Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / For biblioteker / Nyheder / Den digitale udvikling i ’The Global South’
For biblioteker
Navigation
 

Den digitale udvikling i ’The Global South’

Udgivet d. 14. marts 2019

Den meget anerkendte ekspert Octavio Kulesz giver et oplæg om digitale tendenser på konferencen ’Litteratur, kultur og formidling – digitalt/globalt’ torsdag den 9. maj på Det Kgl. Bibliotek i København.

Lidt mere om Octavio Kulesz
Octavio Kulesz er argentinsk digital udgiver, filosof og iværksætter. Han er direktør for Teseo, et af de første akademiske e-forlag i Latinamerika. Han er også forfatter til flere rapporter, der har bidraget til en dybere forståelse af de digitale tendenser, såsom ’Digital Publishing in Developing Countries’, udgivet i 2011 på spansk, fransk, engelsk og kinesisk. Siden 2012 har han været koordinator for Digital Laboratory of the International Alliance of Independent Publishers, der er baseret i Paris. Han er også UNESCO-ekspert på konventionen om beskyttelse og fremme af de kulturelle udtryksformer. Hans arbejde fokuserer på emner relateret til kulturområdet i den digitale tidsalder, og især på elektronisk udgivelse.

Octavio Kulesz

Den teknologiske revolution
I de sidste to årtier har digitale teknologier revolutioneret måden, kulturelt indhold skabes, distribueres og tilgængeliggøres på. Faktisk er hele industrier som forlag, musik og film blevet fuldstændig ændret af fremkomsten af internettet, smartphones, kunstig intelligens og andre innovationer.

I bogbranchen har de amerikanske platforme - især Amazon med Kindle og Apple med iPhone og iPad - været pionererne og indtager en central rolle på den globale kulturelle scene. Disse vestlige spillere står imidlertid i dag over for hård konkurrence fra kinesiske platforme som Baidu, Tencent, Alibaba, som er medvirkende til at ændre måden, folk læser og får adgang til kultur på.

De gigantiske amerikanske og kinesiske platforme har gjort det vanskeligt for lokale spillere at finde deres plads i det nye teknologiske landskab, især i udviklingslande, hvor infrastruktur og investeringer er knappe. Men i ’The Global South’ er der nogle meget interessante lokale aktører, der formår at producere og formidle digitale publikationer mod alle odds.

Konference 9. maj
På konferencen ’Litteratur, kultur og formidling – digitalt/globalt’ torsdag den 9. maj på Det Kgl. Bibliotek i København vil Octavio Kulesz fokusere på de vigtigste tendenser, der karakteriserer oprettelsen og forbruget af e-bøger, lydbøger og andre formater af digitale publikationer i udviklingsregioner - især i Latinamerika, Afrika syd for Sahara, den arabiske verden og Indien.

Konferencen er finansieret af midler fra:
Projekt ”Det digitale i det lokale”, der er støttet af Slots- og Kulturstyrelsens Udviklingspulje.

Nordisk Projekt, der i perioden 2016-2019 har arbejdet på at skaffe digitale materialer til sproglige minoriteter, der er tilgængelige via Verdenbiblioteket.dk. Projektet er finansieret af Nordisk Ministerråd.

Nordisk Biblioteksnetværk, der er en del af det nordiske projekt ”Inkluderende kulturliv i Norden”, som er finansieret af Nordisk Ministerråd.