Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / For biblioteker / Nyheder / E-kopi 1 og E-Kopi 2 projekterne reddet på målstregen
For biblioteker
Navigation
 

E-kopi 1 og E-Kopi 2 projekterne reddet på målstregen

Udgivet 26. februar 2013

Af Flemming Munch, områdedirektør, Statsbiblioteket

E-Kopi 1 projektet sikrer danskerne adgang til mere end 30.000 videnskabelige tidsskrifter, og har nu kørt i flere år med en efterspørgsel på ca. 130.000 bestillinger hvert år.

Projektet har forsøgsvist været finansieret af Statsbiblioteket. I 2012 lykkedes det at opnå en udvidet aftale med rettighedshaverne, der indebar en supplerende mulighed for levering af farveartikler fra også de allermest populære tidsskrifter og magasiner direkte til danskernes mailbokse (aftalen var ikke permanent, men et forsøg). denne nye version af aftalen kaldes E-kopi 2.

Forsøget med E-Kopi 2 blev primært muliggjort ved fælles finansiering fra Udviklingspuljen og Statsbiblioteket med udløb fredag den 1. marts 2013.

Der er i gennemsnit bestilt 838 artikler og sendt 734 artikler om måneden i 2012, og det endog baseret på et projekt med kun to projektbiblioteker og mulighed for at bestille elektroniske artikler i farve fra 48 tidsskrifter (der blev i 2012 bestilt artikler fra 44 tidsskrifter).

Aftalemæssigt var det en forudsætning, at den rettighedsmæssige omkostning blev sammenkoblet for E-Kopi 1 og 2, hvilket så igen betød, at der blev tale om et vist ”skæbnefællesskab”.

Da servicen er et godt eksempel på en moderne digital tilgængeliggørelse af materiale, som danskerne alternativt skal på et nationalbibliotek for at få adgang til, og samtidigt har vist en flot efterspørgsel, er der arbejdet intenst på at sikre fremadrettet udvidelse og drift.

Der er derfor søgt midler i DDB, men her har det ikke været muligt at sikre det nødvendige tilskud. Vi er derfor glade for, at Kulturstyrelsen i sidste øjeblik har medvirket til at skaffe de nødvendige midler således, at servicen kan fortsættes.

I 2013 bliver målet at udvide med en række ekstra projektbiblioteker, og der bliver samtidig adgang til en større volumen af titler og eksemplarer.

Har dit bibliotek lyst til at være en del af projektet i 2013 med aktiv lokal markedsføring, kan du henvende dig til projektmedarbejder Vibeke Nielsen (44734632).