Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / For biblioteker / Nyheder / Bibzoom kollegabrev
For biblioteker
Navigation
 

Bibzoom kollegabrev

Udgivet 8. juni 2012

Aabenraa, den 7. juni 2012

af Morten Fogh
Bibliotekschef Aabenraa Bibliotekerne
Formand, Bibzoom ledelse

Kære kollega

Det har næppe undgået din opmærksomhed, at Bibzoom i mandags blev relanceret med en enorm pressedækning til følge. Som formand for Bibzoom er jeg naturligvis glad for den massive omtale, der i alt overvejende grad har været positiv, idet fokus har været på indhold og funktionalitet.

I dag kom så Børsens artikel, hvor Universal m.fl. stiller spørgsmålstegn ved Basepoint Medias aftaler, økonomi etc. Det har affødt pressemeddelelser fra både Basepoint Media og Bibzoom, som fastholder, at der er styr på de indgåede aftaler.

Det er efter min opfattelse bare ikke det, det handler om overhovedet. Det handler i stedet om kommercielle interesser og markedsandele, og det handler om KULTURPOLITIK og bibliotekernes eksistensvilkår og opgaver i fremtiden.

Med det ny Bibzoom har vi fået en digital public service bibliotekstjeneste, som funktionelt er langt bedre end tidligere, og som måske kan måle sig med de bedste på markedet. Det må være derfor, at nogle aktører råber højt og ser Bibzoom som en statsstøttet konkurrent. Men som jeg har sagt mange gange i denne uge: Bibzoom er meget, meget mere end en jukebox og væsensforskellig fra Spotify, TDC Play og Wimp.

Grundlaget for Bibzoom blev skabt tilbage i 2004 – længe før ovennævnte tjenester var født, så det handler altså IKKE om, at bibliotekerne har bevæget sig ind på et kommercielt marked. Vi var der først.

Jeg vil opfordre bibliotekssektoren til at stå sammen og bruge kræfterne på at kæmpe en kulturpolitisk kamp for at fastholde bibliotekernes position som en vigtig public service institution også på de digitale tjenester.

Lykkes det Universal m.fl. at sætte en dagsorden, hvor alene det, at der eksisterer reelle eller potentielle private aktører, skal være afgørende for, om bibliotekerne kan agere eller ej, så er det let at se skriften på væggen. Så er vi tilbage ved det klassiske bibliotek med fokus på de fysiske samlinger.

Lykkes det Universal m.fl. at fjerne Bibzooms legitimitet som digital bibliotekstjeneste, så ligger vejen åben for, at det samme kan ske med e-Reolen, hvor der jo også har været en del diskussion. Filmstriben, Spil og medier - listen er lang – kan blive de næste, og hvad med hele visionen for Danskernes Digitale Bibliotek?

Skal vi overlade Biblioteksvagten til Politiken, Palles Gavebod til Disney og internetadgangen til den lokale netcafé, fordi der er private aktører, der mener, at de skattefinansierede biblioteker tager deres levebrød? Skal vi trække os, fordi andre aktører underkender vores public service funktion? Naturligvis skal vi ikke det. Men vi skal kende vores besøgelsestid, og der skal reageres, inden det er for sent.

Jeg finder det uhyre vigtigt, at vi ser dette i et kulturpolitisk perspektiv, hvor der ikke er noget, der er givet på forhånd. Heller ikke bibliotekernes eksistensvilkår og opgaver. Derfor håber jeg, at du vil være med til at kæmpe for det moderne bibliotek med alle relevante public service tilbud, herunder også digitale tjenester. Vi må ikke blive bange for vores egen skygge.

Når Universal m.fl. går ud i pressen, som de gør, er det ikke kun teatertorden, men det er også teatertorden, og det handler om positionering og kampen om at vinde den politiske dagsorden. Parterne er i kontakt med hinanden, og Bibzoom har naturligvis sikret, at Universal er inviteret til dialog, hvor også Basepoint Media deltager.

Jeg vil slutte af med denne opfordring: Bak op om Bibzoom nu, brug dine politiske kanaler for at løfte dette som en kulturpolitisk sag og vær med til at sikre bibliotekernes digitale tilbud i fremtiden!

De bedste hilsner

Morten Fogh
Bibliotekschef Aabenraa Bibliotekerne
Formand, Bibzoom ledelse