Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / For biblioteker / Nyheder / Find en nål i høstak
For biblioteker
Navigation
 

Find en nål i høstak

Udgivet 11. oktober 2012

af Hugo Skou

Betydningen af talemåden "At finde en nål i en høstak" er velkendt, men det er samtidig et bevis på at nogle brugeres tiltro til vores evner er ganske store.
I november sidste år henvendte firmaet Ecco sig med en efterlysning af en ganske bestemt lille artikel i anledning af deres 50 års jubilæum den 1. april 2013.

Forud for fabrikkens åbning havde dens grundlægger indrykket en undseelig efterlysning i Jyllands-Posten, hvor han efterlyste ledige lokaler til opstart af en produktionsvirksomhed.

Mærkværdigvis havde Ecco ikke selv et eksemplar af denne efterlysning.
Mængden af oplysninger, som de kunne give os, viste sig med det samme at stå i omvendt forhold til deres tiltro til vores evner til at finde det eftersøgte.
Vi fik at vide, at efterlysningen var blevet bragt i Jyllandsposten i 1962 med overskriften: Hvem vil have os?

Bortset fra overskriften vidste de ikke noget om dens udformning eller noget nærmere om, hvornår den var blevet bragt i løbet af 1962. Eftersøgningen  begyndte og den fortsatte, og fortsatte, og fortsatte ---- uden resultat. Når de øvrige arbejdsopgaver tillod det, blev der søgt.

Den løbende korrespondance med jubilæumskoordinatoren hos Ecco bragte ikke mange konkrete oplysninger frem, efterhånden som mikrofilmene blev gennemset.

Formodninger om tidspunkter og form – men intet konkret. Bl.a. spekulerede Ecco på om efterlysningen evt. kunne være bragt uden nævnelse af firma eller personnavne – og blot signeret med ”Billetmrk”. Vores egen tiltro til at søgningen ville give resultat svandt, efterhånden som månederne gik og sommerferien nærmede sig.

Søg og du skal finde
I takt med at de øvrige arbejdsopgaver faldt til ”sommerferieniveau” blev der gradvist mere tid til at søge, men resultatet var lige så ringe som forhåbningerne om at finde ”noget” var små.

En time før eftersøgningen kunne skrives ind i ”Den store sommerferie-glemmebog” nåede filmen imidlertid frem til 25. november. Ingen blinkende kulørte lamper, hylende sirener eller lign. - blot en personlig tilfredsstillelse ved at se en lille undseelig og noget utydelig Billetmrk. efterlysning tone frem på skærmen.

Den rummede ingen firma- eller personnavne – intet kunne identificere den med Ecco,  men den bekræftede andres tiltro til vores evner, belønnede ihærdigheden og sikrede en tilfreds kunde.