Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / For biblioteker / Nyheder / Det digitale stormvejr
For biblioteker
Navigation
 

Det digitale stormvejr

Udgivet 28. november 2011

Af Jens Hjørne

Der foregår en intens kamp om brugernes gunst på det digitale marked. I øjeblikket er det musikmarkedet, som oplever den kraftigste turbulens. Især efter introduktionen af den kommercielle streaming-tjeneste Spotify. Det store spørgsmål i øjeblikket er, om gratis streaming er det nye trylleord, og om gratis overhovedet findes. Imens diskussionen raser, kan BibZoom.dk glæde sig over at have valgt et både attraktivt og roligt udviklingsområde.

Kampen om musikkunderne
Danskerne har længe været bekendt med produkter som Play og Wimp som hviler på en simpel betalingsrelation. Senest er denne relation blevet en kende ”mudret” med introduktionen af Spotify, som i folkemunde går for at være en gratistjeneste, men som i virkeligheden er langt mere kompleks. Sidstnævnte ikke blot i forhold til betalingsspørgsmålet, men også med hensyn til rettighedshaverne, som viser tvetydig adfærd i forhold til, hvorvidt de støtter tjenesten eller ej.

Alle tre tjenester baserer sig helt eller delvist på streaming. Er streaming derfor den eneste gangbare leveringsform for musik? Og er gratis den fremtidige standard? I brede kredse går gratis streaming for at være ”det nye sort”. En del initiativer i musikbranchen peger på andre muligheder.

Free Lunch?
Den længe varslede introduktion af streaming-musiktjenesten Spotify fandt sted i oktober måned, og opmærksomheden har været stor. Det første halvår får brugerne mulighed for at stifte ”gratis” bekendtskab med de helt grundlæggende services, mod at lade sig bombardere af reklamer. Herefter bliver den frie adgang til et betalingsspørgsmål, imens gratiselementerne bliver voldsomt begrænset. Eksempelvis kan enkeltnumre kun spilles ganske få gange og den samlede spilletid begrænses til ti timer månedligt ligesom mobilitet er ”en by i Rusland”

”There is no such thing as a free lunch” – fristes man til at sige…

The Killer App
Visse steder i musikbranchen omtales Spotify som ”the killer app”: applikationen, som fjerner branchens indtægtsgrundlag og dermed, som en slags regnskovsfældning, ødelægger branchen indefra. Flere selskaber som leverer til Spotify, har oplevet et markant fald i deres salgsindtægter og har efterfølgende valgt at trække deres produkter fra Spotify. Eksempelvis har STHoldings valgt at trække 234 labels ud af tjenesten. Blandt mange andre har bandet Coldplay allerede trukket sig.

  • Artikel: 234 labels forlader Spotify >>
  • Harddisken på DR P1 har et indslag om emnet i det seneste program fra den 27. november.
    Hør indslaget (50 min og 35 sek.inde i udsendelsen) >> (link udløbet)

Betalt tilgængelighed frem for gratis streaming
To relativt nye tiltag fra Google og Apple tyder på, at de vil svare på ”angrebet” fra gratis streaming, ikke med en tilsvarende gratistjeneste, men derimod med en satsning på at tilgængeliggøre brugernes egne musikkøb på flere platforme, primært de mobile devices. Apple har introduceret ”Match” og Google ”Google Music”.

Begge tjenester er foreløbigt introduceret i USA, men de første indtryk viser, at begge produkter satser på at levere tilgængelighed for de produkter, som kunderne har købt og betalt via cloud computing, frem for at levere gratis indhold. Måske fordi de vurderer, at det lige nu er den eneste holdbare forretningsmodel.

BibZoom.dks valg
Med den nye applikation og player Organizer har BibZoom.dk formået at placere sig i et ”roligt” udviklingspotentiale, hvor nye muligheder i download udnyttes til fulde. Med enkelt download og sømløs fornyelse vil brugerne få et tilbud om en personlig musiksamling med fuld kontrol og minimale restriktioner. Fri, lovlig og gratis adgang til at skabe en personlig musiksamling blandt mere end 10 mio. musiknumre. Alt hvad der kræves, er et lånerkort.

De første smugkig i den igangværende brugerundersøgelse giver anledning til optimisme. Hele 70 % af deltagerne foretrækker et smidigt downloadprodukt frem for streaming.

Imens BibZoom.dk konsoliderer sig med et attraktivt og velformidlet downloadprodukt, kan rettighedshaverne og de store internationale distributører kæmpe videre derude – i det digitale stormvejr.