Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / For biblioteker / Nyheder / De uafhentede fjernlån
For biblioteker
Navigation
 

De uafhentede fjernlån

udgivet 27. april 2011

fjernlaansmode2011

af Jens Hjørne

Fjernlånsmaterialer som fremskaffes, men aldrig afhentes af brugerne har været et tilbagevendende tema på møderne i netværket ”Fjernlån – nu og i fremtiden”. Hvordan får vi større udbytte af de ressourcer der investeres i lånesamarbejdet? Kan vi begrænse mængden af materialer som aldrig bliver afhentet?

14 % afhentes ikke
Netværket har forsøgt, først, at definere problemets omfang: Hvor stor en del af de femskaffede materialer henstår ubenyttede på bibliotekernes afhentningshylder? En mini-undersøgelse med deltagelse af 23 folkebiblioteker når frem til at gennemsnitligt 14 % af de fremskaffede materialer aldrig bliver hentet af brugerne.

Stor variation
De 14 % uafhentede materialer dækker dog over en ganske betragtelig variation. Procentsatsen spænder fra hele 29 til blot 5. Generelt er det de større biblioteker som har den ringeste udnyttelsesgrad. Dog er det ikke en tendens som er fuldstændig gennemgående.

Tal fra Styrelsen
Styrelsen for Bibliotek og Medier bidrog til billedet med tal for manglende afhentningen af materialer generelt.  Tallene beskriver den samlede mængde af uafhentede materialer, altså også materialer fra bibliotekets egne hylder. Her ligger gennemsnittet på 11-12 % spændende fra 5 til 25 %. Der er med andre ord ikke en markant forskel i udnyttelsesgraden af egne og eksterne materialer.

Også Styrelsens undersøgelse peger generelt på de større biblioteker som de der får mindst ud af deres fremskaffede materialer. Altså endnu et sammenfald med netværkets undersøgelsesresultater.

Tips til forbedringer
En del biblioteker har allerede forsøgt sig med en fokuseret indsats for at optimere udnyttelsesgraden. Væsentlige faktorer til forbedringer er et opdateret brugerregister, tæt overvågning af eventuelle dobbeltbestillinger, mere fokus på bestillingens status således at fremskaffelsestiden minimeres.

En håndfuld af de større biblioteker er ved at forberede et mindre studie i mulighederne for en indsats på området. Resultatet bliver fremlagt på næste møde i fjernlånesnetværket.

Næste stop Hindsgavl!
DF’s Forum for fjernlån, reference og accession (FORFRA) arrangerer igen i år 2-dages konference på Hindgavl Slot 26. og 27.maj 2011. Temaet er denne gang Fjernlån og e-ressourcer – et påtrængende problem i alle bibliotekstyper. Der er desuden fokus på nye medspillere i lånesamarbejdet – Professionshøjskolerne – der får lejlighed til at præsentere organisation og bud på lånesamarbejde.