Demokrati og digital dannelse for unge
Af Vibeke Nielsen, Statsbiblioteket
Nyt projekt skal styrke elever i 8./9. klasses oplevelse af demokratisk indflydelse ved at lade dem arbejde med et emne der har direkte indflydelse på deres liv, nemlig digital dannelse og web-etik i folkeskolen.
Baggrund for projekt ’Demokrati og digital dannelse’ er, at danske unge er blandt de unge i verden, der ved mest om demokrati, men de har en lavere valgdeltagelse end resten af befolkningen. I dette projekt vil vi invitere de unge til at deltage i de demokratiske processer, så de kan afprøve systemet ved at arbejde med noget af det, der er tættest på deres egen hverdag: digitale medier.
Den demokratiske proces er samtidig en kulturbærende værdi, der skal medvirke til at forhindre unge fra udsatte boligområder i at blive forført af radikaliserende bevægelser.
Inspiration og formål
Projektet er inspireret af model UN, hvor eleverne klædes på til de danske demokratiske processer i undervisningen og tildeles forskellige roller i et demokratisk rollespil. Alle projektets partnere deltager i udviklingen af undervisningsmaterialet, der vil blive offentligt tilgængeligt.
Projektets formål er derfor at understøtte unge i udsatte boligområder i at afprøve det lokale demokrati og derigennem bidrage til de unges demokratiske dannelse og anti-radikalisering. Sekundært skal de unge udvikle deres digitale dannelse.
Projektets deltagere
Gribskov, Ishøj og Horsens kommuner deltager i projektet sammen med Statsbiblioteket. Projektet der startede den 1. september 2015 og afsluttes 1. juli 2016, er støttet af Kulturstyrelsens udviklingspulje for folkebiblioteker og pædagogiske læringscentre.
Der vil løbende blive orienteret om projektet her i nyhedsbrevet, men har du spørgsmål til projektet, så kontakt projektleder Vibeke Nielsen