Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / For biblioteker / Nyheder / Nyt biblioteksmøbel på Danmarks turne
For biblioteker
Navigation
 

Nyt biblioteksmøbel på Danmarks turne

Udgivet d. 7. december 2011

Af Susanne Bodil Hodges

Projekt Stick Out! Reach Out! handler kort og godt om, at fange de flersprogede biblioteksbrugere. De skal gøres opmærksomme på de mange materialer på forskellige sprog, folkebibliotekerne og BiblioteksCenter for Integration tilbyder dem. Brugerne fanges gennem et helt nyt møbel, som lige nu testes rundt om i landet.


Design & test
BiblioteksCenter for Integration samarbejder med Esbjerg Kommunes Biblioteker, Fredericia Bibliotek og Vollsmose Bibliotek i projekt Reach Out! Stick Out! De tre biblioteker er også værter for det testforløb, det nye biblioteksmøbel skal igennem. Men før der kan testes, skal der designes, og den proces blev lagt i hænderne på koncept- og konsulenthuset Onesto Mong samt designfirmaet Dull Days.

Konceptgrundlaget blev skabt på en workshop i Odense med deltagelse af alle projektpartnerne og en fokusgruppe bestående af biblioteksbrugere. Hele processen blev faciliteret af Onesto Mong. Efter workshoppen skulle designeren på banen - en ikke helt enkelt opgave efter en meget iderig workshop.

Designer Troels Øder Hansen fortæller mere:

”Den spændende udfordring i forbindelse med udformningen af displaymøblet til Statsbiblioteket, var at forene praktiske og visuelle funktioner i ét møbel. Funktionerne skulle afspejle hele konceptet. Det betød, at vi gerne ville skabe et møbel, der både var interessant og informativt at gå på opdagelse i for brugerne. Samtidigt skulle det også fungere som en god, fleksibel kommunikationsplatform for bibliotekaren, så der skulle inkorporeres mange elementer.”


Èt styk prototype
De mange elementer og ideer fra workshoppen har nu resulteret i et friskt, multifunktionelt møbel, der kan benyttes af både bibliotekarer og brugere. Møblet, der er af metal, leveres med bogstavsmagneter samt magnetiske plastlommer. Bogstaverne kan bl.a. bruges til at skabe overskrifter og inddele de forskellige hyldeniveauer på møblet eller til beskeder. Plastlommerne gør det nemt at formidle de digitale materialer, da de bl.a. bruges til film-og cd forsider. Hvis man vil give brugerne direkte adgang til BibZoom.dk/World er der også plads til at opstille en computer eller en tv-skærm i møblet.  

Tanken bag de forskudte moduler i møblet er at give plads til forskellige former for udstillinger. Det betyder, at der kan anvendes andre materialer end f.eks. bøger, musik og film. Et kogebogstema kan komplementeres med forskellige former for madvarer og køkkenredskaber. Elementer som man måske ikke altid venter at støde på i biblioteksrummet og derved fanger ens opmærksomhed. På prototypen er modulerne faste, men tanken er, at de i sidste ende skal være bevægelige, hvilket giver endnu større fleksibilitet.

De mange former for anvendelsesmuligheder er selvfølgelig også en udfordring i en travl arbejdsdag. Der skal jo bruges tid på at finde på f.eks. temaudstillinger og andre ting der udnytter møblet fuldt ud. Formålet er naturligvis at forøge interessen og i sidste ende udlånet af de flersprogede materialer.

Efter testperioden evalueres forløbet og møblets funktionalitet. Den proces følger ”For Biblioteker” naturligvis med i. Husk at der også er produceret podcasts til fri benyttelse i forbindelse med Projekt Reach Out! Stick Out!