Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / For biblioteker / Nyheder / Er og skal e-bøger, musik og film nødvendigvis være billigere end de fysiske versioner?
For biblioteker
Navigation
 

Er og skal e-bøger, musik og film nødvendigvis være billigere end de fysiske versioner?

Udgivet 15. juni 2011

Af Anne Vest Hansen

Statsbibliotekets Kontaktdag 2011, Workshop 2

workshop 2.jpg
Jørgen Balle Olesen, Jørgen Bartholdy og Tom Ahlberg

På eftermiddagens workshop 2 var der fokus på prissætning af bl.a. e-bøger. Og der findes vist ingen enkle sandheder for, hvad digitale biblioteksmaterialer skal koste.

På workshoppen startede Tom Ahlberg fra Forlaget Underskoven med at give et overblik og indblik i de penge- og aftalestrømme, der foregår mellem forfattere, forlag, biblioteker og forbrugere. Konkrete priseksempler blev gennemgået. Tom Ahlberg sluttede af med at problematisere, at bibliotekernes rolle og selvforståelse ikke stemmer overens med det, som brugerne forventer og det, som politikerne forventer.

Dernæst bidrog Jørgen Bartholdy fra Skanderborg Kommunes Biblioteker med et indlæg, der gav et historisk tilbageblik på bibliotekets rolle i forhold til udviklingen, og han gav eksempler på, hvordan udviklingen op gennem århundreder har givet anledning til bekymring. Én af Jørgen Bartholdys pointer var netop, at så længe fremtiden er noget, vi er usikre på, så fastholder det både rettighedshaverne og bibliotekerne i nogle partnerrelationer, der er præget af mistro og nervøsitet, hvilket i sig selv bremser udviklingen.

Bartholdy synes, vi skal vende situationen om, og i stedet se på, hvad vi har at byde hinanden. At "gøre sig til" overfor en fremtidig partner er ikke det dårligste udgangspunkt for et samarbejde.

Sidste indlæg på workshoppen kom fra Jørgen Balle Olesen fra SAXO.com. Han talte om den digitale udfordring ud fra en "retail" synsvinkel og kom med et bud på nye måder at prissætte på og tilhørende nye alternative forretningsmodeller. Jørgen Balle Olesen ser at biblioteker og retail nærmer sig hinanden i deres rolle overfor forbrugeren. At begge vil være ”kulturcentre”, og begge parter skal finde nye måder at skabe kontakt mellem forfattere og læsere på. Tilslut inviterede Jørgen Balle Olesen bibliotekerne til at samarbejde om det at skabe nye former for fællesskaber omkring litteratur og bøger.

Under og efter kaffepausen blev der ivrigt debateret videre på de tre gode oplæg.

Se mere:
Oplæg ved Tom Ahlberg, Forlaget Underskoven
(pdf)
Oplæg ved Jørgen Bartholdy, Skanderborg Bibliotek (pdf)
Oplæg ved Jørgen Balle Olesen, SAXO (pdf)