Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / For biblioteker / Nyheder / Digital artikellevering til folkebiblioteker: Lukningsdøden afblæst – indtil videre
For biblioteker
Navigation
 

Digital artikellevering til folkebiblioteker: Lukningsdøden afblæst – indtil videre

Udgivet 20. februar 2014

Af Flemming Munch, områdedirektør, Statsbiblioteket

Igennem nogle år har alle danskere ekstraordinært, via biblioteket, kunnet modtage digitale kopier af artikler fra tidsskrifter direkte i egen mailboks og uden forsinkelse. Med udløbet af  pilotdriften i marts 2014 er det ikke lykkedes at sikre en fremadrettet finansiering via bl.a. DDB og Kulturstyrelsen, hvilket betyder at servicen er reelt lukningstruet. Det ser altså fortsat lidt sort ud for tjenestens fremtid, men en nødløsning holder nu servicen kørende indtil september.

Artiklerne digitaliseres on demand af Statsbiblioteket, og løsningen der omfatter stort set alle tænkelige papirbaserede tidsskrifter, også de helt moderne som Eurowoman etc., var oprindeligt tvunget til at skulle finde en bæredygtig forretningsmodel inden udgangen af 2013. En koordineret indsats resulterede dog i, at vi kort før deadline, kunne etablere en nødløsning der sikrede servicen indtil udgangen af marts 2014, med det formål at få nogle ekstra måneder til at finde ”den bæredygtige model”.

Nu nærmer vi os den deadline og kan heldigvis konstatere, at rettighedshaverne slutter op om en model, der strækker sig over flere år, og som reducerer de priser, der var udgangspunktet, betragteligt. Endeligt er der opnået enighed om yderligere en udvidelse af antallet af omfattede titler, ligesom vi får mulighed for at bruge ”forsider” m.v. som del af eksponeringen og formidlingen overfor borgerne.

Grundet den forsinkede klarering af rettighederne, er det imidlertid umuligt at sikre den nødvendige udvikling af betalingsmodel, infrastruktur etc. inden den 1. april, og vi er derfor glade for, at det endnu engang er lykkes at blive enige om en midlertidig forlængelse af ordningen indtil september 2014.

Umiddelbart efter udløbet af forsøgsordningen vil vi præsentere en Bibzoom lignende abonnementsmodel, hvor kommuner, der ønsker det, kan tilmelde sig servicen Digital Artikellevering. Digital Artikellevering vil herefter være tilgængelig for alle borgere i tilsluttede kommuner fra 1. januar 2015.

Vi vender tilbage med mere information snarest muligt