Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / For biblioteker / Nyheder / Digital artikellevering til folkebiblioteker lukningstruet
For biblioteker
Navigation
 

Digital artikellevering til folkebiblioteker lukningstruet

udgivet 28. november 2013


Af Flemming Munch, områdedirektør, Statsbiblioteket

Igennem nogle år har alle danskere helt ekstraordinært, via biblioteket, kunnet modtage digitale kopier direkte i egen mailboks og uden forsinkelse, fra flere end 30.000 overvejende videnskabelige tidsskriftstitler indeholdende millioner af artikler.

Artiklerne digitaliseres on demand af Statsbiblioteket, der hvert år leverer ca. 100.000 artikler alene på denne vis. Det interne projektnavn er så kryptisk som ”E-Kopi 1”, og i 2012 blev så søsterprojektet E-Kopi 2, der omfatter stort set alle andre og populære tidsskriftstyper såsom Illustreret Videnskab, Bo Bedre, Gør det selv etc. implementeret som et meget lille pilotprojekt, og stort set kun markedsført ”off-line”. Også denne service har danskerne taget varmt imod, idet der på trods af det meget begrænsede antal tilknyttede biblioteker og tilsvarende begrænset markedsføring og synliggørelse, rent faktisk har betydet en efterspørgsel på ca. 12.000 tidsskriftsartikler årligt.

Ved udgangen af marts 2014 udløber den etablerede pilotdrift der, udover de etablerede produktionsprocesser, baseres på en perspektivrig aftale med de mange forskellige rettighedshavere. Projekt E-Kopi har i den forbindelse forsøgt at sikre en fremadrettet finansiering via bl.a. DDB og Kulturstyrelsen, men det har desværre indtil videre ikke resulteret i tilsagn om de nødvendige ressourcer.

Da vi jo har tusindvis af tilfredse borgere på de to services, og også selv finder, at udlån af digitale kopier fra tidsskrifter i bred forstand, udgør et vigtigt strategisk element i bibliotekers public service palette, er vi derfor startet på udviklingen af en selvbærende forretningsmodel for digital artikellevering. Konkret arbejder vi bl.a. på en Bibzoom lignende model, hvor de enkelte kommuner kan tilmelde sig, hvorefter deres borgere frit kan udnytte bestillingsfunktionen, og vi håber arbejdet kan fremskyndes så meget, at et tilbud kan stå klart inden udløbet af pilotforsøget.

Vi vender tilbage med mere information snarest muligt