Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / For biblioteker / Nyheder / Det nytter at gøre en indsats
For biblioteker
Navigation
 

Det nytter at gøre en indsats

Udgivet 15. december 2009

af Erling Lykke og Frank Helenius
Aalborg Bibliotekerne

 

Det nytter at gøre en indsats – de nordjyske biblioteker fik sparket liv i netmusik.dk i Nordjylland. I uge 48 var der fokus på netmusik.dk i Nordjylland. Ugen var dedikeret en fælles, samtidig PR- indsats for at fremme brugen af netmusik.dk i hele regionen.

Baggrund
På trods af de generelle stigninger i brugen af netmusik.dk efter overgangen til flatratemodellen, var der grund til bekymring. Det så ud til, at det store forbrug var koncentreret om de store byer. Tallene for både antal brugere og downloads var for Nordjyllands vedkommende flere steder lave. Samtidig kunne vi se, at kun få biblioteker gjorde noget ud af at præsentere netmusik.dk på forsiden af deres hjemmesider.

Forarbejde
Bibliotekerne i Nordjylland holdt midt i november temamøde med deltagelse af Jens Hjørne fra Statsbiblioteket. Mødets agenda var at samle bibliotekerne til en fælles kampagne og målet var at øge antallet af nordjyske brugere. Der var enighed om, at vi har et fantastisk godt produkt at tilbyde vores brugere med en portefølje på næsten 2½ mio. tracks til download.  Nu skulle vi blot have det slået fast i bevidstheden hos såvel brugere som vores kolleger.

Processen
Kampagnen skulle etableres på tre leder:

Pressen
Via pressen skulle vi nå ud til et større publikum, og vi var parat til at gøre brug af alle de kontaktmuligheder, vi havde. Målet var at blive omtalt i både trykte medier og i radio og TV. For at vække interessen hos pressen fik vi Kenneth Gjerulff fra Aalborg Bibliotekerne til at skrive pressemeddelelsen. Kenneth Gjerulffs indsats mundede ud i en samlet pressemeddelelse samt til tre variationer, som målrettes enkeltgrupper; klassiske musikbrugere, jazz-elskere og unge. Alle versionerne er forfattet i et anderledes, friskt og appellerende sprog lige til at ”plukke og bruge”.

Promovering på hjemmesiderne
Alle regionens biblioteker var enige om promovere  netmusik.dk på deres forsider. Vejle Bibliotekerne har bl.a. fået produceret et par små intro-film om netmusik.dk og om netlydbog.dk. De kom lige på det rigtige tidspunkt til kampagnen og blev brugt af flere biblioteker.

Aalborg Bibliotekerne lavede en modificeret udgave af den nye plakat fra Bibliotekernes Netmusik. Plakat, pressemeddelelser og flashfilm blev gjort tilgængelige på en ny underside under regionens fælles site, bibliotekerpaatoppen.dk.

Mobilisering af kollegerne
Det var også vigtigt at få mobiliseret vores kolleger i kampagnen. Der er desværre en tendens til, at vi i det daglige arbejde glemmer mange af de fremragende netbårne ressourcer. Derfor ville vi give personalet i bibliotekerne nogle redskaber til at huske på netmusikken i det daglige arbejde. Der blev holdt et par morgenintroduktioner, men da ikke alle havde mulighed for at deltage, udarbejdede vi et papir med 4 scenarier, hvor det er relevant at tænke på at gøre brugerne opmærksomme på Bibliotekernes Netmusik som et supplement/alternativ til den fysiske samling. I Brønderslev opstillede de med stor succes en publikums-pc, som udelukkende var til at afprøve netmusikken på. Se tips til den daglige formidling af netmusik.dk (link udløbet)

Effekten
Og havde det så overhovedet nogen målbar effekt? Når man ser downloadtallene for november og sammenligner med tallene for oktober og september, er der pæne stigninger for de fleste biblioteker i landet – en generel stigning på knapå 100% på både downloads og brugere. Det kan man formentlig takke DR’s web-nyheder (link udløbet) for, da de citerede Flemming Munch fra Statsbiblioteket. De nordjyske biblioteker tegner sig som region betragtet for den mest markante stigning. Alene Brønderslev fik rigtig meget ud af deres kampagne – en stigning på mere end 400 % fra september til november.

Vi er blevet interviewet af Nordjyske som en del af kampagnen. Interviewet blev kombineret med en tv-optagelse til 24 Nordjyske.Se artiklen herSe tv-indslaget her (link udløbet) - Udlån på nettet hitter  Lad os se, om ikke giver et ekstra boost til netmusikken i Nordjylland.

Videre i 2010
Nu kunne det lyde, som om det har kostet en kæmpe arbejdsindsats, men i virkeligheden har der været tale om genbrug af gode ideer og elementer, der var tilgængelige i forvejen. I januar 2010 holder vi et evalueringsmøde for regionens biblioteker og et af punkterne vil være evt. fortsættelse af kampagnen i 2010.       
Du kan læse mere om kampagnen på www.bibliotekerpaatoppen.dk/netmusik. (link udløbet)