Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / For biblioteker / Nyheder / BibZoom sætter nye målepunkter
For biblioteker
Navigation
 

BibZoom sætter nye målepunkter

Udgivet 8. marts 2012


Af Jens Hjørne

En ny model
Med introduktionen af BibZoom applikationen introduceres et nyt produkt, og dermed også et nyt og meget anderledes flow for forbrug af indholdet i BibZoom (musik, film, artikler, e-bøger etc). Det nødvendiggør, at vi begynder at måle sucessen på andre punkter, end dem vi kender i dag, og at vi må kigge på den fremadrettede udvikling, da vi ikke med mening kan sammenligne bagud. Vi må måle nyt og fremadrettet da BibZoom om ganske kort tid udgør et helt nyt produkt og forretningskoncept.

Download må forventes at falde - relativt
Det er forventningen, at den sømløse fornyelse i BibZoom vil betyde, at en voksende del af aktiviteten vil komme fra fornyelser frem for downloads og  førstegangslicenseringer. Brugerne må forventes at opbygge deres personlige musikbiblioteker og playlister, for derfra at afspille musikken igen og igen. Et højt antal download kan derfor ikke længere stå alene som succeskriterie.

Licenser bliver det nye barometer
Når BibZoom for alvor er kørt i stilling som en afløser for websitet BibZoom.dk vil licenseringen af musikken blive et væsentligt målepunkt for succes. En forbrugt licens betyder, at et musiknummer rent faktisk er blevet afspillet (ikke blot downloadet). Det er også dette licensforbrug, som BibZoom og bibliotekerne prisfastsættes efter fremover. I overført betydning svarer det til at måle antallet af udlånte OG læste bøger frem for blot udlånte.

I realiteten vil der være to situationer, hvor "licensbarometeret" giver udslag. Licenstællingen sker ved brugerens første afspilning, og derefter igen ved brugerens fornyelse. Fornyelsen kan ske ubegrænset.

De seneste tal for januar og februar 2012 er netop offentliggjort i en samlet rapport (på BibZoom supportwebsitet). Den indeholder udelukkende individuelle forbrugstal for BibZoom-bibliotekerne.

Landstendenserne skal ses i et nyt lys
Også når det gælder de landsdækkende resultater for 2012 skal vi se resultaterne gennem en ny optik: Vi har heldigvis hele 80 % af danskerne som potentielle brugere i 2012 men må erkende, at det er 12 % færre end i 2011. Det har den betydning, at de landsdækkende aktiviteter skal ses i dette lys, når man sammenligner med tal og kurver fra 2011 og 2010. Resultaterne for 2012 bør tillægges 12 % før de kan sammenlignes med 2011.

I øjeblikket arbejder BibZoom på at sikre data for den nye forretningsmodel, og vi udarbejder et nyt koncept for afrapportering af forbrug og aktivitet. Både på landsplan og lokalt.

Få de seneste tal for januar og februar på BibZoom supportwebsite >>