willig, Forfatter og sociolog)

Kulturelite og borgere
Bibzonen var som nævnt godt besøgt under Folkemødet, og det var en skøn blanding af kendte ansigter fra kulturlivet og helt almindelige borgere med biblioteksinteresser, der kiggede forbi. Særligt udstillet under Bibzonens tre Clementdebatter, hvor Hr. Kjersgaard kyndigt styrede debatterne, så der var god plads til kloge ord fra både debattører og fra publikum.

Debat-dirrigent og indpisker Clement Kjersgaard hænger ud med paneldeltager Jørgen Leth efter fredagens debat. Til højre ses et af de mindre elitære indslag på folkemødet.