Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / For biblioteker / Nyheder / Dobbelt VM-guld til fodboldkvinderne
For biblioteker
Navigation
 

Dobbelt VM-guld til fodboldkvinderne

Udgivet 24. august 2017

I sommeren 2017 tilkæmpede kvindelandsholdet i fodbold sig en fornem sølvmedalje ved europamesterskaberne (Womens Euro 2017). Medierne flød over med reportager, portrætter, analyser og andet godt, imens mediedækningen tog sig noget anderledes ud, da kvindelandsholdet tog den ultimative ”skalp” tilbage i 70’erne. Her vandt kvinderne to uofficielle verdensmesterskaber i streg. Det første mesterskab var VM for hold, det næste var VM for landshold – for kvinder, forstås!

Mediestream Folkebibliotek dækker begivenheden
Da VM-trofæerne blev hentet hjem, var mediedækningen, herunder aviserne, ikke helt på niveau med den, vi har oplevet i sommeren 2017, men noget var der da. Det kan du erfare, hvis du tager et kig på Mediestream Folkebiblioteks ”dækning” af begivenhederne i de digitaliserede aviser fra 1970 og 1971. Hvis du vil grave lidt dybere, kan du søge videre på EM-fodbold for kvinder i 1969, for der vandt de sørme også…. sølv.

VM-guld i 1970
Første gang man forsøgte sig med en verdensmesterskabsturnering i kvindefodbold var det på uofficiel manér (FIFA kom først ind over så sent som 1991). Danmark stillede med et klubhold fra Gladsaxe (Femina). De hjemlige aviser var ikke aggressive i dækningen af begivenheden, selv ikke da guldet var hjemme. Dette på trods af, at der var ikke mindre end 50.000 tilskuere til selve begivenheden mod ca. 30.000 til denne sommers EM-finale.

Triumf i Torino
Anføreren for kvindelandsholdets nybagte verdensmestre forsikrer de få fremmødte journalister om, at de skam er meget lykkelige for sejren. Det var der også al mulig grund til; 3-1 over de italienske storfavoritter - på hjemmebane og med italiensk dommer. Helt så overstadige var man ikke på dagbladet Demokraten i Aarhus (billedet herover). Her blev det til en trespaltet notits på side 11. Vigtigere var Aarhus Cykelklubs kommende revancheræs mod det danske holds VM-”cykelbanemænd” fra Sovjet.
Læs hele historien i Demokraten, Aarhus. Torsdag 16. juli 1970.

Også i Aalborg Amtstidende blev den beskedne dækning af verdensmesterskabet ganske overskygget af andre samtidige begivenheder. I dette tilfælde måtte de kvindelige verdensmestre se sig overtrumfet af Bent Hagens nordiske rekord i sportsdykning.
Historien finder du efter nærlæsning af Aalborg Amtstidende fra 17. juli 1970.

Mexico-guld i 71
De regerende verdensmestre skulle naturligvis forsvare titlen det følgende år i Mexico. Også denne gang nåede de danske kvinder finalen og skulle - igen – stå over for et hold med hjemmebanefordel og denne gang med 100.000 tilskuere i ryggen. Mod alle odds blev det til en 3-0 sejr, men lige meget hjalp det på pressefronten. Avisomtalerne fra perioden juli-august 1971 er beskedne. Eksempelvis bringer Demokraten nyheden i en enkelt rubrik under overskriften ”Billigt sluppet” (se billedet herunder).

Mediestream åbner i september
Mediestream Folkebibliotek åbner fredag 1. september 2017. Her kan du grave videre i de 5 mio. digitaliserede avissider som (foreløbigt) er til rådighed. Se artiklerne i deres ”oprindelige miljø” af annoncer, fotos og andet samtidsaktuelt stof.
Læs mere om Mediestream Folkebibliotek her >>