Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / For biblioteker / Nyheder / Afholdt temadag: Fokus på læring og tværfagligt samarbejde
For biblioteker
Navigation
 

Afholdt temadag: Fokus på læring og tværfagligt samarbejde

12. marts 2008
Afholdt temadag: Fokus på læring og tværfagligt samarbejde

Foto: Her giver Kim Pedersen sit bud på hvad der sker når voksne lærer.

Af Vibeke Nielsen

Over 30 deltagere deltog den 4. marts i BiblioteksCenter  for Integrations (SBCI) temadag, der havde fokus på læring og tværfagligt samarbejde

Dagen indeholdte flere spændende oplæg og gav mulighed for networking. Oplæggene inden frokost omhandlede læring og eftermiddagens program omhandlede tværfagligt samarbejde. Der var både teoretiske oplæg og spændende cases.

Læring

Dagen startede med et teoretisk oplæg af Kim Pedersen, hvor perspektivet var på, hvad der sker, når voksne lærer. Kim Pedersen fortalte, at læring er afhængig af den sammenhæng den voksne indgår i, så hvordan støtter vi så bedst etniske minoriteter i overskridende og transformativ læring? Som udgangspunkt er bibliotekerne godt stillet, da biblioteksrummet er neutralt i forhold til de andre læringsrum, minoriteter møder i det danske samfund. Det er vigtigt at tænke over, hvilket miljø vi stiller til rådighed. Kvinder foretrækker tryghed i læringsmiljøet, mens mænd foretrækker, at læring er funktionelt baseret. Man er altså nødt til at tænke i miljøet og målgruppen, når man etablerer læringsrum.

Næste oplæg ved Mette Moes om den coachende samtale som metode gik fint i tråd med det første oplæg, hvor coaching er en metode, der bruges til at åbne op for menneskers fulde potentiale og målet er at man tager ansvar for sit eget liv. Mette Moes’ pointe er: ”Det er ikke problemet, der er problemet, men måden man tænker og taler om problemet.”

Efter de to første oplæg fulgte to cases, hvor Shahin Laghaei først fortalte om mentorkropset, hvor 20 kvinder fra 14 forskellige lande blev uddannet til mentorer og udgør et omvendt mentorkorps, der skal støtte socialrådgivere og jobkonsulenter i deres arbejde med etniske minoriteter. Gillian Eilersen fortalte herefter om erfaringerne med opstarten og drift af en lektiecafé i Vamdrup.

Tværfagligt samarbejde

Eftermiddagens program omhandlede det tværfaglige samarbejde. Tove Rasmussen startede med et oplæg med udgangspunkt i projektet ’God integration i praksis – tværfaglig kompetenceudvikling’. Integration berører alle aspekter af tilværelsen, derfor er det vigtigt at være bevidst om, hvilken form for tværfagligt samarbejde, der er relevant i forskellige sammenhænge. Faglig kvalificeret uenighed er godt for den faglige udvikling, så det gælder om at gribe alle lejligheder til at samarbejde på tværs. Det er meget vigtigt, at snakke om de holdninger og værdier, der ligger bag opgaveløsningen, så det virkelig bliver et tværfagligt samarbejde.

Herefter fulgte endnu to cases. To af underviserne fra aktiveringsprojektet Sultana kom og fortalte om deres erfaringer med tværfagligt samarbejde. De var enige med Tove Rasmussen i at konflikter er udviklende i et tværfagligt samarbejde. Konflikter skyldes ofte manglende dialog og afslører ofte skjult viden, der kan bidrage til opgaveløsningen. Lillan Grützmeier afsluttede dagen med et oplæg om biblioteket i det tværfaglige samarbejde. Hvad virker? Lillan Grützmeier fortalte om de gode erfaringer, hun har gjort med ABCD-metoden, der er lige så meget en filosofi som en metode.

Oplægsholdernes bidrag kan ses her.

Forslag til lignende temadage i fremtiden modtages gerne - skriv til sbci@statsbiblioteket.dk.